De Dropbox Business-desktopapp gebruiken

In het najaar van 2019 heeft Dropbox nieuwe desktopmogelijkheden geïntroduceerd, waaronder een nieuwe desktopapp, verbeteringen in Dropbox in het systeemvak of de menubalk en de Dropbox-map in Verkenner/Finder.

Meer informatie over de nieuwe Dropbox-desktopmogelijkheden

De Dropbox-desktopmogelijkheden zijn beschikbaar voor de besturingssystemen Linux, macOS en Windows. (Bekijk dit artikel als je Windows 10 in S-modus uitvoert.)

Nadat de installatie is voltooid, beschik je over de Dropbox-desktopapp, een Dropbox-pictogram in het systeemvak of de menubalk en een Dropbox-map op je computer. Wijzigingen die je aanbrengt in de Dropbox-desktopapp worden automatisch gesynchroniseerd met je account op dropbox.com.

1. Je Dropbox Business-account maken

Als het goed is heb je een e‑mail ontvangen met een uitnodiging om lid te worden van je Dropbox Business-team. Klik op de link in deze e‑mail en volg de aanwijzingen. Heb je geen e‑mail ontvangen of wil je dat deze opnieuw wordt verzonden, vraag dan je IT-afdeling of Dropbox Business-beheerder om hulp.

Professionele tips: synchroniseren

Het woord 'synchroniseren' is bijna niet te missen als je Dropbox gebruikt. Wat wil het zeggen als een bestand is 'gesynchroniseerd'? Dit betekent dat je precies dezelfde versie van een bestand ziet op elk apparaat waarop je bent aangemeld bij je Dropbox-account. Bestanden die je versleept naar de Dropbox-map, worden automatisch gesynchroniseerd met Dropbox online. En ook de wijzigingen die je aanbrengt in de bestanden in deze map worden gesynchroniseerd met Dropbox.

2. Open de Dropbox-desktopapp

Nu je een account hebt gemaakt, kun je de Dropbox-desktopapp starten. Het is mogelijk dat de app al is geïnstalleerd op je computer. Als dit niet zo is, moet je de app downloaden en installeren.

Als de desktopapp al is geïnstalleerd

Als de desktopapp al is geïnstalleerd op je computer, zie je een Dropbox-map in het Start-menu, in het Finder-venster of in een andere bestandsviewer. Als het goed is, staat er ook een Dropbox-pictogram in het systeemvak of de menubalk

Klik op de app om hem te starten. Je wordt dan gevraagd je aan te melden.

Als de desktopapp nog niet is geïnstalleerd

Is de desktopapp nog niet geïnstalleerd op je computer, dan moet je deze downloaden. Je kunt dit op twee manieren doen:

• Installeer de app vanuit de app store in eigen beheer of de softwareopslag van je bedrijf.
  • Ga naar dropbox.com/downloading om de app zelf te downloaden en te installeren

Nadat de app is gedownload, zie je een Dropbox-map in het Start-menu, in het Finder-venster of in een andere bestandsviewer. Als het goed is, staat er ook een Dropbox-pictogram in het systeemvak of de menubalk.  Je kunt de app starten door erop te klikken, waarna je wordt gevraagd je aan te melden.

Professionele tips: automatische actie

De desktopapp wordt op de achtergrond uitgevoerd en houdt je bestanden automatisch gesynchroniseerd (zolang je computer een internetverbinding heeft). Dit betekent dat je niet handmatig bestanden hoeft te uploaden of downloaden.

Een Dropbox Business-team kan een beheerder van een ander team toevoegen om hun eigen team te beheren. De nieuwe beheerder wordt dan een beheerder voor meerdere teams. De nieuwe beheerder (of beheerder van meerdere teams) kan alles doen wat een beheerder van het eigen team ook kan doen, met uitzondering van het volgende:

• De beheerder van het andere team heeft geen toegang tot de pagina's Facturering en Help in de beheerconsole.
  • De beheerder van het andere team kan zich niet aanmelden bij het account van een teamlid.

Wil je liever beheerdersmachtigingen geven aan iemand in je eigen team? Lees hoe.

Een beheerder van een ander team toevoegen (of verwijderen)

Als je een teambeheerder bent, kun je een beheerdersaanvraag sturen naar iemand in een ander team. Dit doe je als volgt:

1. Meld je aan als beheerder op dropbox.com met je aanmeldgegevens.
  2. Klik op Beheerconsole in de linkerkolom.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op Vertrouwde teams.
  5. Klik op Een team toevoegen.
  6. Voer onder Een teambeheerder uit het vertrouwde team toevoegen het e-mailadres in van de beheerder die je wilt toevoegen.
  7. Klik op Het vertrouwde team toegang tot mijn beheerconsole verlenen.
  8. Klik op Doorgaan.
  9. Accepteer de voorwaarden door het vakje aan te vinken.
  10. Klik op Aanvraag verzenden.

