Använda säkerhetskopiering av datorn

Den här funktionen är för närvarande i betaversion och tillgänglig endast för vissa Dropbox-kunder.

Säkerhetskopiering av datorn gör det möjligt att säkerhetskopiera viktiga mappar på datorn, som Skrivbord, Dokument och Hämtade filer, till Dropbox. Alla ändringar du gör i dessa mappar på datorn eller i Dropbox synkas hela tiden till båda ställena.

Efter säkerhetskopieringen kan du göra följande:

Det här du bör känna till före installation

• Om du tar bort filerna eller mapparna från dropbox.com eller från datorn efter säkerhetskopiering raderas de från båda ställena.
  • Om du stänger av säkerhetskopieringen sparas nya filer du lägger till på datorn i mapparna Skrivbord, Dokument och Hämtade filer. Filerna och mapparna du säkerhetskopierat till Dropbox med säkerhetskopiering finns kvar i ditt Dropbox-konto. De blir tillgängliga på datorn med en genvägsmapp kallad Mina filer i Dropbox som visas i mapparna Skrivbord, Dokument och Hämtade filer som du inte längre säkerhetskopierar till Dropbox.

Konfigurera säkerhetskopiering av datorn

Utför följande innan du ställer in säkerhetskopiering av datorn:

• Stäng alla öppna filer och program på datorn.
  • Installera Dropbox-klienten, om du inte redan har gjort det.
  • Anslut till internet.
  • Har någon av mapparna du säkerhetskopierar redan säkerhetskopierats till någon annan molnlagring (till exempel iCloud, OneDrive eller Google Backup and Sync) måste du inaktivera dessa säkerhetskopieringar. (Kontakta det företagets hjälpcenter om du är osäker på hur man gör.)

Konfigurera säkerhetskopiering av datorn:

1. Klicka på Dropbox-ikonen i systemfältet (Windows) eller menyfältet (Mac).
  2. Klicka på din profilbild eller dina initialer.
  3. Klicka på Preferenser.
  4. Klicka på fliken Säkerhetskopior.
  5. Klicka på Hantera säkerhetskopiering
  6. Markera eller mapparna du vill säkerhetskopiera.
    • Välj vilket Dropbox-konto du vill säkerhetskopiera till om både ditt jobbrelaterade och personliga konto är kopplade.
  7. Klicka på Nästa, Synka till Dropbox eller Ställ in (beroende på konto) och följ stegen.
    • Mac-användare: Klicka på OK när du uppmanas att ge Dropbox åtkomst till mapparna.

Mapparna säkerhetskopieras i Dropbox-mappen i Finder (Mac) eller Filutforskaren (Windows) under ”Min Mac” eller ”Min PC” med namnet på din enhet tillagt inom parentes. De tar inget extra lagringsutrymme på datorn. Allt du raderar från dem eller från dropbox.com raderas från både datorn och Dropbox. Om det inte går att säkerhetskopiera några filer skapas en genväg i Dropbox med namnet ”Filer på min dator” som tar dig till deras plats på datorn.

Läs om hur du kontrollerar synkningsstatus, prioriterar vilka filer som ska synkas först eller förhindrar att vissa filer synkas.

Felsöka säkerhetskopiering av datorn

Fel uppstår under konfigureringen

Uppstår det ett fel när du konfigurerar säkerhetskopiering av datorn kan du prova följande felsökningssteg innan du försöker konfigurera igen:

Om du inte ser filerna efter aktiverad säkerhetskopiering av datorn

Mac-användare: Om du inte ser filerna i Finder efter säkerhetskopieringen måste du  tvångsavsluta Finder och starta om programmet.

Mac- och Windows-användare: Sök efter en mapp kallad Mina filer i Dropbox på de saknade filernas plats. Filerna ligger i den mappen. Dubbelklicka om du vill öppna dem i Dropbox-mappen på datorn. Vill du hellre ha kvar filerna på de ursprungliga platserna istället för i Dropbox kan du dra och släppa dem där.

Obs! Alla filer som inte säkerhetskopierats i Dropbox finns i en mapp med namnet ”Filer på min dator” i stället.

Om du har problem med ett program efter att du aktiverat säkerhetskopiering av datorn

Starta om programmet. Vi rekommenderar särskilt att du startar om dessa program:

• Firefox
  • Google Chrome
  • Microsoft Money
  • Microsoft Outlook
  • Safari
  • Obs! Har du Windows och använder Microsoft Edge synkar den här funktionen inte Microsoft Edge-nerladdningar till mappen Nerladdningar i Dropbox. Synka Microsoft Edge-nedladdningar till Dropbox ändå genom att manuellt ändra var i Dropbox Microsoft Edge-filerna ska laddas ner.

Om filerna inte synkas som förväntat

Kontrollera att Dropbox-klienten är installerad på datorn.

Du kan inte flytta, radera, byta namn på eller dela mapparna efter säkerhetskopieringen

Efter säkerhetskopiering går det inte att flytta, radera eller byta namn på överordnade mappar som du har säkerhetskopierat (till exempel Skrivbord, Dokument och Hämtade filer eller Min Mac och Min PC). Det går dock att flytta, radera och byta namn på filerna i dem. Du kommer inte att kunna dela dessa mappar i Dropbox genom att bjuda in personer till dem via mejl, men du kan fortfarande dela dessa mappar med en länk samt dela valfria filer eller mappar i dem.

Stänga av säkerhetskopiering av datorn

Anmärkningar:

• Dropbox-klienten måste vara installerad för att stänga av säkerhetskopiering av datorn. Om du redan avinstallerat klienten måste du installera den på nytt för att inaktivera säkerhetskopiering av datorn.
  • Om du tar bort filerna eller mapparna från Min PC eller Min Mac raderas filerna på både Dropbox och datorn.
  • Om du inte längre har tillgång till enheten kan du stänga av datorns säkerhetskopiering genom att koppla bort enheten från Dropbox-kontot.

Stänga av säkerhetskopiering av datorn:

1. Klicka på Dropbox-ikonen i systemfältet (Windows) eller menyraden (Mac)
  2. Klicka på din profilbild eller dina initialer.
  3. Klicka på Preferenser.
  4. Klicka på fliken Säkerhetskopior.
  5. Klicka på Hantera säkerhetskopiering
  6. Avmarkera mapparna du vill sluta säkerhetskopiera till Dropbox eller ställ in alla filer på Av
  7. Klicka på Stoppa ändå.
  8. Klicka på Spara.

Nya filer du lägger till på datorn återgår till att sparas i mapparna Skrivbord, Dokument och Hämtade filer. Filerna och mapparna du säkerhetskopierat till Dropbox med säkerhetskopiering finns kvar i ditt Dropbox-konto. De blir tillgängliga på datorn med en genvägsmapp kallad Mina filer i Dropbox som visas i mapparna Skrivbord, Dokument och Hämtade filer som du inte längre säkerhetskopierar till Dropbox.

Om du uppgraderar till Dropbox Business

Om du uppgraderar kontot till Dropbox Business efter att du har konfigurerat säkerhetskopieringen av datorn kan du fortfarande använda den här funktionen, men säkerhetskopieringen stoppas. Du kan konfigurera den igen efter uppgraderingen.