Co oznaczają alerty plakietki Dropbox?

Zaktualizowano Oct 26, 2023
Plakietka Dropbox powiadamia Cię za każdym razem, gdy ktoś otworzy, zmodyfikuje lub zaktualizuje plik Microsoft Word, PowerPoint lub Excel. W tym artykule opisane są wszystkie wyświetlane powiadomienia.
highlighter icon

Uwaga: aby można było korzystać z plakietki Dropbox, na Twoim komputerze musi być zainstalowana aplikacja komputerowa Dropbox i musisz mieć połączenie z internetem. Poznaj więcej powodów, dla których plakietka Dropbox może się nie pojawiać.

Jeszcze nie korzystasz z Dropbox? Zobacz, jak Dropbox może pomóc we współpracy nad zawartością.

Logo Dropbox: Jesteś jedyną osobą pracującą nad plikiem

Jeśli jesteś jedyną osobą pracującą nad dokumentem, zobaczysz plakietkę Dropbox, która da Ci znać, że Twoja praca jest zsynchronizowana z Dropbox. Możesz kliknąć plakietkę, aby wykonać szybkie działania, takie jak udostępnienie łącza czy wyświetlenie poprzednich wersji.

Inicjały lub zdjęcie: Współpracownik otworzył plik

Kiedy inna osoba otworzy plik, na którym pracujesz, zobaczysz jej zdjęcie profilowe lub inicjały na plakietce Dropbox.

Blokada: Osoba, z którą pracujesz edytuje właśnie plik

Plakietka Dropbox powiadomi Cię, że inne osoby edytują plik, w momencie, kiedy zmieni kolor na czerwony i pojawi się ikona kłódki. Nadal możesz wtedy edytować plik, natomiast plakietka będzie sygnalizować Ci, że inna osoba jest w trakcie edycji pliku w tym samym czasie, co może spowodować utworzenie różnych wersji pliku.

Wykrzyknik: Ty i osoba, z którą pracujesz oboje edytujecie plik

Kiedy Ty i inna osoba edytujecie plik w tym samym czasie, zobaczysz, że plakietka Dropbox zmieni kolor na czerwony i pojawi się ikona wykrzyknika. W takim przypadku będziesz mieć możliwość zapisania swojej wersji pliku, a my zadbamy o to, aby druga osoba otrzymała Twoje najnowsze zmiany. 

Jeśli druga osoba zapisze zmiany w pliku zanim Ty zapiszesz swoje, plakietka zmieni kolor na niebieski wraz ze strzałką symbolizującą pobieranie pliku. Wtedy możesz zaktualizować plik do wersji tej osoby.

highlighter icon

Uwaga: Podczas pracy nad plikiem Excel na plakietce może być stale wyświetlany wykrzyknik (nawet jeśli arkusz nie został jeszcze zmodyfikowany ani przez Ciebie, ani przez inne przeglądające go osoby). Sugerujemy zignorowanie tego wykrzyknika. Gdy jeden ze współpracowników faktycznie wprowadzi i zapisze zmiany, wykonaj odpowiednie kroki w celu zaktualizowania dokumentu do najnowszej wersji. Odrzuć swoje zmiany lub zapisz je w osobnej wersji za pośrednictwem plakietki.

Gdy jeden ze współpracowników faktycznie wprowadzi i zapisze zmiany, zaktualizuj dokument do najnowszej wersji. Odrzuć swoje zmiany lub zapisz je w osobnej wersji za pośrednictwem plakietki.

Strzałka pobierania: Możesz zaktualizować plik do wersji osoby, która na nim pracuje

Jeśli Ty i ktoś inny pracujecie jednocześnie nad tym samym plikiem, a druga osoba zapisze swoje zmiany, plakietka zmieni się w strzałkę pobierania. To oznacza, że nie masz najnowszej wersji pliku. Możesz wtedy zaktualizować plik do najnowszej wersji za pomocą plakietki.

  1. Kliknij plakietkę Dropbox, gdy jest wyświetlana strzałka pobierania.
  2. W wyskakującym okienku kliknij Pobierz wersję użytkownika [nazwisko współpracownika].
    • Aby zapisać swoje zmiany w postaci oddzielnej wersji, pozostaw zaznaczone pole wyboru Zapisz moje zmiany w osobnej wersji. Spowoduje to utworzenie całkowicie odrębnej kopii pliku z wprowadzonymi przez Ciebie zmianami, ale bez wprowadzania jakichkolwiek zmian w oryginalnym pliku zaktualizowanym przez osobę, z którą współpracujesz.
    • Aby odrzucić niezapisane zmiany, odznacz pole Zapisz moje zmiany w osobnej wersji.

Więcej informacji o kopiach powodujących konflikty.

Dwa pliki: wyświetlasz własną wersję

Jeśli postanowisz zaznaczyć opcję Zapisz moje zmiany w osobnej wersji, obie wersje – współdzielona i Twoja – będą otwarte. Będziesz wiedzieć, która wersja jest Twoja, ponieważ pojawi się ona z szarą plakietką Dropbox z ikoną dwóch plików.

Ta wersja będzie zawierać wszystkie zmiany wprowadzone przez Ciebie do momentu, kiedy Twój współpracownik zapisał swoje. Możesz potem usunąć tę osobną wersję, jeśli nie będziesz jej już potrzebować. Za pośrednictwem szarej plakietki możesz również otworzyć najnowszą współdzieloną wersję.

Czy ten artykuł był pomocny?

Przykro nam to słyszeć.
Daj nam znać, jak możemy się poprawić.

Dziękujemy za przesłanie opinii.
Daj nam znać, jak pomógł ten artykuł.

Dziękujemy za przesłanie opinii.