Synchronisatiepictogrammen in Dropbox en wat te doen als ze ontbreken

De Dropbox-desktopapp zorgt ervoor dat de map Dropbox op je computer wordt gesynchroniseerd met je Dropbox-account online. De app laat met speciale symbolen (oftewel pictogrammen) zien wat er gebeurt. Deze pictogrammen worden op verschillende plaatsen gebruikt:

• Het Dropbox-pictogram in het systeemvak of de menubalk geeft de algemene status van Dropbox aan.
  • Pictogrammen op individuele bestanden en mappen geven de status van dat bestand of die map aan.

In dit artikel wordt uitgelegd wat de pictogrammen betekenen en wat je moet doen als ze vastlopen of verdwijnen.

Gebruik je Dropbox nog niet? Kijk hoe je met Dropbox eenvoudig bestanden kunt synchroniseren.

Gedeelten in dit artikel:

Opmerking: als je niet zeker weet wat 'synchroniseren' betekent, vind je hier meer informatie over Dropbox-synchronisatie en hoe het werkt.

De synchronisatiepictogrammen die worden weergegeven op bestanden en mappen

Groen pictogram met vinkje

Gesynchroniseerd

Een groene cirkel met een vinkje betekent dat een bestand of map is gesynchroniseerd met de laatste wijzigingen. Dit kunnen wijzigingen zijn die jij hebt aangebracht of wijzigingen die zijn aangebracht door iemand met wie je het bestand of de map hebt gedeeld.

Blauw pictogram met ronddraaiende pijlen

Synchronisatie wordt uitgevoerd

De blauwe cirkel met draaiende pijlen betekent dat op dat moment afzonderlijke bestanden en mappen worden gesynchroniseerd met Dropbox.

Grijs pictogram met een minteken

Niet gesynchroniseerd met dropbox.com

De grijze cirkel met het minteken wordt weergegeven op bestanden of mappen waarvoor je hebt opgegeven dat je deze niet wilt synchroniseren met dropbox.com. Die bestanden of mappen blijven op de harde schijf van je computer staan.
Rood pictogram met een x

Geen synchronisatie

De rode cirkel met de x geeft aan dat er iets mis is en dat Dropbox dit bestand of deze map niet synchroniseert. Dit kan verschillende redenen hebben:

• Ongeldige bestandsnamen (bestanden kunnen niet worden gesynchroniseerd als hun namen bepaalde tekens of symbolen bevatten)
  • Machtigingsfouten (dit betekent dat je geen toegang hebt tot gedeeld materiaal of dat je een bepaalde machtiging op de computer niet hebt)
  • Bestand verandert zeer snel (dit houdt in dat meerdere bewerkingen snel achter elkaar worden uitgevoerd)
  • Je Dropbox-account heeft onvoldoende opslagruimte (je kunt er niet naar uploaden)
Gedeelde map met slot

Weergaverechten voor een gedeelde map

Als er een slot wordt weergegeven op een gedeelde map, heb je alleen-lezen rechten voor die map. Dit betekent dat je de bestanden kunt bekijken, maar niet kunt bewerken of delen met anderen. Neem contact op met de eigenaar van de map om ook bewerkingsrechten aan te vragen.

Slimme synchronisatie

Als je een gebruiker bent van Dropbox Plus, Family, Professional of Business, heb je mogelijk ook speciale pictogrammen voor Slimme synchronisatie:

Pictogram voor alleen-online inhoud

Alleen-online inhoud

Bestanden en mappen met het cloudpictogram zijn alleen-online. Dit betekent dat ze in de Dropbox-map op je computer worden weergegeven, maar niet volledig zijn gedownload. Het item is beschikbaar in je Dropbox-account online. Als je wilt, kun je het item volledig downloaden.

Pictogram voor lokale inhoud

Lokale inhoud

Lokale inhoud is beschikbaar in je Dropbox-account online en wordt ook gedownload en opgeslagen op de harde schijf van je computer. Je kunt dergelijke bestanden direct bewerken met apps op je computer.

Pictogram voor mappen met gemengde inhoud

Mappen met gemengde inhoud

Mappen met gemengde inhoud bevatten zowel lokale als alleen-online bestanden.

De statuspictogrammen in het systeemvak of de menubalk op je computer

Er zijn verschillende Dropbox-pictogrammen die worden weergegeven in het systeemvak of de menubalk van je computer. Afhankelijk van je besturingssysteem kunnen deze pictogrammen verschillende kleuren hebben.

Gesynchroniseerd

Als de Dropbox-app volledig is gesynchroniseerd, is het pictogram zwart of wit (afhankelijk van je besturingssysteem).

Synchronisatie wordt uitgevoerd

Als Dropbox bezig is met synchroniseren, wordt het pictogram weergegeven met rechtsonder een zwart synchronisatiesymbool.

Onderbroken

Als Dropbox tijdelijk is onderbroken, wordt het pictogram vervaagd weergegeven met rechtsonder een pauzesymbool.

Niet gekoppeld

Als de Dropbox-app op je computer geen verbinding kan maken met Dropbox-servers, is het pictogram vervaagd.

Meldingen

Als je ongelezen meldingen hebt, heeft het pictogram een rode stip in de linkerbenedenhoek met een cijfer dat het aantal meldingen aangeeft. Als je meer dan 99 meldingen hebt, heeft het pictogram linksonder een rode stip met 99+.

Camera-import

Als je foto's of video's uploadt van een camera, zie je rechtsonder in het pictogram een camera tot het uploaden is voltooid.

