Hoe los je Dropbox synchronisatie- en andere problemen op

Bijgewerkt Mar 10, 2024
person icon

In dit artikel wordt een functie beschreven die beschikbaar is voor alle Dropbox-gebruikers.

Dit artikel gaat over oplossingen voor Dropbox-synchronisatieproblemen en stappen voor probleemoplossing. Probeer de stappen hieronder wanneer:

• doorgevoerde wijzigingen in je bestanden niet worden gesynchroniseerd op apparaten van mensen met wie je ze deelt
  • doorgevoerde wijzigingen in je bestanden niet worden weergegeven in je eigen account op dropbox.com
  • nieuwe bestanden die zijn toegevoegd door anderen niet worden gesynchroniseerd op je apparaat
  • de bestanden die worden gesynchroniseerd lijken te zijn 'vastgelopen'
  • je foutmeldingen ontvangt over bepaalde bestanden

Meer informatie over hoe Dropbox je bestanden synchroniseert.

highlight icon

Opmerking: Als je apparaat een instabiele internetverbinding heeft of een bestand erg groot is, kan de synchronisatie langer duren. Probeer eerst een paar minuten te wachten tot Dropbox klaar is met synchroniseren. Als dat niet werkt, doorloop dan de onderstaande stappen.

Dropbox vastloopt en maar blijft synchroniseren, wacht met synchroniseren, of niet begint met synchroniseren

Als je Dropbox desktop-app vastloopt met synchroniseren, wacht met synchroniseren of niet begint met synchroniseren, kan dit te maken hebben met je netwerkinstellingen of firewall:

Foutmeldingen over te weinig schijfruimte op je computer of harde schijf

Dropbox biedt verschillende hulpmiddelen om de schijfruimte op je apparaat te helpen beheren.

Als je bestanden van je harde schijf wilt verwijderen zonder ze uit je Dropbox-account te verwijderen, kun je die bestanden alleen-online maken of selectieve synchronisatie gebruiken om te kiezen welke Dropbox-mappen moeten synchroniseren met je harde schijf.

Als je bestanden wilt verwijderen uit zowel de Dropbox desktop-app als de rest van je Dropbox-account, kun je een van de volgende dingen doen:

• Verwijder het bestand uit je Dropbox-map of uit dropbox.com.
  • Verplaats het bestand uit je Dropbox-map naar een lokale map op je harde schijf.

Ik kan een bestand of map in de Dropbox-map niet verplaatsen, openen of verwijderen

Als je geen wijzigingen kunt aanbrengen in een bestand of map in je Dropbox-map, moet je eerst controleren of het bestand zichtbaar is en kan worden bewerkt op dropbox.com.

Sommige toepassingen hebben ingestelde beperkingen om te voorkomen dat andere toepassingen (zoals Dropbox) toegang hebben tot je bestanden terwijl die andere toepassing ze open heeft staan. Dit dient om conflicten tussen de twee te voorkomen.

Als je, nadat je je bestand hebt opgeslagen of de toepassing die je gebruikte hebt afgesloten, nog foutmeldingen krijgt over dat specifieke bestand, of als de synchronisatie lijkt te zijn vastgelopen, start je computer dan opnieuw op. Mogelijk is er sprake van een gecrashte toepassing of een achtergrondtoepassing die toegang krijgt tot je bestanden op een manier die voorkomt dat Dropbox je wijzigingen synchroniseert.

Als je je bestand niet kunt zien of bewerken op dropbox.com, is het bestand mogelijk niet goed gesynchroniseerd. Volg de stappen voor probleemoplossing hieronder om problemen met de synchronisatie van de Dropbox desktop-app op te lossen, te beginnen met het controleren van de verbinding:

Bestanden zijn gemarkeerd als 'bijgewerkt' maar zijn dat niet

Als dropbox.com of de desktop-app aangeeft dat je bestanden zijn bijgewerkt maar de wijzigingen die je hebt aangebracht niet worden weergegeven, betekent dit meestal een van de volgende twee dingen:

1. Je desktop-app heeft de wijzigingen nog niet geüpload naar je account op dropbox.com.
  2. Je desktop-app heeft nog geen wijzigingen gedownload die zijn aangebracht in je account op dropbox.com.

Synchronisatie zou automatisch moeten plaatsvinden; meestal hoef je dus alleen te wachten tot de bestanden klaar zijn met synchroniseren. Maar als de desktop-app niet lijkt te synchroniseren, probeer dan de volgende stappen voor probleemoplossing:

Meer informatie over het wijzigen van instellingen van alleen-online bestanden.

