Computerback‑up gebruiken

Deze functie is momenteel alleen in bètaversie beschikbaar voor bepaalde Dropbox-gebruikers.

Met computerback‑up kun je van bepaalde belangrijke mappen een back-up maken in Dropbox, zoals bijvoorbeeld de mappen Bureaublad, Documenten en Downloads. Alle wijzigingen die je in die mappen op de computer of in Dropbox aanbrengt, worden continu met beide gesynchroniseerd.

Na het maken van een back-up kun je het volgende doen:

Wat je moet weten voordat je begint

• Als je na de back‑up de bestanden of mappen van dropbox.com of je computer verwijdert, worden ze op beide locaties verwijderd.
  • Als je computerback‑up uitschakelt, worden nieuwe bestanden die je toevoegt aan je computer, weer opgeslagen in de mappen Bureaublad, Documenten en Downloads op je computer. De bestanden en mappen waarvan je met computerback‑up een back‑up hebt gemaakt in Dropbox, blijven in je Dropbox-account staan. Op je computer zijn ze toegankelijk via een snelkoppelingsmap met de naam 'Mijn bestanden in Dropbox', die wordt weergegeven in de mappen Bureaublad, Documenten en Downloads waarvan je geen back‑up meer maakt naar Dropbox.

Computerback‑up instellen

Doe het volgende voordat je computerback‑up instelt:

• Sluit alle geopende bestanden en apps op je computer.
  • Installeer de Dropbox-desktopapp (als je dat nog niet hebt gedaan).
  • Maak verbinding met internet.
  • Wanneer van bepaalde mappen al een back‑up wordt gemaakt naar een andere cloudopslagprovider (zoals iCloud, OneDrive of Google Back-up en synchronisatie), schakel je die back‑ups uit. (Weet je niet zeker hoe dat moet, raadpleeg dan het helpcentrum van dat bedrijf.)

Computerback‑up instellen:

1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak (Windows) of de menubalk (Mac)
  2. Klik op je profielfoto of initialen.
  3. Klik op Voorkeuren.
  4. Klik op de tab Back‑ups.
  5. Klik op Back-up beheren
  6. Selecteer de mappen waarvan je een back‑up wilt maken.
    • Als je zakelijke en persoonlijke accounts zijn gekoppeld, kies je naar welk Dropbox-account je een back-up van je mappen wilt maken.
  7. Klik op Volgende, Synchroniseren met Dropbox of Instellen (afhankelijk van je account) en volg de stappen.
    • Gebruikers van Mac: klik op OK wanneer dit wordt gevraagd om Dropbox toegang te geven tot je mappen.

Van de mappen wordt een back‑up gemaakt in de Dropbox-map in je Finder (Mac) of Verkenner (Windows) onder Mijn Mac of Mijn pc, met de naam van je apparaat tussen haakjes. Ze nemen geen extra opslagruimte in beslag op je computer. Alles wat je hieruit of van dropbox.com verwijdert, wordt verwijderd van zowel je computer als Dropbox. Als er van bepaalde bestanden geen back-up wordt gemaakt, wordt er in Dropbox een snelkoppeling gemaakt met de naam Bestanden op mijn computer. Vandaaruit ga je naar de locatie van de bestanden op je computer.

Lees hier meer over: de synchronisatiestatus controleren, bestanden prioriteit geven bij het synchroniseren en voorkomen dat bepaalde bestanden worden gesynchroniseerd.

Problemen met computerback‑up oplossen

Als je tijdens het instellen problemen ondervindt

Krijg je een foutmelding bij het instellen van computerback‑up, probeer dan de volgende stappen voor probleemoplossing voordat je opnieuw begint:

• Sluit alle bestanden en apps die gegevens gebruiken in de mappen waarvan je een back‑up maakt.
  • Schakel alle mappen van andere cloudopslagproviders (zoals iCloud, OneDrive of Google Back-up en synchronisatie) uit voor de mappen waarvan je een back‑up maakt.
  • Gebruikers van Mac: Geef Dropbox toegang tot je mappen. Volg deze stappen in het helpcentrum van Apple om toegang in te schakelen via je systeemvoorkeuren. Vink onder Dropbox de selectievakjes aan van de mappen waarvan je een back‑up wilt maken.
  • Verleen bewerkingsmachtigingen voor alle bestanden en mappen waarvan je een back‑up maakt.
  • Als de Dropbox-map een van de mappen is waarvan je een back‑up wilt maken, zet je deze terug op de oorspronkelijke standaardlocatie.
  • Als de Dropbox-map en de mappen waarvan je een back‑up wilt maken niet op dezelfde harde schijf staan, verplaats je ze naar dezelfde harde schijf. Als je mappen bijvoorbeeld op een externe harde schijf staan en de Dropbox-map op de harde schijf van je computer, verplaats je ze naar dezelfde harde schijf.

