Slik deler du en kobling til en Dropbox-fil eller -mappe

Oppdatert May 28, 2024
person icon

Informasjonen i denne artikkelen gjelder alle Dropbox-brukere med mindre annet er oppgitt.

Du kan opprette en kobling til en fil eller mappe i Dropbox-kontoen din for å dele den med andre. Når du deler en fil eller mappe via en kobling, kan du gi folk med den koblingen redigerings- eller visningstilgang.  Du kan også administrere dette i standardinnstillingene for deling.

Bruker du ikke Dropbox ennå? Se hvordan Dropbox gjør det enkelt å dele mapper med noen.

Ting du bør være oppmerksom på når du deler koblinger til Dropbox-filer og -mapper

• Kunder med Dropbox Professional-, Essentials-, Standard-, Advanced-, Business-, Business Plus- og Enterprise-abonnement kan angi ytterligere tillatelser for delte koblinger, som passord og utløpsdatoer.
  • Du kan ikke opprette en delt kobling til en begrenset mappe.
  • Teamadministratorer kan endre standardinnstillinger for deling av koblinger, men teammedlemmer kan fortsatt velge hvem de vil dele koblingen med.
  • Hvis du mottar en delt kobling, vil du kun få tilgang til filen eller mappen på dropbox.com.

Vil Dropbox-koblingen min automatisk gi redigeringstilgang til mappen min?

Hvis du har en Dropbox Basic-, Professional- eller Plus-konto, kan du gi andre Dropbox-brukere redigeringstilgang til Dropbox-filene eller -mappene dine via en kobling.

Hvis du deler med noen som ikke har en Dropbox-konto, kan de kun forhåndsvise filen eller mappen.

Hvis du gir en annen Dropbox-bruker tilgang til en fil eller mappe, kan vedkommende opprette sin egen kobling og dele innholdet videre. Hvis du er administrator i et Dropbox-team, kan du kontrollere koblingsinnstillingene for resten av teamet ditt.

Hvis du er medlem av en Dropbox-teamkonto, kan du fortsatt justere innstillingene for enkelte elementer selv om teamadministratoren endrer standardinnstillinger for koblingsdeling.

Slik oppretter og deler du en Dropbox-kobling med redigeringstilgang

Dropbox går over til en oppdatert arkitektur for delte koblinger der koblinger er basert på innhold i stedet for på brukere. Dette vil påvirke hvordan koblinger opprettes og deles.

De nye koblingene kan identifiseres ved tilstedeværelsen av en «rlkey»-parameter i URL-adressen. For disse koblingene vil oppførselen ovenfor fungere annerledes:

• Brukere med redigeringstilgang kan opprette både redigeringskoblinger og skrivebeskyttede koblinger hvis det ikke allerede er opprettet koblinger.
  • Hvis du deler en fil eller mappe med en ekstern partner ved hjelp av en kobling, kan vedkommende dele den med andre eksterne parter med samme kobling. De kan imidlertid ikke opprette sin egen delte kobling, siden hver fil eller mappe bare kan ha én redigeringskobling og én skrivebeskyttet kobling.
  • Hvis du oppretter en delt kobling med redigeringstilgang, kan alle som får tilgang til den filen eller mappen via den koblingen, legge til innholdet i Dropbox-kontoen sin, noe som gjør dem til medlemmer av innholdet med redigeringstilgang.

Slik oppretter og deler du en Dropbox-kobling med redigeringstilgang på dropbox.com

1. Logg på dropbox.com.
  2. Hold musepekeren over filen eller mappen du vil dele, og klikk på Del.
    • Merk: Du kan se sider i et dokument, se gjennom en video eller bla gjennom innholdet i en mappe uten å åpne det. For å gjøre dette, må du sørge for at du bruker rutenettoppsett, og flytt deretter markøren horisontalt over filen eller mappen.
  3. Velg Kan redigere fra rullegardinmenyen.
    • Hvis det ikke har blitt opprettet en kobling, klikker du på Opprett.
    • Hvis en kobling er opprettet, klikker du på Kopier kobling.
  4. Koblingen blir kopiert til utklippstavlen. Nå kan du lime den inn i en e-post, en melding eller hvor som helst ellers noen kan få tilgang til den.
highlighter icon

Obs! Hvis mottakeren av koblingen er medlem av et Dropbox-team, avhenger muligheten til å redigere innholdet av teamets tillatelser.

