Wat moet ik doen als ik bijna geen schijfruimte meer heb?

Als je de foutmelding 'De opstartschijf is bijna vol' (Mac) of 'Er is onvoldoende schijfruimte op [naam schijf] beschikbaar' (Windows) ziet, heeft je computer bijna geen ruimte meer op de harde schijf.

Als je de foutmelding 'Je Dropbox is vol' ziet, heeft je Dropbox-account geen opslagruimte meer.

Gebruik je Dropbox nog niet? Kijk hoe je met Dropbox ruimte kunt besparen.

Als je te weinig ruimte hebt, zijn er een paar opties:

Selectieve synchronisatie gebruiken

Selectieve synchronisatie is een functie waarmee je bestanden kunt verwijderen van je harde schijf, zodat ze alleen in je online Dropbox-account blijven staan. Dit kan je helpen om wat ruimte vrij te maken op je harde schijf.

Meer informatie over selectieve synchronisatie

Opmerking: Als je een Dropbox Plus-, Dropbox Professional- of Dropbox Business-gebruiker bent, kun je beter Slimme synchronisatie gebruiken. Dat is een meer geavanceerde versie van selectieve synchronisatie.

Bestanden verwijderen van je harde schijf

Als je op een Mac werkt, zijn dit de instructies van Apple voor het verwijderen van bestanden en mappen.

Als je op een pc werkt, zijn dit de instructies van Windows voor het verwijderen van bestanden en mappen.

Wil je een bestand verwijderen uit Dropbox? Meer informatie

Mac-gebruikers: stel voor alleen-online bestanden de 'logische grootte' in op nul

Als je Slimme synchronisatie gebruikt met macOS High Sierra (10.13) of hoger en je krijgt de foutmelding 'De opstartschijf is bijna vol', kun je controleren welke bestanden de meeste ruimte op de schijf innemen door de onderstaande stappen te volgen.

1. Klik op  (het Apple-logo) in de linkerbovenhoek van je desktop.
  2. Klik op Over deze Mac.
  3. Klik op Opslag.
  4. Klik op Beheren…

Mogelijk zie je enkele alleen-online bestanden, hoewel alleen-online bestanden geen fysieke ruimte innemen op je harde schijf. De reden hiervoor is dat macOS nu de grootte van een bestand berekent op basis van de zogenoemde 'logische grootte' in plaats van de 'fysieke grootte'. Je kunt zien welke bestanden het verbruik van de schijfruimte veroorzaken door je Dropbox-instellingen zo aan te passen dat zowel de logische als fysieke grootte van alleen-online bestanden is ingesteld op nul. Dit doe je als volgt:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik rechtsboven op je profielfoto (of de grijze cirkel).
  3. Klik op Instellingen.
  4. Schakel Update voor Slimme synchronisatie voor Mac in.
    • Opmerking: Het kan even duren voordat deze instelling is bijgewerkt. Als de update na enkele minuten niet wordt weergegeven, sluit je de Dropbox-desktopapp en open je deze opnieuw.