De andere beheerder ontvangt een e‑mail met een verwijzing naar de pagina Vertrouwde teams, waar de aanvraag kan worden geaccepteerd.

Je kunt de beheerder op elk moment weer uit je team verwijderen. Ga hiervoor naar de pagina Vertrouwde teams en klik op Toegang intrekken naast de naam van het team.

Jezelf als beheerder voor een ander team toevoegen (of verwijderen)

Om veiligheidsredenen kun je jezelf niet toevoegen als beheerder voor een ander team. Neem contact op met de beheerder van het andere team en vraag deze de stappen te volgen om je toe te voegen.

Je kunt jezelf wel verwijderen als beheerder van een ander team. Dat doe je zo:

1. Meld je aan bij de beheerconsole van het andere team.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Klik op Vertrouwde teams.
  4. Klik naast het team waaruit je jezelf wilt verwijderen op Team verwijderen.

3. Aanmelden bij je account

Wanneer de app is gedownload, zie je een Dropbox-map op je harde schijf (via het Start-menu, in de Finder of in een andere bestandsviewer). Als het goed is staat er ook een Dropbox-pictogram in het systeemvak of op de menubalk. Klik op de app om hem te starten. Je wordt dan gevraagd je aan te melden.

Meld je aan met het e‑mailadres en wachtwoord die je hebt gebruikt om lid te worden van je Dropbox Business-team. Door je aan te melden, koppel je je computer direct aan je Dropbox-account. Als je je kunt aanmelden, ga je naar stap 4 van deze handleiding.

• Tip: Je wordt mogelijk ook gevraagd om een tweestapsverificatiecode in te voeren. Neem contact op met je IT-team of Dropbox Business-beheerder als je niet zeker weet wat je moet doen.

Professionele tips: snelle installatie

Als je Dropbox al gebruikt, kun je de desktopinstallatie ook voltooien met een QR-codelezer op je telefoon.

Wat je moet doen als je geen wachtwoordvak ziet

Als je geen wachtwoordvak ziet, heeft een teambeheerder waarschijnlijk eenmalige aanmelding geactiveerd. Als dit het geval is, volg je onderstaande stappen om Dropbox te openen. Je gebruikt hierbij dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord als voor het aanmelden bij het bedrijfsnetwerk of andere bedrijfstools (zoals Active Directory).

1. Open de Dropbox-desktopapp.
  2. Selecteer Ik heb al een Dropbox-account en klik op Doorgaan.
  3. Voer je e-mailadres in maar laat het wachtwoordveld leeg.
  4. Klik op Doorgaan.
  5. Klik op Linkcode ophalen.
  6. Als je je nog niet hebt aangemeld op de pagina voor eenmalige aanmelding van je bedrijf, wordt een webbrowser geopend waarin je wordt gevraagd dit te doen. Voer je e‑mailadres en je zakelijke wachtwoord in (niet je Dropbox-wachtwoord), evenals alle andere informatie die je bedrijf vereist.
  7. Je ziet een Dropbox-pagina met een speciale code. Klik op Linkcode kopiëren.
  8. Ga terug naar de Dropbox-app en klik op Plakken.
  9. Klik op Doorgaan en volg de aanwijzingen om het koppelen van je Dropbox-account te voltooien.

4. Bestanden toevoegen aan je Dropbox-map

Wanneer je je op je computer aanmeldt bij Dropbox, is het mogelijk dat je al wat mappen ziet in je account. Ze hebben verschillende pictogrammen om aan te geven waar ze voor zijn. Je kunt deze mappen net zo gebruiken als elke andere map op de harde schijf.

Je zou vier verschillende soorten mappen kunnen zien:

Blauwe map met pictogram van een gebouw

Teammap (of een map in de teamruimte). Deze mappen worden gedeeld met je Dropbox Business-team of een deel van dit team, en beheerd door je beheerder. Je kunt ze ook delen met mensen buiten je team.

Paarse map met pictogram van een persoon

Persoonlijke map (of teamledenmap). Je teamledenmap wordt standaard met niemand anders gedeeld. Maar je kunt er zelf voor kiezen de map te delen.

