Trage upload: hoe verbeter je de synchronisatiesnelheid?

Dropbox gaat slim om met bandbreedte. Standaard gebruikt de app niet meer dan nodig is, zodat je normale internetgebruik niet in het gedrang komt. In de praktijk houdt dit in dat uploads van Dropbox automatisch worden beperkt om merkbare vertragingen bij het browsen te voorkomen. Downloads worden uitgevoerd met de snelst mogelijke downloadsnelheid die beschikbaar is.

Je kunt deze instellingen voor bandbreedtegebruik ook zelf aanpassen als je dat wilt. Dit doe je als volgt:

1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak of de menubalk (Linux-gebruikers klikken met de rechtermuisknop).
  2. Klik op je profielfoto of initialen (Windows en Mac) en selecteer Voorkeuren...
  3. Klik op Bandbreedte (Windows of Linux).
    • Op een Mac klik je op Netwerk en vervolgens op Wijzig instellingen... in het gedeelte Bandbreedte.
  4. Pas de bandbreedte-instellingen handmatig aan met de knop naast Beperken tot onder Downloadsnelheid of Uploadsnelheid. Geef in de betreffende velden de gewenste snelheid op. Als je de hoogst mogelijke snelheid wilt, klik je op de knop naast Geen limiet instellen.

Opmerkingen:

• De snelheden worden ingesteld in kilobytes per seconde.
  • Wanneer je Uploadsnelheid instelt op Geen limiet instellen of op een hogere snelheid dan je verbinding aankan, verlopen al je andere internetactiviteiten waarschijnlijk veel trager.
  • Als je een Dropbox Business-gebruiker bent en bent aangemeld bij zowel je persoonlijke als je zakelijke Dropbox op je computer, zijn de netwerkvoorkeuren van toepassing op beide accounts.

Gebruik je Dropbox nog niet? Kijk hoe je met Dropbox eenvoudig bestanden kunt synchroniseren.

Waarom verandert de synchronisatiesnelheid?

Met synchronisatie wordt in het algemeen het beschikbaar maken van bestanden op al je computers, telefoons, tablets en dropbox.com bedoeld. Afhankelijk van de apparaten en bestanden waarmee je werkt, bestaat synchronisatie uit zowel het uploaden als het downloaden van gegevens tussen de opslagservers van Dropbox en je apparaten.

Een bestand dat wordt gesynchroniseerd met Dropbox, wordt van je apparaat geüpload naar onze servers. Dropbox synchroniseert op een slimme manier om de uploadsnelheid te maximaliseren. Hoe hoog de uploadsnelheid is, hangt echter af van je internetprovider. Dropbox heeft hier geen invloed op.

Als je de snelheid van de verbinding op een van je apparaten wilt meten, kun je daar een snelheidstest voor gebruiken (er zijn online verschillende gratis tools beschikbaar). Met een hogere uploadsnelheid kun je sneller synchroniseren en met een hogere downloadsnelheid kun je sneller downloaden en streamen. Je kunt de uploadsnelheid uit een snelheidstest gebruiken om in te schatten hoelang het duurt om een bepaald bestand te synchroniseren.

Belangrijke opmerkingen:

• Andere apps op je computer gebruiken ook bandbreedte. Als meerdere apps tegelijk actief zijn, kan dit ook van invloed zijn op de snelheid van de Dropbox-synchronisatie.
  • De upload- en downloadsnelheid kan per internetprovider en per abonnement verschillend zijn. Merk je dat het downloaden en streamen in Dropbox sneller gaat dan het uploaden van bestanden? Dan is je downloadsnelheid hoger dan je uploadsnelheid.
  • Internetproviders vermelden de theoretische maximumsnelheid: je uiteindelijke verbinding is mogelijk langzamer dan de geadverteerde snelheid voor je internetpakket.
  • Internetproviders en snelheidstests rapporteren de downloadsnelheid en uploadsnelheid afzonderlijk in Mbits (megabits per seconde), terwijl de Dropbox-desktopapp de gecombineerde upload- en downloadsnelheid in kbits vermeldt. De synchronisatiesnelheid die de Dropbox-app vermeldt, kan dus afwijken van de resultaten van een snelheidstest.

Wachttijd en synchronisatiesnelheid

Wachttijd is de reactietijd tussen je apparaat en de server van een service. Dat betekent dat afstand een belangrijke factor is in het meten van de wachttijd. Gegevens die het pad van het apparaat naar de server afleggen, maken onderweg verschillende hops die de wachttijd verlengen. Hoe verder je je van de opslagservers van Dropbox bevindt, hoe langer de wachttijd waarmee je te maken hebt. Deze wachttijd is ook een verklaring voor een mogelijk verschil tussen uploadsnelheden van een snelheidstest en de daadwerkelijke uploadsnelheid in Dropbox.

Andere factoren die invloed hebben op de synchronisatiesnelheid

Naast de bovengenoemde factoren, kan het volgende ook een rol spelen in de synchronisatiesnelheid:

• Traffic shaping, ook wel packet shaping genoemd, en bandbreedtelimieten: internetproviders en andere organisaties beperken de hoeveelheid netwerkverkeer die voor een service wordt gereserveerd of geven prioriteit aan bandbreedte voor bepaalde services.
  • Een overbezet netwerk: te veel verkeer op een bepaald netwerk (congestie) heeft gevolgen voor de verbindingssnelheid.