Als je je bestanden niet ziet na het inschakelen van computerback‑up

Gebruikers van Mac: Als je je bestanden na het maken van de back‑up niet in Finder ziet, sluit je Finder geforceerd af en start je het opnieuw.

Gebruikers van Mac en Windows: Zoek naar een map met de naam 'Mijn bestanden in Dropbox' op de locatie van de ontbrekende bestanden. Je bestanden staan in die map. Dubbelklik erop om ze te openen in de Dropbox-map op je computer. Als je die bestanden liever op hun oorspronkelijke locatie wilt hebben, in plaats van in Dropbox, kun je ze terugslepen.

Opmerking: alle bestanden waarvan geen back-up naar Dropbox is gemaakt, bevinden zich in een map met de naam Bestanden op mijn computer.

Als je na de computerback‑up problemen hebt met een app

Start de app opnieuw. We raden aan om met name deze apps opnieuw te starten:

Als je bestanden niet synchroniseren zoals verwacht

Zorg dat de Dropbox-desktopapp al is geïnstalleerd op je computer.

Na het maken van een back-up kun je mappen niet verplaatsen, verwijderen, een nieuwe naam geven of delen.

Na een back-up kun je de mappen op het hoogste niveau waarvan je een back-up hebt gemaakt (zoals Bureaublad, Documenten en Downloads, of Mijn Mac en Mijn pc), niet verplaatsen, verwijderen of een andere naam geven. Je kunt de bestanden in die mappen echter wel verplaatsen, verwijderen en een andere naam geven. Je kunt die mappen niet delen in Dropbox door mensen er via e‑mail voor uit te nodigen, maar je kunt die mappen wel delen via een link en bestanden of mappen in die mappen delen.

Computerback‑up uitschakelen

Opmerkingen:

• De Dropbox-desktopapp moet op je computer staan als je computerback‑up wilt uitschakelen. Als je de desktopapp al hebt verwijderd, installeer je de desktopapp opnieuw om computerback‑up uit te schakelen.
  • Als je bestanden of mappen in 'Mijn pc' of 'Mijn Mac' verwijdert, worden die bestanden van zowel Dropbox als je computer verwijderd.
  • Als je geen toegang meer hebt tot het apparaat, kun je uitschakelen dat er een back-up van je computer wordt gemaakt door het apparaat te ontkoppelen van je Dropbox-account .

Computerback‑up uitschakelen:

1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak (Windows) of de menubalk (Mac)
  2. Klik op je profielfoto of initialen.
  3. Klik op Voorkeuren.
  4. Klik op de tab Back‑ups.
  5. Klik op Back-up beheren
  6. Verwijder het vinkje bij de mappen waarvan je geen back‑up wilt maken naar Dropbox of zet alle bestanden op Uit
  7. Klik op Toch stoppen.
  8. Klik op Opslaan.

Nieuwe bestanden die je toevoegt aan je computer, worden weer opgeslagen in de mappen Bureaublad, Documenten en Downloads op je computer. De bestanden en mappen waarvan je met computerback‑up een back‑up hebt gemaakt in Dropbox, blijven in je Dropbox-account staan. Op je computer zijn ze toegankelijk via een snelkoppelingsmap met de naam 'Mijn bestanden in Dropbox', die wordt weergegeven in de mappen Bureaublad, Documenten en Downloads waarvan je geen back‑up meer maakt naar Dropbox.

Bij een upgrade naar Dropbox Business

Als je je account upgradet naar Dropbox Business nadat je hebt ingesteld dat er een back-up van je computer wordt gemaakt, kun je deze functie nog steeds gebruiken. Het maken van de back-up wordt echter gestopt. Na de upgrade kun je dit opnieuw instellen.