Bestand kan niet worden gesynchroniseerd vanwege een hardwareprobleem of bestandsbeschadiging

Als Dropbox fouten tegenkomt tijdens het lezen of schrijven van een bestand, is er mogelijk een probleem met het besturingssysteem of de hardware van je computer. Je kunt hulpprogramma's voor schijfdiagnose en -reparatie gebruiken om fouten te vinden en te repareren:

• Windows: gebruik Schijfcontrole (chkdsk).
  • macOS: gebruik Schijfhulpprogramma.

Controleren op schijffouten

warning icon

Let op:

• Je moet beheerdersrechten hebben om chkdsk uit te voeren.
  • Onderbreking van chkdsk wordt afgeraden.
  • De tijd die nodig is om chkdsk uit te voeren, hangt af van de grootte en snelheid van de schijf, de hoeveelheid opgeslagen gegevens en de aanwezigheid van mogelijke fouten.

Het hulpprogramma Schijfcontrole (chkdsk) uitvoeren in Windows

1. Typ 'cmd' of 'opdrachtprompt' in het zoekveld van de taakbalk.
  2. Klik met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt in het menu Start .
  3. Klik op Als administrator uitvoeren
  4. Scan op problemen door 'chkdsk' te typen en op Enter te drukken.
  5. Herstel problemen door 'chkdsk /r' te typen en op Enter te drukken.
warning icon

Let op:

• Je moet beheerdersrechten hebben om Schijfhulpprogramma uit te voeren.
  • Onderbreking van Schijfhulpprogramma wordt afgeraden.
  • De tijd die nodig is om Schijfhulpprogramma uit te voeren, is afhankelijk van de grootte en snelheid van de schijf, de hoeveelheid opgeslagen gegevens en de aanwezigheid van mogelijke fouten.

Schijfhulpprogramma uitvoeren in macOS

1. Klik op Launchpad in het Dock en typ 'Schijfhulpprogramma' in het zoekveld.
  2. Klik op het pictogram Schijfhulpprogramma (stethoscoop op harde schijf).
  3. Selecteer een volume in de linkerzijbalk en klik op Schijf-EHBO
  4. Scan op problemen door op Voer uit te klikken.
  5. Herstel problemen door op Herstel schijf, Verifieer schijf te klikken.
highlight icon

Opmerking: Als de schijfcontrole een fout meldt, controleer dan de hardware en overweeg deze te vervangen. Je kunt ook proberen het corrupte bestand te vervangen. Probeer het corrupte bestand te openen om te zien of alles er correct uitziet. Als eerdere bewerkingen van het lokale bestand met succes zijn gesynchroniseerd met dropbox.com, kun je proberen het lokale bestand te vervangen door de online versie ervan te downloaden. Meer informatie over het terugzetten van oudere versies van bestanden.

De map kan niet worden gesynchroniseerd omdat deze is geblokkeerd door antivirussoftware

Als desktopsynchronisatie wordt geblokkeerd omdat je antivirussoftware een bedreiging waarneemt, zijn de volgende opties beschikbaar:

• Het bestand verwijderen.
  • Het bestand in quarantaine plaatsen.
    • Als je je antivirussoftware toestaat het geïnfecteerde bestand naar een veilige locatie op de harde schijf te verplaatsen, wordt het bestand geïsoleerd van de rest van het systeem.
  • Toestaan dat het bestand op de normale wijze wordt gedownload.
warning icon

Belangrijk: Wees voorzichtig met het negeren van je virusscanner. Sta alleen toe dat het bestand op de normale wijze wordt gedownload als je zeker weet dat het gemarkeerde bestand geen bedreiging vormt.

Als je een ander probleem hebt dan die hierboven worden beschreven, probeer dan de onderstaande stappen voor probleemoplossing.

Stappen voor probleemoplossing

Zoek Dropbox op je apparaat

• Op het web
    • Ga op je telefoon, tablet of computer naar www.dropbox.com.
  • Op je computer:
  • Op je telefoon of tablet:

Controleer je internetverbinding

• Controleer of je apparaat verbonden is met internet.
    • Voer eventueel een snelheidstest uit voor meer informatie over de status van je verbinding.
  • Als je apparaat data gebruikt, maak dan in plaats daarvan verbinding met wifi.

Vernieuw Dropbox of open de pagina opnieuw

Werk Dropbox bij

Afhankelijk van je apparaatinstellingen bestaat de kans dat je apparaat Dropbox niet automatisch bijwerkt.

Verwijder de Dropbox desktop-app en installeer hem opnieuw

Controleer of Dropbox je apparaat ondersteunt

Raadpleeg ons artikel over systeemvereisten om te controleren of je apparaat en besturingssysteem worden ondersteund door Dropbox. Als dat niet het geval is, raden we je aan je apparaat of besturingssysteem bij te werken of een ander ondersteund apparaat te gebruiken.

