Een link naar een bestand of map delen

Bijgewerkt May 28, 2024
person icon

De informatie in dit artikel geldt voor alle Dropbox-gebruikers, tenzij anders aangegeven.

Je kunt een link maken naar een bestand of map in je Dropbox-account om deze met anderen te delen. Wanneer je een bestand of map deelt via een link, kun je personen met die link bewerkingsrechten geven of alleen-lezen toegang.  Je kunt dit ook beheren in de standaardinstellingen voor delen.

Gebruik je Dropbox nog niet? Bekijk hoe je met Dropbox eenvoudig mappen kunt delen.

Dingen waar je op moet letten bij het delen van links naar Dropbox-bestanden en -mappen

• Klanten met Dropbox Professional, Essentials, Standard, Advanced, Business, Business Plus en Enterprise kunnen aanvullende machtigingen voor gedeelde links instellen, zoals wachtwoorden en vervaldatums.
  • Je kunt geen gedeelde link maken naar een beperkte map.
  • Teambeheerders kunnen de standaardinstellingen voor het delen van links wijzigen, maar teamleden kunnen nog steeds zelf bepalen met wie ze de link willen delen.
  • Als je een vaste link ontvangt, heb je alleen toegang tot het bestand of de map op dropbox.com.

Geeft mijn Dropbox-link automatisch bewerkingsrechten voor mijn map?

Als je een Dropbox Basic-, Professional- of Plus-account hebt, kun je via een link andere Dropbox-gebruikers bewerkingstoegang tot je Dropbox-bestanden of -mappen geven.

Als je een link deelt met iemand die geen Dropbox-account heeft, kan alleen een voorbeeld van het bestand of de map worden weergegeven.

Als je een andere Dropbox-gebruiker toegang geeft tot een bestand of map, kan die persoon een eigen link maken om dat materiaal met anderen te delen. Als je beheerder bent van een Dropbox-team, kun je de linkinstellingen voor de rest van je team beheren

Als je lid bent van een Dropbox-teamaccount, kun je nog steeds de instellingen voor bepaalde items aanpassen, zelfs als de teambeheerder de standaardinstellingen voor het delen van links wijzigt.

Een Dropbox-link maken en delen met bewerkingsrechten

Dropbox stapt over op een bijgewerkte architectuur voor gedeelde links, waarbij links zijn gebaseerd op inhoud in plaats van op gebruikers. Dit heeft invloed op de manier waarop links worden gemaakt en gedeeld.

De nieuwe links zijn te herkennen aan de parameter 'rlkey' in de URL. Voor deze links heeft het bovenstaande gedrag een andere werking:

• Gebruikers met bewerkingsrechten kunnen zowel bewerkings- als alleen-lezen links maken als er nog geen links zijn gemaakt.
  • Als je een bestand of map deelt met externe partners door middel van een link, kunnen zij met dezelfde link dat bestand of die map delen met andere externe partijen. Ze kunnen geen eigen gedeelde link maken, aangezien voor elk bestand en elke map slechts één bewerkingslink en één alleen-lezen link kan bestaan.
  • Als je een gedeelde link maakt met bewerkingsrechten, kan iedereen die via die link toegang heeft tot dat bestand of die map, dat materiaal toevoegen aan hun Dropbox-account, waardoor ze lid worden van dat materiaal met bewerkingsrechten.

Een Dropbox-link maken en delen met bewerkingsrechten op dropbox.com

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de map of mappen aan die je wilt delen en klik op Delen.
    • Opmerking: Je kunt pagina's in een document weergeven, door een video bladeren of door het materiaal van een map bladeren zonder deze te openen. Zorg ervoor dat je de rasterlay-out gebruikt en beweeg de cursor horizontaal over het bestand of de map.
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst kan bewerken.
    • Als er nog geen link is gemaakt, klik je op Maken.
    • Als er een link is gemaakt, klik je op Link kopiëren.
  4. De link wordt gekopieerd naar je klembord. Plak de link vervolgens in een e‑mail, bericht of op een andere plek waar anderen deze kunnen openen.
highlighter icon

Opmerking: Als de ontvanger van de link lid is van een Dropbox-team, hangt het af van de machtigingen die zijn ingesteld voor dat team of de ontvanger het materiaal mag bewerken.

Dropbox-links maken en delen met alleen-lezen toegang

Als iemand een gedeelde link of een gedeeld bestand met alleen-lezen machtigingen ontvangt, kan hij of zij het originele bestand niet bewerken.