Slik oppretter og deler du en Dropbox-kobling med skrivebeskyttet tilgang

Hvis noen mottar en delt kobling eller delt fil med skrivebeskyttet tilgang, kan de ikke redigere den opprinnelige filen.

Dropbox går over til en oppdatert arkitektur for delte koblinger der koblinger er basert på innhold i stedet for på brukere. Dette vil påvirke hvordan koblinger opprettes og deles.

De nye koblingene kan identifiseres ved tilstedeværelsen av en «rlkey»-parameter i URL-adressen. For disse koblingene vil oppførselen ovenfor fungere annerledes:

• Brukere med skrivebeskyttet tilgang kan bare opprette skrivebeskyttede koblinger, men brukere med redigeringstilgang kan opprette både redigeringskoblinger og skrivebeskyttede koblinger hvis koblinger ikke allerede er opprettet.
  • Bare én redigeringskobling og én kobling for skrivebeskyttet tilgang kan eksistere per fil eller mappe.
  • Skrivebeskyttede koblinger og redigeringskoblinger er forskjellige. Du kan ikke endre en skrivebeskyttet kobling til en redigeringskobling eller omvendt.
  • Brukere kan legge til filer eller mapper i Dropbox-kontoene sine via delte koblinger, noe som gjør dem til medlemmer av innholdet med redigeringstilgang eller skrivebeskyttet tilgang, avhengig av den delte koblingen.
  • Hvis du vil fjerne noens tilgang til en bestemt fil eller mappe, må du både slette den delte koblingen og fjerne brukeren fra tilgangslisten.

Slik oppretter og deler du en Dropbox-kobling med skrivebeskyttet tilgang på dropbox.com

1. Logg på dropbox.com.
  2. Hold musepekeren over filen eller mappen du vil dele, og klikk på Del.
    • Merk: Du kan se sider i et dokument, se gjennom en video eller bla gjennom innholdet i en mappe uten å åpne det. For å gjøre dette, må du sørge for at du bruker rutenettoppsett, og flytt deretter markøren horisontalt over filen eller mappen.
  3. Velg Kan se fra rullegardinmenyen.
    • Hvis det ikke har blitt opprettet en kobling, klikker du på Opprett.
    • Hvis en kobling er opprettet, klikker du på Kopier kobling.
  4. Koblingen blir kopiert til utklippstavlen. Nå kan du lime den inn i en e-post, en melding eller hvor som helst ellers noen kan få tilgang til den.

Slik oppretter og deler du en Dropbox-kobling med skrivebeskyttet tilgang på datamaskinen din

1. Åpne Dropbox-mappen i Filutforsker (Windows) eller Finder (Mac).
  2. Høyreklikk på eller trykk på epletasten og klikk på den filen eller mappen du vil dele.
  3. Klikk på Del …
  4. Velg Kan se.
  • Merk: Hvis du deler en mappe, finner du denne i rullegardinmenyen.
    • Hvis en kobling ikke er opprettet, klikker du på Opprett og kopier kobling.
    • Hvis en kobling er opprettet, klikker du på Kopier kobling.
  1. Koblingen blir kopiert til utklippstavlen. Nå kan du lime den inn i en e-post, en melding eller hvor som helst ellers noen kan få tilgang til den.

Slik administrerer du koblinger med redigerings- eller visningstilgang

Du kan gjøre endringer for en fil- eller mappekobling etter du har delt den.

Finn ut hvordan du administrerer Dropbox-delingstillatelser.

Det er noen unntak fra dette, inkludert:

• Hvis du fjerner en persons tilgang og vedkommende fortsatt har en kobling til filen eller mappen, kan denne personen få tilgang igjen. Fjern koblingenfor å forhindre at vedkommende får tilgang igjen til filen eller mappen.
  • Hvis noen du har delt en mappekobling med, har blitt med i den mappen, gjelder ikke lenger koblingstillatelsene du angir.
  • Hvis du inviterer noen til en fil eller mappe med tilgang, kan de opprette sin egen lenke for å dele med noen andre. Du kan ikke administrere disse delte lenkene, så pass på å bare dele med folk du stoler på.

Kan jeg beskytte koblingen min med et passord?

Du kan legge til passord til delte koblinger hvis du er en Professional-, Standard-, Advanced- eller Enterprise-kunde.

Tilpass koblinger og innstillinger

Dropbox Professional-, Standard-, Advanced-, Business-, Business Plus- og Enterprise-kunder kan endre innstillinger for koblinger og tilpasse delte koblinger med profesjonell varemerkeprofilering/profilering.

Finn ut mer om delte koblinger