Dela filer eller mappar i Dropbox

Uppdaterat Feb 14, 2024
person icon

Informationen i den här artikeln gäller för alla Dropbox-användare.

Det finns flera sätt att dela filerna och mapparna i ditt Dropbox-konto. Innan du delar måste du bestämma om du vill att andra personer har redigeringsåtkomst eller visningsåtkomst eller om du behöver samla in filer från någon. Besluta sedan om du vill skapa en länk till filen, mappen eller din begäran eller skicka en inbjudan via mejl från ditt Dropbox-konto.

Om du har Dropbox Professional, Standard, Advanced eller Enterprise kan du även anpassa delningsinbjudningar och länkar med din professionella varumärkesprofilering.

Du kan även kontrollera behörigheter för delade länkar för teamet.

highlight icon

Obs! Om du delar med någon som har ett personligt Dropbox-konto behöver de uttryckligen gå med i mappar du delar med dem. Om du är medlem i ett Dropbox-teamkonto och delar en personlig mapp med andra teammedlemmar går de automatiskt med i mappen.

Använder du inte Dropbox än? Se hur Dropbox hjälper dig att enkelt dela filer och mappar.

Hur bjuder jag in personer så att de kan redigera mina filer eller mappar?

Om du vill att de personer du delar med ska kunna redigera filerna kan du dela en mapp med dem. Ändringar i en delad mapp synkas med andra medlemmar i mappen i princip omedelbart. Det är en bra lösning när man vill arbeta tillsammans i stora projekt, dela viktiga familjefoton eller dokument och andra typer av samarbeten.

highlight icon

Obs! Om du delar en fil eller mapp med redigeringsåtkomst så kan den personen lägga till, redigera, ladda ner, radera eller dela filer via delade länkar. Om du är administratör för ett Dropbox-team och vill kontrollera hur teammedlemmar delar länkar kan du läsa om hur du hanterar delningsinställningarna för teamet.

Om du är medlem i ett Dropbox-teamkonto kan du fortfarande välja vem du vill dela länken med även om teamadministratören ändrar standardinställningarna för länkdelning.

Läs mer om att dela en mapp.

Dela en länk för att redigera filer eller mappar

Du kan även skapa delade länkar för att ge redigeringsåtkomst till dina filer eller mappar.

Läs om hur du delar en länk till en fil eller mapp.

Hur bjuder jag in personer så att de kan se mina filer eller mappar?

Beroende på din kontotyp kan du bjuda in andra till att se dina filer eller mappar genom att dela en länk eller ställa in behörigheter. Om du vill att andra ska kunna visa filerna men inte redigera dem kan du skicka dem en skrivskyddad länk till den filen eller ge dem skrivskyddad behörighet.

Dela en länk till en fil eller mapp

När du delar en skrivskyddad länk med någon kan personen visa och ladda ner filen eller mappen på dropbox.com. Du kan skicka länken via mejl, Facebook, Twitter (tidigare Twitter), snabbmeddelande, sociala nätverk eller var du vill. Du kan dela dessa länkar med vem som helst även om den personen inte har något Dropbox-konto.

Länken öppnas som en förhandsvisning på dropbox.com och mottagare kan kommentera filen.

Läs om hur du delar en länk till en fil eller mapp.

Samla in filer från andra

Du kan samla in filer från andra genom att skapa en filinlämning. Ge filinlämningen ett namn och skicka länken till alla som du vill samla in filer från. De som lämnar in filer måste inte ha något Dropbox-konto.

Läs mer om att skapa en filinsamling.