Hvordan beskytte deg mot nettfisking og virus

Oppdatert Aug 10, 2023

Svindlere og andre som står bak ondsinnede angrep på data, leter ofte etter måter å stjele e-postadresser, passord, kredittkortnummer og annen sensitiv informasjon på.

Hvordan nettfisking ser ut

Når svindlere forsøker å lure deg til å oppgi sensitiv informasjon ved at de utgir seg for å være en person eller en tjeneste du stoler på (f.eks. Dropbox eller banken din), kalles det nettfisking.

Eksempler på nettfisking-angrep

• E-postmeldinger som:
    • Ber deg om å svare med brukernavn/e-postadresse og passord
    • Inneholder koblinger til falske påloggingssider eller falske sider for tilbakestilling av passordet
    • Inneholder koblinger til å vise eller laste ned en fil fra noen du ikke kjenner
    • Omtaler en aktuell hendelse, lokker deg med en premie eller et tilbud, eller later som om det er en presserende grunn til at du må svare eller klikke på en kobling
  • Koblinger i innlegg eller kommentarer på sosiale nettverk som leder til falske påloggingssider hvor du bes tilbakestille brukernavn eller passord
  • Telefonsamtaler, e-poster eller tekstmeldinger som ser ut som de kommer fra noen du kjenner, for å få deg til å svare eller klikke på en kobling

Hvordan skadelig programvare og virus ser ut

Skadelig programvare er programvare som angripere prøver å få deg til å installere, slik at de kan stjele informasjon eller gjøre skade på filer og datamaskinen din. Skadelig programvare omfatter ting som virus, reklameprogrammer, spionvare, løsepengevirus, trojanske hester og nett-ormer.

Eksempler på angrep fra skadelig programvare

• Besøke et nettsted, vise en e-post eller klikke på et hurtigvindu som installerer programvare automatisk
  • Falske e-postadresser og nettsteder som etterligner Dropbox eller en annen pålitelig kilde

Hvordan finne ut om en e-post eller et nettsted offisielt kommer fra Dropbox

Offisielle nettsteder og e-postmeldinger fra Dropbox vises bare på eller kommer bare fra en av våre bekreftede Dropbox-domener (f.eks. dropbox.com eller dropboxmail.com).

Du kan vise hele meldingshodet til e-posten for å finne ut om den kommer fra en forfalsket adresse:

For å se en e-posts fullstendige overskrifter i Gmail:

1. Mens du ser på e-posten, klikker du på «…» (Mer) øverst til høyre.
  2. Klikk på Vis original.
  3. Sjekk e-postadressen under Fra:

For å se en e-posts fullstendige overskrifter i Yahoo! Mail:

1. Mens du ser på e-posten, klikker du på Mer.
  2. Klikk på Vis rå melding
  3. Sjekk e-postadressen under Fra:

For å se en e-posts fullstendige overskrifter i Microsoft Outlook Windows eller web:

1. Dobbeltklikk på e-postmeldingen for å åpne den i et nytt vindu.
  2. Velg fanen Fil og klikk på Egenskaper.
    • Kun på nett: Klikk på Meldingsdetaljer (en konvolutt med et lite dokument over seg).

3. Sjekk e-postadressen under Fra:

For å se en e-posts fullstendige overskrifter i Apple Mail:

1. Høyreklikk på e-posten og velg Vis kilde fra hurtigmenyen.
  2. Sjekk e-postadressen under Fra:

Hvordan rapportere noe mistenkelig på Dropbox

• Hvis du har mottatt en mistenkelig e-post, sender du hele meldingen til abuse@dropbox.com
  • Hvis du har mottatt en mistenkelig kobling, sender du en e-post til abuse@dropbox.com med en beskrivelse av hvordan du mottok koblingen, samt hele URL-adressen til koblingen
  • Du kan også kontakte oss med andre henvendelser på abuse@dropbox.com. Hvis vi finner et brudd på retningslinjene for akseptabel bruk for Dropbox (for eksempel nettfisking, skadelig programvare eller søppelpost), går vi straks til verks

Tips for hvordan du kan beskytte deg mot nettfisking og skadelig programvare

Vær alltid på utkikk etter faresignalene som er nevnt ovenfor før du laster ned en fil eller klikker på en kobling.

• Hvis du ikke stoler på en kobling i en e-post, kan du gå direkte til den vanlige påloggings- eller hjemmesiden for en tjeneste (skriv f.eks. www.dropbox.com i stedet for å klikke på en kobling)
  • Hvis du ikke er sikker på hvem en e-post er fra, må du ikke klikke på noe i meldingen
  • Hvis du har mottatt en mistenkelig melding, kontakter du tjenesten eller personen direkte for å bekrefte at meldingen eller koblingen virkelig kom fra vedkommende
  • Bruk sterke passord og velg et nytt passord for hver tjeneste du bruker
  • Bruk to-trinns verifisering for Dropbox og andre tjenester som støtter det
  • Hvis du bruker Dropbox-mobilappen på smarttelefonen eller nettbrettet, bør du konfigurere et passord som må oppgis hver gang programmet startes
  • Aktiver nettleserens sikkerhets- og personverninnstillinger for å blokkere nettfisking, skadelig programvare og andre ondsinnede nettsteder i Chrome, Internet Explorer, Safari, Firefox eller favorittnettleseren din
  • Installer de siste oppdateringene for operativsystemer, nettlesere, programvare og applikasjoner så snart de blir tilgjengelige, siden de kan inneholde viktige sikkerhetsoppdateringer
  • Bruk antivirus eller andre sikkerhetsverktøy for å beskytte enhetene dine
  • Følg gode sikkerhetsrutiner for å beskytte datamaskinen. Det er en god idé å kreve et passord for å logge deg på kontoen din, og for å gjenoppta driften fra dvalemodus, skjermsparere og låseskjermer.
  • Rapporter alle mistenkelige elementer som synes å komme fra Dropbox ved å sende oss en e-post på abuse@dropbox.com
  • Hvis du kommer over et nettfiskingforsøk som utgir seg for å være andre tjenester, kan du kontakte tjenesteleverandøren direkte
  • Du kan også melde fra om ondsinnede koblinger til Safebrowsing eller Internet Explorer, så de blokkeres i nettleseren