Dela filer och mappar med Dropbox Family

Dropbox Family är en plan med delat lagringsutrymme som kan användas av upp till sex familjemedlemmar 13 år eller äldre.

Med Family-planen har varje familjemedlem sitt eget Dropbox-konto där de säkert kan lagra och organisera sina filer och mappar. Det material som varje medlem lägger till eller skapar räknas med i det totala delade lagringsutrymmet på 2 TB.

Planmedlemmar kan också dela filer och mappar med varandra. Det går att nå individuellt och delat material från många olika enheter genom Dropbox-klienten, den mobila appen och på dropbox.com.

Avsnitt i den här artiklen:

Om delat lagringsutrymme

Varje fil eller mapp i en Family-medlems konto räknas med bara en gång i den totala kvoten för lagringsutrymme. När filer och mappar delas med andra medlemmar i samma Family-plan räknas det inte med i lagringskvoten igen. Om du delar med någon utanför din Family-plan eller om någon utanför planen delar med dig, räknas dessa filer med i både din och den andra personens kontokvot.

Alla medlemmarna i en Family-plan kan se hur mycket lagringsutrymme har använts och hur användningen är uppdelad mellan medlemmarna.

Så här kontrollerar du lagringsutrymme:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på din avatar (profilbild eller initialer).
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Klicka på Plan. Tillgängligt och använt lagringsutrymme visas.
    • Om du vill se varje Family-medlems användning klickar du på pilen intill Alla andras filer.

Tips: Maximera lagringsutrymmet genom att dela med Family-medlemmar istället för att spara kopior av samma fil. Om planmedlemmar har kopior av samma fil i sina individuella konton räknas varje fil med i den totala lagringskvoten – men en delad fil räknas bara en gång.

Om delade filer och mappar

När du delar en fil har Family-medlemmar åtkomst till filen i sina egna Dropbox-konton. Dokument, foton och andra filer som lagras i Dropbox uppdateras automatiskt så att alla med åtkomst till en fil ser samma version.

Du kan dela mappar på samma sätt som filer. Alla du delar mappen med har åtkomst till filerna i den.

Om mappen Familjerum

Mappen Familjerum är för närvarande tillgänglig för vissa kunder med Family-planen.

Alla familjemedlemmar har tillgång till en gemensam mapp som heter Familjerum som inte kan raderas, flyttas eller ges ett annat namn. Varje medlem har mappen i sitt eget Dropbox-konto – den ser ut som en mapp med 2 eller 3 personer på. Mappen Familjerum är en plats där familjen kan ordna och få åtkomst till alla typer av filer, från kvitton och skattedokument till foton och skolarbete.

När du laddar upp eller skapar filer och mappar i mappen Familjerum får alla medlemmar i Family-planen automatiskt redigeringsåtkomst till dessa filer och mappar. Family-ansvarig kan ta bort filer från mappen Familjerum när som helst. När material tas bort ser andra medlemmar inte längre materialet i sina Dropbox-konton.

Den som är ansvarig för Family-planen är ägaren till mappen Familjerum. Varje gång hen bjuder in nya medlemmar till planen får de nya medlemmarna automatiskt åtkomst till Familjerumsmappen när de går med. Om den ansvariga för Family annullerar eller ändrar planen kommer varje medlem att behålla en kopia av mappen i sitt eget konto. Om den ansvariga för tar bort en medlem från planen kan hen avgöra om medlemmen får behålla en kopia av mappen Familjerum eller inte. Om medlemmar lämnar planen har de inte längre åtkomst till Familjerumsmappen och har inte längre någon kopia i sitt eget konto.

Obs! Om du vill skicka specifika filer och mappar från Familjerumsmappen till personer utanför din Family-plan ska du använda Dropbox Transfer för att ge dem en kopia de kan ladda ner eller spara i sitt eget Dropbox-konto. Du kan inte överföra eller dela hela Familjerumsmappen med personer utanför planen.

