Naamconventies in Dropbox gebruiken

Deze functie is beschikbaar voor alle Dropbox-gebruikers op dropbox.com en in de Dropbox-desktopapp.

Naamgevingsregels helpen je bij het wijzigen van bestandsnamen en het ordenen van mappen in je Dropbox-account. Door een naamgevingsregel in te stellen blijft je Dropbox-materiaal consistent en geef je bestanden uniforme namen, zodat sorteren en navigeren makkelijker wordt.

Naamgevingsregels instellen

Je stelt als volgt naamgevingsregels in op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Open de map die je wilt ordenen.
  3. Klik op Organiseren.
  4. Klik op Naamgevingsregel instellen.
  5. Selecteer de naamgevingsregel(s) die je wilt gebruiken:
    • Datum geüpload
      • Je kunt het vakje aanvinken naast Vervangen door in bestandsnamen gedetecteerde datums, of de datumnotatie wijzigen via het vervolgkeuzemenu.
    • Trefwoord
    • Bovenliggende map
    • Opnamedatum
      • Je kunt het vakje aanvinken naast Vervangen door in bestandsnamen gedetecteerde datums, of de datumnotatie wijzigen via het vervolgkeuzemenu.
    • Cameramerk
    • Cameramodel
    • Lensmodel
    • Afmetingen
    • Dots per inch (DPI)
    • Dots per centimeter (DPCM)
  6. Versleep het verplaatsingspictogram (pijlen die in vier richtingen wijzen) om de volgorde van de elementen in de naamgevingsregel te wijzigen.
  7. Klik op Regel toevoegen om extra regels toe te voegen.
    • Opmerking: klik op het prullenbakpictogram naast een regel om deze te verwijderen.
  8. Vink eventueel het vakje aan naast Beginletters van woorden met hoofdletters schrijven om de eerste letter van elk woord in de bestandsnaam met een hoofdletter te schrijven.
  9. Vink eventueel het vakje aan naast Woorden scheiden met om het teken te wijzigen waarmee de woorden in de bestandsnaam moeten worden gescheiden.
    • Selecteer Spaties, Onderstrepingstekens of Streepjes in het vervolgkeuzemenu.
  10. Vink eventueel het vakje aan naast Deze regels toepassen op alle toekomstige bestanden in deze map.
  11. Klik op Instellen.

Je stelt als volgt naamgevingsregels in de Dropbox-desktopapp in:

1. Open de Dropbox-map in Verkenner (Windows) of de Finder (Mac).
  2. Klik met de rechtermuisknop op de map die je wilt ordenen.
  3. Wijs met de muis Organiseren aan.
  4. Selecteer Naamgevingsregel instellen.

Je wordt doorgestuurd naar dropbox.com, waar je de instructies van stap 5 in het bovenstaande gedeelte kunt volgen.

Veelgestelde vragen

Kan ik naamconventies ook alleen op bepaalde bestanden toepassen?

Op dit moment kunnen naamconventies alleen op mappen worden toegepast, niet op losse bestanden.

Kan een naamconventie toegepast worden op een teammap? En zo ja, wie kan die toepassen?

Ja, naamconventies kunnen gebruikt worden in teammappen. Elk teamlid met bewerkingsrechten kan deze toepassen.

Opmerking: naamgevingsregels kunnen niet worden toegepast op mappen op het hoogste niveau in je teamruimte of teamledenmap.

Worden naamconventies automatisch toegepast op nieuwe bestanden?

Je hebt de mogelijkheid om naamgevingsregels automatisch toe te passen op nieuwe bestanden die worden toegevoegd aan een map. Vink het vakje aan naast Deze regels toepassen op alle toekomstige bestanden in deze map om deze instelling te gebruiken.

Kunnen naamgevingsregels ongedaan worden gemaakt?

Als een naamgevingsregel abusievelijk is ingesteld, kan deze ongedaan worden gemaakt door alle regels te verwijderen en alle selectievakjes in het bewerkingsvenster uit te schakelen, of door te klikken op Ongedaan maken in het venster dat onderaan het scherm verschijnt.

Als je toegang hebt tot Dropbox Rewind, kun je de map ook terugdraaien om de wijzigingen in de naamgevingsregels ongedaan te maken.

Wat betekent 'Vervangen door bestaande datums die in bestandsnamen zijn gedetecteerd'?

Vervangen door bestaande datums die in bestandsnamen zijn gedetecteerd is een selectievakje dat je kunt aanvinken wanneer je Uploaddatum of Vastlegdatum als regel toevoegt aan je naamgevingsregels.

• Als je Uploaddatum of Vastlegdatum als regel toevoegt, kun je dit vakje aanvinken om elke datum te gebruiken die in de bestandsnaam wordt gedetecteerd, in plaats van de datum waarop het bestand is geüpload of vastgelegd.
  • Als je meerdere datumregels toevoegt, kun je alleen het vakje voor een van de regels aanvinken.

Opmerking: als je de datumnotatie wijzigt om er een tijdstempel in op te nemen, wordt het selectievakje uitgeschakeld.