Op de Mac: zorg ervoor dat Dropbox volledige schijftoegang heeft

Als je macOS 12 of lager gebruikt, volg je deze stappen om je rechten in te stellen om Dropbox volledige schijftoegang te geven.

highlight icon

Opmerking: zorg ervoor dat je bent aangemeld bij dropbox.com voordat je begint.

1. Klik op je computer op het Apple-menu (Apple-pictogram) in de linkerbovenhoek van je scherm.
  2. Klik op Systeemvoorkeuren
  3. Afhankelijk van je besturingssysteem: klik op Beveiliging en privacy of Privacy en beveiliging.
  4. Klik op de tab Privacy
  5. Klik links onderaan op het hangslotpictogram naast Klik op het hangslot om de instellingen te wijzigen
  6. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord voor je Mac in.
  7. In het menu aan de linkerkant scrol je naar beneden en klik je op Volledige schijftoegang
  8. Vink het vakje aan naast Dropbox
  9. Klik op Later.
  10. Klik in het menu aan de linkerkant op Toegankelijkheid
  11. Vink het vakje aan naast Dropbox
  12. Klik nogmaals op het hangslotpictogram.
  13. Sluit de Dropbox-desktopapp af en start hem opnieuw.
Als je macOS 13 of hoger gebruikt, volg je deze stappen om je rechten in te stellen om Dropbox volledige schijftoegang te geven.
highlight icon

Opmerking: zorg ervoor dat je bent aangemeld bij dropbox.com voordat je begint.

1. Klik op je computer op het Apple-menu (Apple-pictogram) in de linkerbovenhoek van je scherm.
  2. Klik op Systeeminstellingen…
  3. Klik op Privacy en beveiliging.
  4. Scrol in het Privacy-menu omlaag en klik op Volledige schijftoegang
  5. Zet Dropbox op 'aan'.
  6. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord voor je Mac in.
  7. Klik op Later.
  8. Klik op < naast Volledige schijftoegang om terug te gaan naar het menu Privacy.
  9. Scrol omlaag en klik op Toegankelijkheid.
  10. Zet Dropbox op 'aan'.
  11. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord voor je Mac in.

Controleer de datum en tijd op je apparaat

Als op je apparaat de verkeerde datum en tijd zijn ingesteld, kan Dropbox problemen hebben met de synchronisatie van je bestanden.

Controleer je accounts

Je kunt je bij meerdere accounts aanmelden op hetzelfde apparaat. Als je een bestand mist dat gesynchroniseerd zou moeten zijn, ga dan eerst na of je bij het juiste account bent aangemeld.

Meer informatie over aan- of afmelden bij Dropbox.

Controleer je synchronisatiestatus

Als je apparaten verschillende bestanden en mappen bevatten, controleer dan je synchronisatiestatus. Je kunt ook nagaan of er geen mappen van je apparaat zijn verwijderd via selectieve synchronisatie.

Houd de Dropbox desktop-app open

• Als je een bestand hebt toegevoegd aan de Dropbox-map op je computer, moet je de Dropbox-app actief houden om het bestand te synchroniseren met de rest van je Dropbox-account.
  • Zodra je bestand op je apparaten zijn gesynchroniseerd, kun je de Dropbox desktop-app op je computer sluiten.

Sluit je andere toepassingen

Als je een van je Dropbox-bestanden hebt geopend in een andere toepassing, zoals Microsoft Word, wordt het bestand mogelijk niet goed gesynchroniseerd. Sluit alle toepassingen behalve Dropbox, sluit het bestand en open het vervolgens opnieuw in Dropbox.

Controleer je bestandsnamen

Sommige speciale tekens, zoals '*' (asterisk) of '/' (schuine streep), zijn niet compatibel met alle apparaten. Verwijder alle speciale tekens uit je bestandsnamen.

Meer informatie over naamgeving van bestanden en mappen.

Controleer of je het bestand hebt opgeslagen in Dropbox

Zoek het bestand op je computer met de zoekbalk in de taakbalk (Windows) of met Spotlight in de menubalk (Mac). Als het bestand niet in Dropbox of een gekoppelde app staat, wordt het niet gesynchroniseerd met Dropbox.

Meer informatie over handmatige toevoeging van bestanden aan Dropbox.

Controleer of je lid bent geworden van een gedeelde map

Als je een bestand bewerkt dat in een gedeelde map staat, maar de map staat niet in je account, verschijnen de wijzigingen die je in het bestand aanbrengt ook niet in de map.

Meer informatie over lid worden van een gedeelde map

Controleer of anderen je bestand niet hebben gewijzigd of verplaatst

Meld je aan bij dropbox.com en controleer of niemand je bestand of map heeft verplaatst of verwijderd of een andere naam heeft gegeven.

Meer informatie over het terugzetten van ontbrekende bestanden.

