Så här byter du ägare på en delad mapp

Uppdaterat Feb 27, 2024
person icon

Informationen i den här artikeln gäller för alla Dropbox-användare om inget annat anges.

När du skapar delade mappar blir du automatiskt ägare. Om du skapar en mapp i någon annans delade mapp blir den personen ägare. Det går dock att överföra ägarskap till någon annan genom att ändra den överordnade mappens delningsbehörigheter.

Att överföra ägarskapet av mappen kommer inte att överföra ägarskapet av de delade länkarnaSkrivskyddade delade länkar är knutna till personen som ursprungligen skapade länken. En av de återstående medlemmarna måste skapa en ny länk för att dela de enskilda filerna i mappen.

Läs mer om ägarbehörigheter för delade mappar.

Använder du inte Dropbox än? Se hur Dropbox hjälper dig att enkelt dela filer och mappar.

highlight icon

Anmärkningar:

• Skrivskyddade delade länkar för webbaserade filer (filer som enbart finns online som Paper-dokument eller Google Kalkylark) förblir aktiva.
  • Dropbox går över till en uppdaterad arkitektur för delade länkar där länkar baseras på material snarare än på användare. Det här kommer att påverka hur länkar skapas och delas. De nya länkarna kan identifieras genom att det finns en ”rlkey”-parameter i URL:en. För de här länkarna kommer ovanstående beteende att fungera annorlunda:
    • När du överför ägarskap för en delad mapp så förblir delade länkar aktiva och länkägarskap överförs till den nya ägaren.
    • Användare med skrivskyddad åtkomst kan bara skapa skrivskyddade länkar. Användare som har redigeringsåtkomst kan skapa redigeringslänkar eller skrivskyddade länkar, om länkar inte redan har skapats.
    • Skrivskyddade länkar och redigeringslänkar är inte samma sak. Du kan inte ändra en skrivskyddad länk till en redigeringslänk eller tvärtom.

Hur man gör någon annan till ägare av en delad mapp

Du måste vara ägare till en delad mapp för att överföra äganderätten. Så här ändrar du ägare för en delad mapp:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Håll muspekaren över mappen du vill överföra ägarskap för och klicka på delningsikonen (rektangel med uppåtpil).
  3. Klicka på Vem har åtkomst.
  4. Klicka på rullgardinsmenyn intill personen som du vill göra till ägare.
  5. Välj Gör till ägare.
  6. Klicka på Gör till ägare igen.
  1. Öppna Dropbox-mappen i Utforskaren (Windows) eller Finder (Mac).
  2. Högerklicka på mappen som du vill överföra ägarskap till.
  3. Välj Dela ... bredvid Dropbox-ikonen.
  4. Klicka på Vem har åtkomst.
  5. Klicka på rullgardinsmenyn intill personen som du vill göra till ägare.
  6. Välj Gör till ägare
  7. Klicka på Gör till ägare igen.
  1. Öppna Dropbox mobilapp.
  2. Tryck på ” (vertikal ellips på Android) eller ”” (ellips på iOS) bredvid rätt mapp.
  3. Tryck på Hantera åtkomst (Android) eller Mappinställningar (iOS).
  4. Tryck på området under [x] medlemmar.
  5. Tryck på namnet på personen som du vill göra till ägare.
  6. Tryck på Gör till ägare.
  7. Tryck på Gör till ägare igen.
highlight icon

Obs!

• Du kanske inte ser Gör till ägare om:
    • Du är inte ägaren av den delade mappen
    • Du försöker ändra ägaren av en teammapp (som inte har ägare)
    • Du försöker ändra ägaren av en kapslad delad mapp
  • Du kan bara överföra ägarskap till en överordnad mapp. Om du vill överföra ägarskap till en mapp inuti en annan mapp, måste du göra det på den överordnade mappnivån.

Vanliga frågor om att byta ägare av delade mappar

Kan man överföra en mapp utan ägare?

Om ägaren av en delad mapp lämnar ditt team utan att överföra ägarskap kommer den delade mappen sakna en ägare.

Om du kan kontakta den ursprungliga ägaren, och de fortfarande har åtkomst till mappen, kan du be personen överföra ägarskapet till dig.

Om du inte vet vem den ursprungliga ägaren var, eller om du inte kan kontakta personen, kan du kopiera filerna till en ny mapp och bjuda in medlemmarna igen.

Läs mer om hur man hittar ägaren till en delad mapp.

Vem kan jag överföra en delad mapp till?

Du kan överföra ägarskap för en delad mapp till någon som:

• Är medlem i den delade mappen
  • Har ett aktivt Dropbox-konto som inte har stängts av eller tagits bort