Så här delar du en länk till en Dropbox-fil eller -mapp

Uppdaterat May 28, 2024
person icon

Informationen i den här artikeln gäller för alla Dropbox-användare om inget annat anges.

Du kan skapa en länk till en fil eller mapp i ditt Dropbox-konto för att dela den med andra. När du delar en fil eller mapp via en länk kan du välja att ge personer som får länken behörighet att redigera eller endast visa.  Du kan också hantera detta i dina standardinställningar för delning.

Använder du inte Dropbox än? Se hur Dropbox hjälper dig att enkelt dela mappar.

Saker att vara medveten om när du delar länkar till Dropbox-filer och mappar

• Kunder med Dropbox Professional, Essentials, Standard, Advanced, Business, Business Plus och Enterprise kan ställa in ytterligare behörigheter för delade länkar som lösenord och utgångsdatum.
  • Du kan inte skapa en delad länk till en begränsad mapp.
  • Teamadministratörer kan ändra standardinställningarna för länkdelning men teammedlemmar kan fortfarande välja vem de vill dela länken med.
  • Om du får en delad länk kommer du bara att kunna komma åt filen eller mappen på dropbox.com.

Kommer min Dropbox-länk automatiskt att ge redigeringsåtkomst till min mapp?

Om du har ett Dropbox Basic-, Professional- eller Plus-konto kan du ge andra Dropbox-användare åtkomst till att redigera dina Dropbox-filer eller -mappar via en länk.

Om du delar med någon som inte har ett Dropbox-konto kan den personen endast förhandsgranska filen eller mappen.

Om du ger en annan Dropbox-användare åtkomst till en fil eller mapp kan de skapa en egen länk för att dela det materialet med andra. Om du är administratör i ett Dropbox-team kan du kontrollera länkinställningarna för resten av ditt team

Om du är medlem i ett Dropbox-teamkonto kan du fortfarande justera inställningarna för vissa objekt även om teamadministratören ändrar standardinställningarna för länkdelning.

Så här skapar och delar du en Dropbox-länk med redigeringsåtkomst

Dropbox går över till en uppdaterad arkitektur för delade länkar där länkar baseras på material snarare än på användare. Detta kommer att påverka hur länkar skapas och delas.

De nya länkarna kan identifieras genom att det finns en ”rlkey”-parameter i URL:en. För de här länkarna kommer ovanstående beteende att fungera annorlunda:

• Användare som har redigeringsåtkomst kan skapa redigeringslänkar eller skrivskyddade länkar, om länkar inte redan har skapats.
  • Om du delar en fil eller mapp via en länk med en extern partner kan de dela den med andra externa partners med samma länk. De kan inte skapa en egen delad länk eftersom varje fil eller mapp endast kan ha en redigeringslänk och en skrivskyddad länk.
  • Om du skapar en delad länk med redigeringsåtkomst kan alla som öppnar filen eller mappen via den länken lägga till materialet i sitt Dropbox-konto, vilket gör att de är medlemmar med redigeringsåtkomst för det materialet.

Så här skapar och delar du en Dropbox-länk med redigeringsåtkomst på dropbox.com

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Håll muspekaren över filen eller mappen du vill dela och klicka på Dela.
    • Obs: Du kan visa sidor i ett dokument, bläddra igenom en video eller bläddra igenom materialet i en mapp utan att öppna den. För att göra detta ser du till att du använder rutnätslayout och flyttar sedan markören horisontellt över filen eller mappen.
  3. Välj kan redigera i rullgardinsmenyn.
    • Om en länk inte har skapats klickar du på Skapa.
    • Klicka på Kopiera länk om en länk har skapats.
  4. Länken kopieras till urklipp. Du kan sedan klistra in den i ett mejl, meddelande eller någon annanstans där andra kan komma åt den.
highlighter icon

Obs! Om mottagarna av länken är medlemmar i ett Dropbox-team kommer deras möjlighet att redigera materialet att bero på teamets behörigheter.