Dropbox stapt over op een bijgewerkte architectuur voor gedeelde links, waarbij links zijn gebaseerd op inhoud in plaats van op gebruikers. Dit heeft invloed op de manier waarop links worden gemaakt en gedeeld.

De nieuwe links zijn te herkennen aan de parameter 'rlkey' in de URL. Voor deze links heeft het bovenstaande gedrag een andere werking:

• Gebruikers met alleen-lezen-toegang kunnen alleen alleen-lezen-links maken, maar gebruikers met bewerkingsrechten kunnen zowel bewerken- als alleen-lezen-links maken als er nog geen links zijn gemaakt.
  • Er is slechts één bewerkingslink en één alleen-lezen link per bestand of map mogelijk.
  • Links voor alleen-lezen en bewerken zijn niet hetzelfde. Je kunt een alleen-lezen-link niet wijzigen in een bewerkingslink of vice versa.
  • Gebruikers kunnen via gedeelde links bestanden of mappen aan hun Dropbox-accounts toevoegen, waardoor ze lid worden van dat materiaal met bewerkings- of alleen-lezen rechten, afhankelijk van de instellingen van de gedeelde link.
  • Als je de toegang van een persoon tot een specifiek bestand of een specifieke map wilt opheffen, moet je zowel de gedeelde link verwijderen als de gebruiker uit de toegangslijst verwijderen.

Een Dropbox-link maken en delen met alleen-lezen toegang op dropbox.com

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de map of mappen aan die je wilt delen en klik op Delen.
    • Opmerking: Je kunt pagina's in een document weergeven, door een video bladeren of door het materiaal van een map bladeren zonder deze te openen. Zorg ervoor dat je de rasterlay-out gebruikt en beweeg de cursor horizontaal over het bestand of de map.
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst kan weergeven.
    • Als er nog geen link is gemaakt, klik je op Maken.
    • Als er een link is gemaakt, klik je op Link kopiëren.
  4. De link wordt gekopieerd naar je klembord. Plak de link vervolgens in een e‑mail, bericht of op een andere plek waar anderen deze kunnen openen.

Een Dropbox-link maken en delen met alleen-lezen toegang op je computer

1. Open de Dropbox-map in Verkenner (Windows) of Finder (Mac).
  2. Klik met de rechtermuisknop of klik met Command ingedrukt op het bestand of de map die je wilt delen.
  3. Klik op Delen...
  4. Selecteer Kan weergeven.
  • Opmerking: Als je een map deelt, vind je dit in het vervolgkeuzemenu.
    • Als er nog geen link is gemaakt, klik je op Link maken en dupliceren.
    • Als er een link is gemaakt, klik je op Link kopiëren.
  1. De link wordt gekopieerd naar je klembord. Plak de link vervolgens in een e‑mail, bericht of op een andere plek waar anderen deze kunnen openen.

Links beheren met bewerkingsrechten of alleen-lezen toegang

Na het delen kun je de machtigingen voor de bestands- of maplink nog wijzigen.

Meer informatie over het beheren van machtigingen voor delen in Dropbox.

Hierop bestaan enkele uitzonderingen, waaronder:

• Als je de toegang van iemand verwijdert en deze nog steeds een bestands- of maplink heeft, kan deze persoon weer toegang krijgen. Om te voorkomen dat ze weer toegang krijgen, verwijder je de link naar het bestand of de map.
  • Als iemand met wie je een maplink hebt gedeeld, deelneemt aan die map, zijn de linkmachtigingen die je hebt ingesteld niet langer van toepassing.
  • Als je iemand uitnodigt voor een bestand of map met toegang, kan die persoon zijn eigen link maken om met iemand anders te delen. Je kunt deze gedeelde links niet beheren, dus zorg ervoor dat je alleen deelt met mensen die je vertrouwt.

Kan ik mijn link beveiligen met een toegangscode?

Je kunt wachtwoorden toevoegen aan gedeelde links als je een Professional-, Standard-, Advanced- of Enterprise-klant bent.

Links en instellingen aanpassen

Gebruikers met een van de Dropbox-abonnementen Professional, Standard, Advanced, Business, Business Plus en Enterprise kunnen linkinstellingen wijzigen en gedeelde links aanpassen met professioneel merkgebruik.

Meer informatie over gedeelde links