Aan de slag: belangrijke bouwstenen voor Dropbox

Dropbox doet zoveel meer dan alleen maar een back-up maken van je bestanden. Met Dropbox worden je bestanden op al je apparaten gesynchroniseerd, waarna je ze gemakkelijk kunt delen en er samen in de cloud aan kunt werken. Ga aan de slag met Dropbox in vijf eenvoudige stappen.

1. De Dropbox-apps installeren

Je hebt op drie manieren toegang tot je account: via de mobiele app, de desktopapp en de Dropbox-website. Installeer de apps op je telefoon, tablet en computer om het maximale uit Dropbox te halen.

Doen!

keuzevak met vinkje De Dropbox-desktopapp downloaden en installeren op je computer (laptop of desktop)

keuzevak met vinkje De mobiele Dropbox-app downloaden en installeren op je telefoon of tablet

gloeilamp Hint

Nadat de desktopapp is geïnstalleerd, zie je de map Dropbox op de harde schijf van je computer. De bestanden in deze map worden gesynchroniseerd met Dropbox, waardoor je ze op elk apparaat kunt openen.

bouwconstructie Bouwsteen

De cloud: Dropbox is een service in de cloud. Dit houdt in dat al je bestanden worden opgeslagen op onze veilige servers in plaats van op je computer, telefoon of tablet. Een server is gewoon een ander soort computer, waar je via een internetverbinding toegang toe hebt.

2. Aanmelden bij je account

De website, desktopapp en mobiele apps van Dropbox zijn een soort toegangswegen waarlangs jij (en jij alleen!) toegang tot je account krijgt.

Doen!

keuzevak met vinkje Aanmelden bij elke app met hetzelfde e‑mailadres en wachtwoord

gloeilampHint

Door je aan te melden met hetzelfde e‑mailadres en wachtwoord, kunnen je bestanden worden gesynchroniseerd. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je altijd dezelfde bestanden ziet, ongeacht op welk apparaat je je Dropbox-account opent.

bouwconstructie Bouwsteen

De desktopapp: Met de Dropbox-desktopapp worden bestanden opgeslagen in de cloud, maar als back-up wordt er ook een kopie opgeslagen in de map Dropbox op je computer. De bestanden in deze map nemen nog steeds opslagruimte op je harde schijf in beslag.

3. Bestanden toevoegen aan Dropbox

Je kunt op verschillende manieren bestanden toevoegen aan Dropbox.

Doen!

keuzevak met vinkje In de Dropbox-desktopapp: bestanden toevoegen door ze te slepen

keuzevak met vinkje Op een telefoon of tablet: de Dropbox-app openen en klikken op het pictogram + om bestanden te uploaden

keuzevak met vinkje Op dropbox.com: bestanden toevoegen met de knop Uploaden of door ze te slepen

gloeilampHint

Je kunt bijna elk type bestand toevoegen aan Dropbox (en dit weergeven). Als je veel bestanden tegelijk toevoegt aan Dropbox, kan het even duren voordat het uploaden is voltooid.

bouwconstructie Bouwsteen

Bestandstypen: Je kunt bijna elk type bestand toevoegen aan Dropbox (en bekijken in de voorbeeldweergave). Er zijn echter bepaalde beperkingen op basis van het besturingssysteem van je computer.

4. Delen met anderen

Elk bestand dat is opgeslagen in Dropbox, kan worden gedeeld. Daarnaast kun je instellen wie het bestand kan zien en gedurende welke tijd. En dankzij de magische werking van synchronisatie beschikken de mensen met wie je het bestand deelt, altijd over de nieuwste versie van het bestand.

Doen!

keuzevak met vinkje Alleen-lezen toegang tot je bestanden delen

keuzevak met vinkje Anderen uitnodigen om je bestanden samen met jou te bewerken

gloeilampHint

Gedeelde bestanden zijn alleen-lezen, wat betekent dat mensen ze kunnen weergeven en er opmerkingen aan kunnen toevoegen, maar er geen bewerkingen in kunnen uitvoeren. Gedeelde mappen kunnen alleen-lezen zijn of je kunt mensen de bestanden in een map laten bewerken.

Je kunt een bestand delen met iedereen, ook als ze geen Dropbox-account hebben. Als iemand een bestand deelt met jou, kun je klikken op de link in de e‑mail of melding die je ontvangt of een gedeelde map toevoegen aan je account.

bouwconstructie Bouwsteen

Downloaden: als je het bestand via een gedeelde link downloadt en toevoegt aan je Dropbox, worden eventuele bijwerkingen van dat bestand in de toekomst niet weergegeven. Door het bestand te downloaden, maak je je eigen, unieke versie van het bestand.

5. Bestanden synchroniseren

Met Dropbox heb je toegang tot je bestanden op elk apparaat dat is gekoppeld aan je account. Deze functie, die we Synchronisatie noemen, vormt de kern van wat Dropbox doet. Het houdt in dat je de nieuwste versies van bestanden altijd bij de hand hebt.

Doen!

keuzevak met vinkje Zorg dat de Dropbox-apps op al je apparaten zijn geïnstalleerd en dat je bij elke app met hetzelfde e‑mailadres en wachtwoord bent aangemeld. Vervolgens voeg je een bestand toe aan Dropbox.

keuzevak met vinkje Open vervolgens het betreffende bestand in Dropbox, bewerk het, sla het op en sluit het. Je bewerkingen worden weergegeven op alle andere plekken die je gebruikt om toegang te krijgen tot je account.

gloeilampHint

Het synchroniseren gebeurt automatisch. Je hoeft niet handmatig te uploaden en te downloaden.

bouwconstructie Bouwsteen

Synchroniseren: Of je nu een bestand in Dropbox toevoegt of verwijdert, de wijziging wordt weergegeven op alle andere apparaten die je gebruikt om toegang te krijgen tot je Dropbox. Als je bijvoorbeeld een bestand verwijdert uit de map Dropbox op je computer, wordt dit ook niet langer weergegeven op de Dropbox-website of op je telefoon.

6. Volgende stappen

Bedankt voor het lezen! Als je de handleiding met bouwstenen hebt afgerond, ga je naar de Handleiding voor gevorderden. Daarin vind je onder meer een beschrijving van geavanceerde functies en hoe je snel problemen kunt oplossen.

Nieuw bij Dropbox?

Of je nu een beginnende Dropbox-gebruiker bent of alleen je kennis wat wilt opfrissen, je kunt meer uit je Dropbox-account halen door gebruik te maken van onze zelfgestuurde training of virtuele training onder leiding van een instructeur