Kom igång: viktiga byggstenar i Dropbox

Dropbox gör så mycket mer än att säkerhetskopiera filer. Det synkar filer på alla dina enheter och gör det enkelt att dela de filerna samt samarbeta i molnet. Kom igång med Dropbox i fem enkla steg.

1. Installera Dropbox-apparna

Det finns tre sätt att komma åt ditt konto: mobilappen, klienten och Dropbox webbplats. För att få största möjliga nytta av Dropbox rekommenderar vi att du installerar programmen på mobilen, surfplattan och datorn.

Få det gjort!

röstningsruta med bockmarkering Ladda ner och installera Dropbox-klienten på datorn (bärbar eller stationär dator)

röstningsruta med bockmarkering Ladda ner och installera Dropbox mobilapp på mobilen eller surfplattan

glödlampa Tips

När du har installerat klienten ser du en mapp som heter Dropbox på datorns hårddisk. Filer i den mappen synkas till Dropbox, vilket betyder att du kommer åt dem från alla enheter.

byggnadsarbete Byggblock

Molnet: Dropbox är en molntjänst. Det innebär att dina filer lagras på våra säkra servrar istället för på din dator, mobil eller surfplatta. En server är bara en annan sorts dator, som du kommer åt med en internetanslutning.

2. Logga in på kontot

Dropbox webbplats, klient och mobilappar är ingången för dig (och bara dig!) till ditt konto.

Få det gjort!

röstningsruta med bockmarkering Logga in på varje program med samma mejladress och lösenord

glödlampaTips

Tack vare att inloggning sker med samma mejladress och lösenord går det att synka. Det gör också att du ser samma filer oavsett vilken enhet du använder för att öppna ditt Dropbox-konto.

byggnadsarbete Byggblock

Klienten: Med Dropbox-klienten lagras filer i molnet, men en säkerhetskopia lagras även i mappen Dropbox på din dator. Filer i den här mappen använder fortfarande lagringsutrymme på hårddisken.

3. Lägg till filer i Dropbox

Det går att lägga till filer i Dropbox på några olika sätt.

Få det gjort!

röstningsruta med bockmarkering I Dropbox-klienten kan du lägga till filer genom att dra och släppa

röstningsruta med bockmarkering På en mobil eller surfplatta öppnar du Dropbox-appen och klickar på ikonen + för att ladda upp filer

röstningsruta med bockmarkering På dropbox.com: lägg till filer med knappen Ladda upp eller genom att dra och släppa

glödlampaTips

Det går att lägga till (och förhandsvisa) i princip alla typer av filer i Dropbox. Lägger du till många filer i Dropbox på samma gång kan det ta en stund för den inledande uppladdningen att bli klar.

byggnadsarbete Byggblock

Filtyper: Det går att lägga till (och förhandsvisa) i princip alla typer av filer i Dropbox. Det finns dock vissa begränsningar som har med din dators operativsystem att göra.

4. Dela med vem som helst

Det går att dela alla filer som finns i Dropbox. Du kan också styra vem som ska se den och hur länge. Tack vare den magiska synkningen ser personer du delar med alltid den senaste versionen av filen.

Få det gjort!

röstningsruta med bockmarkering Dela med läsbehörighet till dina saker

röstningsruta med bockmarkering Bjud in andra att redigera dina filer med dig

glödlampaTips

Delade filer är skrivskyddade, vilket betyder att andra får visa och kommentera men inte göra ändringar. Delade mappar kan vara skrivskyddade eller så kan du låta andra redigera filerna i en mapp.

Du kan dela en fil med vem som helst, även om de inte har något Dropbox-konto. Delar någon med dig kan du klicka på länken i mejlet eller meddelandet du får eller lägga till en delad mapp i ditt konto.

byggnadsarbete Byggblock

Nerladdning: Laddar du ner filen i en delad länk och lägger till den i din Dropbox kommer du inte att se eventuella framtida uppdateringar av den filen. Med nerladdning skapar du en egen, unik version av filen.

5. Synka filer

Med Dropbox når du dina filer på alla enheter som är kopplade till ditt konto. Den här funktionen, som vi kallar synkning, är kärnan i det Dropbox gör. Det betyder att den senaste versionen av filerna alltid finns nära till hands.

Få det gjort!

röstningsruta med bockmarkering Se till att du har installerat Dropbox-programmen på alla dina enheter och loggat in på varje med samma mejladress och lösenord. Lägg sedan till en fil i Dropbox.

röstningsruta med bockmarkering Öppna sedan den filen i Dropbox, redigera den och stäng. Du kommer att se dessa ändringar på alla andra ställen du använder för att öppna ditt konto.

glödlampaTips

Synkning sker automatiskt – ingen manuell uppladdning/nerladdning behövs.

byggnadsarbete Byggblock

Synkning: Oavsett om du lägger till en fil i Dropbox eller tar bort den kommer den ändringen att synas på alla andra enheter du använder för att ansluta till Dropbox. Raderar du till exempel en fil från mappen Dropbox på din dator ser du den inte längre på Dropbox webbplats eller i mobilen.

6. Nästa steg

Tack för att du läser! Är du klar med guiden om byggblocken kan du spana in mästarguiden. Här finns introduktion till avancerade funktioner, snabb felsökning med mera.

Är du ny på Dropbox?

Oavsett om du precis börjat använda Dropbox eller bara behöver lite repetition kan du få största möjliga nytta av ditt Dropbox-konto genom att använda vår självguidade utbildning eller våra virtuella, instruktörsledda kurser.