De eigenaar van een gedeelde map wijzigen

Bijgewerkt Feb 27, 2024
person icon

De informatie in dit artikel geldt voor alle Dropbox-gebruikers, tenzij anders aangegeven.

Wanneer je gedeelde mappen aanmaakt, wordt je automatisch de eigenaar. Als je een map aanmaakt binnen de gedeelde map van iemand anders, wordt die persoon de eigenaar. Je kunt het eigendom echter overdragen aan iemand anders door de machtigingen voor delen van de bovenliggende map te wijzigen.

Als je het eigendom van de map overdraagt, wordt het eigendom van de gedeelde links niet automatisch overgedragen. Gedeelde links met alleen-lezen-machtigingen zijn gekoppeld aan de persoon die de link oorspronkelijk heeft gemaakt. Een van de overige leden moet een nieuwe link maken om de afzonderlijke bestanden in de map te delen.

Meer informatie over eigenaarsmachtigingen voor gedeelde mappen.

Gebruik je Dropbox nog niet? Kijk hoe je met Dropbox moeiteloos bestanden en mappen kunt delen.

highlight icon

Opmerkingen:

• Gedeelde links met alleen-lezen voor webgebaseerde bestanden (alleen online bestanden zoals Paper-documenten of Google Spreadsheets) blijven actief.
  • Dropbox gaat over op een nieuwe gedeelde linkarchitectuur waarin links zijn gebaseerd op inhoud in plaats van op gebruikers. Dit heeft invloed op de manier waarop links worden gemaakt en gedeeld. De nieuwe links zijn te herkennen aan de 'rlkey'-parameter in de URL. Voor deze links zal heeft het bovenstaande gedrag een andere werking:
    • Wanneer je het eigendom van een gedeelde map overdraagt, blijven gedeelde links actief en wordt het eigendom van de link overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
    • Gebruikers met alleen-lezen-toegang kunnen alleen alleen-lezen-links maken. Gebruikers met bewerkingsrechten kunnen zowel bewerkings- als alleen-lezen-links maken als er nog geen links zijn gemaakt.
    • Links voor alleen-lezen en bewerken zijn niet hetzelfde. Je kunt een alleen-lezen-link niet wijzigen in een bewerkingslink of vice versa.

Iemand anders de eigenaar van een gedeelde map maken

Alleen de eigenaar van een gedeelde map kan het eigendom van de map overdragen. Je wijzigt de eigenaar van een gedeelde map als volgt:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de map aan waarvan je eigendom wilt overdragen en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl omhoog).
  3. Klik op Wie heeft toegang?
  4. Klik op de vervolgkeuzepijl naast de persoon die je wilt instellen als eigenaar van de map.
  5. Selecteer eigenaar maken.
  6. Klik nogmaals op Eigenaar maken.
  1. Open de Dropbox-map in Verkenner (Windows) of Finder (Mac).
  2. Klik met de rechtermuisknop op de map waarvan je het eigendom wilt overdragen.
  3. Selecteer Delen… naast het Dropbox-pictogram.
  4. Klik op Wie heeft toegang?
  5. Klik op de vervolgkeuzepijl naast de persoon die je wilt instellen als eigenaar van de map.
  6. Selecteer Eigenaar maken
  7. Klik nogmaals op Eigenaar maken.
  1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Druk op " " (drie puntjes verticaal op Android) of “...” (drie puntjes horizontaal op iOS) naast de juiste map.
  3. Tik op Toegang beheren (Android) of Mapinstellingen (iOS).
  4. Tik op het gedeelte onder [x] leden.
  5. Tik op de naam van de persoon die je wilt instellen als eigenaar.
  6. Tik op Eigenaar maken.
  7. Tik nogmaals op Eigenaar maken.
highlight icon

Opmerkingen:

• In deze gevallen zie je Eigenaar maken misschien niet:
    • Je bent niet de eigenaar van de gedeelde map
    • Je probeert de eigenaar van een teammap (die geen eigenaren heeft) te wijzigen
    • Je probeert de eigenaar van een geneste gedeelde map te wijzigen
  • Je kunt alleen het eigendom van een bovenliggende map overdragen. Als je het eigendom van een map binnen een andere map wilt overdragen, moet je dit doen op het niveau van de bovenliggende map.

Veelgestelde vragen over het wijzigen van eigenaren van gedeelde mappen

Kun je een map zonder eigenaar overdragen?

Als de eigenaar van een gedeelde map je team verlaat zonder het eigendom over te dragen, heeft de gedeelde map geen eigenaar meer.

Probeer contact op te nemen met de oorspronkelijke eigenaar en vraag of diegene het eigendom naar jou kan overdragen, als deze persoon nog toegang heeft tot de map.

Als je niet weet wie de oorspronkelijke eigenaar is of als je geen contact kunt krijgen, kun je de bestanden naar een nieuwe map kopiëren en leden opnieuw uitnodigen.

Meer informatie over het vinden van de eigenaar van een gedeelde map.

Aan wie kan ik een gedeelde map overdragen?

Je kunt het eigendom van een gedeelde map overdragen aan iemand die:

• Lid is van die gedeelde map
  • Een actief Dropbox-account heeft dat niet is opgeschort of verwijderd