Så här hanterar du behörigheter för delade mappar

Om du delar en mapp med någon kan du bestämma vilka behörigheter de ska ha för mappen. Medlemmar i en delad mapp kan ha en av tre olika roller: redaktör, läsare eller ägare.

• Redigerare: En medlem du tilldelar denna behörighet får lägga till, redigera eller radera filer i den mappen.
  • Läsare: En medlem du tilldelar denna behörighet får visa och kommentera filerna i en delad mapp, men inte lägga till, redigera eller radera filer.
  • Ägare: Endast en medlem kan äga en mapp. Skaparen av en delad mapp är automatiskt ägare om hen inte tilldelat ägarskap till någon annan.

Läs mer om roller och behörigheter för medlemmar i en delad mapp.

Så här ändrar du en medlems åtkomst till en delad mapp

För att ändra en medlems åtkomstbehörigheter följer du anvisningarna för din enhet nedan.

I dropbox.com:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på Filer.
  3. Gå till den fil eller mapp du vill redigera.
  4. Håll markören över filen eller mappen och klicka på Dela.
  5. Klicka på namnet på den medlem du vill redigera.
  6. Intill namnet på den medlemmen klickar du på rullgardinsmenyn och väljer Kan redigera eller Kan visa.

Använda Dropbox-klienten:

1. Högerklicka på den delade mappen.
  2. Klicka på Dela ...
  3. Klicka på namnet på den medlem du vill redigera.
  4. Intill namnet på den medlemmen klickar du på rullgardinsmenyn och väljer Kan redigera eller Kan visa.

På din telefon eller surfplatta:

1. Öppna Dropbox-applikationen.
  2. Leta upp mappen du vill dela.
    • I Android: Tryck på neråtpilen.
    • I iOS: Tryck på ikonen med tre punkter (…) eller på # medlemmar under den delade mappens namn.
  3. Tryck på Dela.
  4. Intill namnet på en medlem klickar du på rullgardinsmenyn och väljer Kan redigera, Kan visa eller Ta bort.
  5. Om du ändrar behörigheter för en delad fil har du bara alternativet Ta bort en medlem.
  6. Tryck på Skicka.

Titta på den här videon för mer information om hur du delar filer och mappar

Hindra medlemmar att bjuda in andra till en delad mapp

Är du ägaren till en delad mapp kan du hindra medlemmar från att bjuda in andra till mappen. För att göra detta följer du anvisningarna för din enhet nedan.

På dropbox.com

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på Filer.
  3. Gå till eller sök den delade filen du är intresserad av.
  4. Håll markören över mappen och klicka på Dela.
  5. Klicka på inställningsikonen (kugghjulsikonen).
  6. Välj dina preferenser genom att använda rullgardinsmenyn intill Hantera åtkomst.
  7. Klicka på Spara.

Använda Dropbox-klienten:

1. Öppna Dropbox-mappen på datorn.
  2. Högerklicka eller Command-klicka på den delade mappen.
  3. Välj Dela …
  4. Klicka på inställningsikonen (kugghjulsikonen).
  5. Välj dina preferenser genom att använda rullgardinsmenyn intill Hantera åtkomst.
  6. Klicka på Spara.

På din telefon eller surfplatta:

1. Öppna Dropbox-applikationen.
  2. Tryck på ” (tre punkter) intill mappen du vill dela.
  3. Tryck på Hantera åtkomst.
    • Android: Välj inställning under Vem får hantera åtkomst till den här mappen?
    • iOS: Tryck på Hantering, välj sedan inställning under Vem får hantera åtkomst?

Roller och behörigheter för medlemmar i en delad mapp

Medlemmar i en delad mapp kan ha tre olika roller: läsare, redaktör eller ägare.

Ägare

Redaktör

Läsare

Filåtgärder

Visa mappinnehåll

Visa medlemmarna i den delade mappen och deras roller

Kommentera filer i mappen

*

Redigera mappinnehåll

Medlemsåtgärder

Bjuda in och ta bort medlemmar

*

Ändra roller för andra medlemmar

*

Avbryta inbjudningar och bjuda in medlemmar på nytt

*

Skicka e-post till medlemmar

Göra en annan medlem till ägare

Lämna mappen

Avgöra vem som kan bjudas in till mappen

Avgöra vem som kan hantera medlemskap för mappen

Flytta delade mappar till teammappar

Mappåtgärder

Ta bort delning av mappen

Obs! Symbolen * (asterisk) anger att detta är standardinställningen för delade mappar. Ägaren av en delad mapp får ändra denna inställning.