Wat te doen als het Dropbox-pictogram ontbreekt in het systeemvak of de menubalk

Het Dropbox-pictogram wordt alleen weergegeven in het systeemvak of de menubalk als je de Dropbox-desktopapp hebt gedownload en geactiveerd op je computer. Soms lijkt het alsof het Dropbox-pictogram is verdwenen, maar dit betekent alleen dat de desktopapp op je computer inactief is.

Je kunt eerst proberen dit op te lossen door de app opnieuw te starten. Als dit niet werkt, kun je de Dropbox-desktopapp (opnieuw) downloaden en je aanmelden bij je Dropbox-account wanneer je daarom wordt gevraagd. Je start de app als volgt opnieuw:

• Windows: klik op het menu Start, klik op Programma's en zoek en open de Dropbox-app.
  • Mac: open de map Programma's en zoek en open de Dropbox-app.
  • Linux: klik op het menu Toepassingen, open de map Internet en zoek en open de Dropbox-app.

Wat te doen als de Dropbox-pictogrammen ontbreken op je bestanden

Er zijn een paar mogelijke verklaringen als je geen synchronisatiepictogrammen van Dropbox bij je bestanden ziet. Maar de meest waarschijnlijke is dat Dropbox onverwacht is afgesloten en niet meer actief is. Als je wilt controleren of Dropbox actief is, kijk je of het Dropbox-pictogram wordt weergegeven in de menubalk of het systeemvak. Is Dropbox niet actief, raadpleeg dan bovenstaande instructies om Dropbox opnieuw te starten of te downloaden.

Heb je nog steeds problemen met synchronisatiepictogrammen nadat je hebt geverifieerd dat Dropbox wordt uitgevoerd? Hier zijn nog een paar andere mogelijke verklaringen:

Er zijn nog enkele andere verklaringen waarom de synchronisatiepictogrammen mogelijk niet werken op een specifiek besturingssysteem. Klik hieronder op je besturingssysteem voor meer informatie:

Windows

• Wanneer je Dropbox installeert zonder beheerderswachtwoord, werken synchronisatiepictogrammen niet. Dropbox opnieuw installeren met een beheerderswachtwoord zou het probleem moeten oplossen.
  • Soms worden synchronisatiepictogrammen niet goed weergegeven als je onlangs bent overgestapt op een nieuwe versie van Windows of als je nieuwe programma's hebt geïnstalleerd op je computer. De bestanden of mappen in Dropbox worden wel gesynchroniseerd, maar de pictogrammen worden niet weergegeven.
  • Als je Dropbox-map in de hoofdmap (of op het hoogste niveau) van een partitie of harde schijf staat, kan Dropbox problemen ondervinden bij het openen van bepaalde instellingenbestanden. Dit kun je meestal oplossen door de map naar een andere locatie op je harde schijf te verplaatsen.
  • Windows heeft een limiet van 15 pictogramoverlays die Windows Explorer kan laden, en het besturingssysteem reserveert er vier voor eigen gebruik. Als je wilt weten hoeveel pictogramoverlays je hebt geregistreerd, kijk dan in het register:
    1. Druk op de Windows-toets + R en typ regedit.
    2. Ga naar de volgende registersleutel door dit pad te volgen:
      HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers

3. Scrol naar rechts om de volledige opdrachtregel weer te geven.
    4. Als de Dropbox-overlays bij de eerste 15 posities staan, worden ze weergegeven. Anders moet je er plaats voor maken. Dit houdt wel in dat je hiervoor de pictogrammen van andere toepassingen moet verwijderen of er een lagere prioriteit aan moet geven. Doe dit dus alleen als je zeker weet wat het effect hiervan zal zijn.
    5. Als je besluit door te gaan, kun je afzonderlijke sleutels selecteren en ze verwijderen door met de rechtermuisknop op de gewenste sleutel te klikken. Als je ze niet wilt verwijderen, kun je ze een andere naam geven, zodat ze onderaan de lijst worden geplaatst.
    6. Sluit explorer.exe af en start het programma opnieuw vanuit Taakbeheer of start je computer opnieuw op.
    7. Start Dropbox. De synchronisatiepictogrammen moeten weer zichtbaar zijn.

Mac

• Wanneer je Dropbox installeert zonder beheerderswachtwoord, werken synchronisatiepictogrammen niet meer. Door Dropbox opnieuw te installeren met een beheerderswachtwoord moet je het probleem kunnen oplossen.
  • Als je nog andere programma's of services hebt die ook pictogrammen of contextmenu-items toevoegen aan de bestanden in je Dropbox-map, kun je proberen die tijdelijk af te sluiten of te verwijderen, en vervolgens Dropbox en Finder opnieuw starten.
    • Je start Dropbox opnieuw door op het Dropbox-pictogram in de menubalk te klikken, op je profielfoto of initialen te klikken en vervolgens Dropbox afsluiten te selecteren.
    • Je kunt Finder opnieuw starten door op het Apple-pictogram bovenaan je scherm te klikken, op Forceer stop te klikken, Finder te selecteren en vervolgens op Start opnieuw te klikken.

Linux

• Wanneer je je Dropbox-map opent via een symbolische link, werken zowel de pictogramoverlays als het Dropbox-menu (dat wordt weergegeven wanneer je met de rechtermuisknop op een bestand of map klikt) niet meer.
  • Dropbox is afhankelijk van de Dropbox Nautilus-extensie voor het contextmenu en de pictogramoverlays. Als je Dropbox hebt geïnstalleerd vanaf de opdrachtregel en geen pictogramoverlays ziet in je Dropbox-map, kun je proberen het Linux-pakket te downloaden en te installeren.