Så här skapar och delar du en Dropbox-länk med skrivskyddad åtkomst

Om någon tar emot en delad länk eller en skrivskyddad delad fil kan den personen inte redigera den ursprungliga filen.

Dropbox går över till en uppdaterad arkitektur för delade länkar där länkar baseras på material snarare än på användare. Detta kommer att påverka hur länkar skapas och delas.

De nya länkarna kan identifieras genom att det finns en ”rlkey”-parameter i URL:en. För de här länkarna kommer ovanstående beteende att fungera annorlunda:

• Användare med skrivskyddad åtkomst kan endast skapa skrivskyddade länkar, men användare som har redigeringsåtkomst kan skapa redigeringslänkar eller skrivskyddade länkar, om länkar inte redan har skapats.
  • Det kan endast finnas en redigeringslänk och en skrivskyddad länk per fil eller mapp.
  • Skrivskyddade länkar och redigeringslänkar är inte samma sak. Du kan inte ändra en skrivskyddad länk till en redigeringslänk eller tvärtom.
  • Användare kan lägga till filer eller mappar till sina Dropbox-konton via delade länkar, vilket gör dem till medlemmar med redigerings- eller skrivskyddad åtkomst för det materialet, beroende på den delade länken.
  • Om du vill ta bort någons åtkomst till en viss fil eller mapp måste du både radera den delade länken och ta bort användaren från åtkomstlistan.

Så här skapar och delar du en Dropbox-länk med skrivskyddad åtkomst på dropbox.com

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Håll muspekaren över filen eller mappen du vill dela och klicka på Dela.
    • Obs: Du kan visa sidor i ett dokument, bläddra igenom en video eller bläddra igenom materialet i en mapp utan att öppna den. För att göra detta ser du till att du använder rutnätslayout och flyttar sedan markören horisontellt över filen eller mappen.
  3. Välj kan visa i rullgardinsmenyn.
    • Om en länk inte har skapats klickar du på Skapa.
    • Klicka på Kopiera länk om en länk har skapats.
  4. Länken kopieras till urklipp. Du kan sedan klistra in den i ett mejl, meddelande eller någon annanstans där andra kan komma åt den.

Så här skapar och delar du en Dropbox-länk med skrivskyddad åtkomst på din dator

1. Öppna Dropbox-mappen i Utforskaren (Windows) eller Finder (Mac).
  2. Högerklicka eller command-klicka på den fil eller mapp du vill dela.
  3. Klicka på Dela ....
  4. Välj Kan visa.
  • Obs! Om du delar en mapp hittar du detta i rullgardinsmenyn.
    • Klicka på Skapa och kopiera länk om det inte har skapats någon länk.
    • Om en länk har skapats klickar du på Kopiera länk.
  1. Länken kopieras till urklipp. Du kan sedan klistra in den i ett mejl, meddelande eller någon annanstans där andra kan komma åt den.

Hantera länkar med redigerings- eller skrivskyddad åtkomst

Du kan ändra länken till en fil eller mapp efter att du har delat den.

Läs mer om hur du hanterar Dropbox delningsbehörigheter.

Det finns några undantag från detta, inklusive:

• Om du tar bort åtkomsten för personer som har kvar en länk till en fil eller mapp kan de få åtkomst igen. Ta bort länkenför att förhindra att de får åtkomst igen till filen eller mappen.
  • Om någon som du har delat en mapplänk med har gått med i den mappen kommer länkbehörigheterna du anger inte längre att gälla.
  • Om du bjuder in någon till en fil eller en mapp med åtkomst kan de skapa en egen länk att dela med någon annan. Du kan inte hantera dessa delade länkar så se till att bara dela med personer du litar på.

Kan jag skydda min länk med ett lösenord?

Du kan lägga till lösenord till delade länkar om du är Professional-, Standard-, Advanced- eller Enterprise-kund.

Anpassa länkar och inställningar

Dropbox Professional-, Standard-, Advanced-, Business-, Business Plus- och Enterprise-kunder kan ändra länkinställningar och anpassa delade länkar med professionell varumärkesprofilering.

Lär dig mer om delade länkar