Läs mer om Dropbox Family

Dropbox Family-planen: en översikt

Hantera en Dropbox Family-plan

Så här annullerar du eller lämnar en Dropbox Family-plan

Felsöka problem med Dropbox Family

FAQ om Dropbox Family-planen

Delningsbehörigheter

Family-medlemmar kan välja att dela filer och mappar med redigeringsåtkomst eller skrivskyddad åtkomst. Medlemmar kan dela med en enda familjemedlem eller med alla medlemmar i planen.

Med redigeringsåtkomst kan familjemedlemmar göra ändringar i filer och mappar som delas med dem. Dessa ändringar sparas i den delade versionen så att alla som har åtkomst till den ser ändringarna.

Med skrivskyddad åtkomst kan familjemedlemmar visa och kommentera delade filer och mappar, men inte göra några ändringar.

Obs! Filer och mappar i Familjerumsmappen tillåter automatiskt redigeringsåtkomst för alla medlemmar i Family-planen.

Dela med en inbjudan via mejl

Family-medlemmar kan dela filer och mappar med andra familjemedlemmar via mejl.

Så här delar du via en mejlinbjudan från Dropbox-klienten:

1. Öppna Dropbox-klienten.
  2. Välj den fil eller mapp du vill dela.
  3. Klicka på Dela till höger i klientfönstret.
  4. Klicka på Bjud in via mejl.
  5. Efter Till skriver du mejladressen till eller namnet på personen (eller personerna) du vill dela med.
  6. Välj Får visa eller Får redigera i rullgardinsmenyn till höger.
  7. Klicka på Delning.

Så här delar du via en mejlinbjudan från Dropbox-klienten:

1. Öppna Dropbox mobilapp.
  2. Välj den fil eller mapp du vill dela.
  3. Tryck på ikonen med tre punkter (...) till höger om filnamnet.
  4. Tryck på Dela.
  5. Tryck under Skicka till och skriv mejladressen till eller namnet på personen (eller personerna) du vill dela med.
  6. Välj Får visa eller Får redigera under listan över mottagare.
  7. Tryck på Dela.

Så här delar du med en mejlinbjudan från dropbox.com:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på Alla filer på den vänstra sidomenyn.
  3. Håll markören över det objekt du vill dela.
  4. Klicka på Delning.
  5. Efter Till skriver du mejladressen till eller namnet på personen (eller personerna) du vill dela med.
  6. Välj Får visa eller Får redigera i rullgardinsmenyn till höger.
  7. Klicka på Delning.

Dela med en länk

Family-medlemmar kan dela filer och mappar med en länk. Istället för att skicka ett mejl skapar Dropbox en unik länk som du kan kopiera och klistra in i ett mejl, chatt, text eller annat meddelande.

Så här delar du via en länk från Dropbox-klienten:

1. Öppna Dropbox-klienten.
  2. Välj den fil eller mapp du vill dela.
  3. Välj det objekt du vill dela.
  4. Klicka på Dela till höger i klientfönstret.
  5. Klicka på Kopiera länk. Länken kopieras till urklipp.
  6. Klistra in länken i ett mejl och skicka.

Så här delar du med en länk från Dropbox-mobilappen:

1. Öppna Dropbox mobilapp.
  2. Välj den fil eller mapp du vill dela.
  3. Tryck på ikonen med tre punkter (...) till höger om filnamnet.
  4. Tryck på Kopiera länk.Länken kopieras till urklipp.
  5. Klistra in länken i ett mejl och skicka.

Så här delar du med en länk från dropbox.com:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på Alla filer på den vänstra sidomenyn.
  3. Håll markören över det objekt du vill dela.
  4. Klicka på Dela.(Klicka på Skapa en länk om det inte har skapats någon länk.)
  5. Klicka på Länkinställningar om du vill anpassa vilka som ska ha åtkomst.
  6. Klicka på Kopiera länk. Länken kopieras till urklipp.
  7. Klistra in länken i ett mejl och skicka.