Blauwe map

Gewone map. Gewone mappen werken net als elke andere map op je computer. Ze bieden een goede manier om bestanden te organiseren, maar je kunt ze met niemand delen.

Blauwe map met twee personen

Gedeelde map. Je kunt een gewone map op elk moment veranderen in een gedeelde map. Leden van een gedeelde map (mensen met wie je de map deelt) kunnen de bestanden in die map weergeven, bewerken en van opmerkingen voorzien.

• Opmerking: gedeelde mappen in een teammap hebben een pictogram van een gebouw.

Opmerking: Het uiterlijk van deze mappictogrammen is afhankelijk van waar je ze bekijkt. De pictogrammen hierboven zie je op de Dropbox-website (dropbox.com).

Je kunt op twee manieren bestanden toevoegen aan deze mappen:

• Sleep bestanden vanaf een andere locatie op je computer (of vanuit een andere map in Dropbox).
  • Open een bestand, klik op Opslaan als en kies Dropbox als locatie.

5. Je account koppelen aan je mobiele apparaat

Bestanden in de Dropbox-map zijn beschikbaar op elke andere computer, telefoon of tablet die je hebt gekoppeld aan je Dropbox-account. Als de Dropbox-app al op je telefoon of tablet staat, hoef je je alleen aan te melden met je zakelijke account. Staat de app nog niet op je andere apparaten, dan kun je deze downloaden:

Professionele tips: toegang op meerdere apparaten

Synchronisatie werkt op elk apparaat dat je hebt gekoppeld aan je account. Meld je met dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord op een computer, telefoon of tablet bij Dropbox aan, en je ziet altijd dezelfde bestanden.

Als je de mobiele app voor het eerst gebruikt, start je de app en meld je je aan met de gebruikersnaam en het wachtwoord van je zakelijke account. Ben je al een Dropbox-gebruiker, volg dan onderstaande stappen:

1. Open de Dropbox-app.
  2. Tik op Ik ben al een Dropbox-gebruiker.
  3. Voer je e-mailadres in maar laat het wachtwoordveld leeg. Tik op Aanmelden bij Dropbox.
  4. Als je al bent aangemeld bij de pagina voor apparaatbeheer van je bedrijf, zou de app automatisch moeten openen. Ben je nog niet aangemeld, dan wordt je in een browservenster gevraagd om door te gaan. Voer je e-mailadres, zakelijke wachtwoord (niet je Dropbox-wachtwoord) en eventuele andere vereiste informatie in.
  5. Als je bedrijf eenmalige aanmelding gebruikt, wordt een nieuwe pagina geopend in je browser, waarin goedkeuring wordt gevraagd voor gebruik van eenmalige aanmelding door de app. Tik op Toestaan.
  6. Volg de rest van de stappen voor het instellen van de app.

6. Koppelen aan je persoonlijke Dropbox-account

De beheerder van je Dropbox Business-team kan je toestaan om een persoonlijk Dropbox-account op je werkcomputer te koppelen. Dit betekent dat je zowel persoonlijke als zakelijke bestanden kunt openen op hetzelfde apparaat.

• Tip: als je beheerder dit niet toestaat, kun je altijd via de Dropbox-website (dropbox.com) bij zowel je zakelijke als persoonlijke account.

Wanneer je persoonlijke en zakelijke accounts zijn gekoppeld, zie je twee aparte Dropbox-mappen op de harde schijf of in de mobiele app. Je zakelijke account wordt weergegeven als Dropbox (bedrijfsnaam) en je persoonlijke account als Dropbox (persoonlijk).

Professionele tip: offline toegang

Zelfs wanneer je offline bent, kun je bij de bestanden in de Dropbox-map op je computer. Deze bestanden worden namelijk ook opgeslagen op de harde schijf. Als je een bestand bewerkt terwijl je offline bent, synchroniseert Dropbox deze wijzigingen de volgende keer dat je weer online bent.

7. Dropbox in gebruik nemen

Mooi. Je bent klaar met het installeren van Dropbox, het aanmelden op al je apparaten en je hebt je belangrijkste bestanden toegevoegd. Met andere woorden, je kunt Dropbox nu gaan gebruiken.

Heb je nog iets nodig? Ga met vragen of ideeën naar de beheerder van je Dropbox Business-team.

De beheerder van je Dropbox Business-team vinden

Nieuw bij Dropbox?

Of je nu een beginnende Dropbox-gebruiker bent of alleen je kennis wat wilt opfrissen, je kunt meer uit je Dropbox-account halen door gebruik te maken van onze zelfgestuurde training of virtuele training onder leiding van een instructeur