Controleer het aantal en de grootte van de bestanden die zijn opgeslagen in je Dropbox-account

Het aantal bestanden dat je kunt opslaan in je Dropbox-account is afhankelijk van je beschikbare opslagruimte. Als je onvoldoende opslagruimte in je account hebt, kun je eventueel je abonnement upgraden of bestanden en mappen verwijderen.

Bestanden die je uploadt via de desktop-app of mobiele apps mogen niet groter zijn dan 2 TB, en bestanden die je uploadt naar dropbox.com mogen niet groter zijn dan 50 GB.

De bestanden die je uploadt naar je Dropbox-account, moeten samen kleiner zijn dan je hoeveelheid beschikbare opslagruimte. Als je account bijvoorbeeld een opslaglimiet van 2 GB heeft, kun je één bestand van 2 GB uploaden, of meerdere bestanden die samen maximaal 2 GB groot zijn. Als je de opslaglimiet overschrijdt, stopt Dropbox met synchroniseren.

highlight icon

Opmerking: bestanden die je uploadt via de API mogen niet groter zijn dan 350 GB.

Controleer je firewall-, beveiligings- en antivirusinstellingen

Je firewall-, antivirus- of beveiligingsinstellingen kunnen ervoor zorgen dat je bestanden niet kunnen worden gesynchroniseerd in Dropbox.

Meer informatie over hoe je Dropbox volledige machtigingen geeft.

Controleer je netwerkbeperkingen

Als je een foutmelding ziet zoals 'Kan geen beveiligde verbinding tot stand brengen', heeft je netwerk mogelijk bijzondere beveiligingsbeperkingen.

Mogelijk moet je in dat geval proxyservergegevens invoeren, verbinding maken met een LAN (local area network), of het netwerk handmatig instellen om het domein '*.dropbox' toe te staan.

Meer informatie over welke domeinen Dropbox gebruikt.

Als het probleem niet wordt verholpen met een van deze oplossingen, neem dan contact op met een beheerder.

Controleer je bestandstype

Dropbox kan sommige typen bestanden niet synchroniseren. Dit zijn onder meer:

• Bestanden met bepaalde achtervoegsels, zoals bestanden die eindigen op:
    • desktop.ini
    • thumbs.db
    • .ds_store
    • icon\r
    • .dropbox
    • .dropbox.attr
  • Tijdelijke bestanden:
    • Deze worden gemaakt door programma's als PowerPoint en Word, en beginnen vaak met een ~$ (een tilde en een dollarteken) of .~ (een punt en een tilde).
  • Bepaalde typen bestanden en metagegevens, waaronder:
  • Verdachte bestanden:

Problemen met je externe harde schijf oplossen

• Als de bestanden die je wilt synchroniseren op een externe harde schijf staan, zorg er dan voor dat de externe harde schijf is aangesloten en wordt herkend door je computer.
  • Als je harde schijf is aangesloten en wordt herkend, maar je bestanden niet worden gesynchroniseerd met Dropbox, probeer dan de Dropbox-map tijdelijk te verplaatsen naar je computer om na te gaan of de externe harde schijf de oorzaak is van het probleem.
highlight icon

Opmerking: het opslaan van de Dropbox-map op een externe schijf wordt niet langer ondersteund op computers met de bijgewerkte versie van Dropbox voor macOS met Bestandsaanbieder.

Zorg ervoor dat je app wijzigingen automatisch synchroniseert

In sommige toepassingen buiten Dropbox worden wijzigingen automatisch opgeslagen. Bewerk je echter een bestand in een toepassing waarin wijzigingen niet automatisch worden opgeslagen, dan moet je de wijzigingen handmatig opslaan door je bestand opnieuw toe te voegen.

Meer informatie over toevoeging van bestanden aan Dropbox.

Controleer of het bestand niet vergrendeld is, of een alleen-lezenbestand is

Als je bestand een alleen-lezenbestand is of is vergrendeld door een andere toepassing dan Dropbox, kun je het bestand niet synchroniseren met Dropbox.

Als er een slotje op het bestand staat, is het vergrendeld met Dropbox. Meer informatie over het ontgrendelen van je bestanden.

Werk niet-Dropbox-toepassingen bij of installeer ze opnieuw

Als je een andere toepassing dan Dropbox gebruikt om je bestanden te bewerken, zorg er dan voor dat die toepassing bijgewerkt is. Je kunt de toepassing ook verwijderen en opnieuw installeren, en dan nagaan of je bestand wel synchroniseert met Dropbox.

Meer hulp ontvangen

Als met de bovenstaande stappen voor probleemoplossing je synchronisatieprobleem niet zijn opgelost, neem dan contact op met Dropbox-support voor verdere ondersteuning.