Een watermerk toevoegen aan bestanden in je Dropbox-account

Bijgewerkt Nov 08, 2023

Met een watermerk kun je afbeeldingen en PDF's beschermen, zodat ze niet zonder je toestemming worden gedownload en gebruikt.

Een watermerk toevoegen

Je moet eigenaar van het bestand zijn om een watermerk te kunnen toevoegen. Voer deze stappen uit om een watermerk toe te voegen aan een afbeelding of PDF-bestand in je Dropbox-account:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op de naam van het gewenste bestand om het te openen in de voorbeeldweergave.
  3. Klik op Watermerk in de menubalk of klik op de knop Bewerken en selecteer Watermerk in het vervolgkeuzemenu.
  4. Pas het watermerk indien gewenst aan.
  5. Klik op Opslaan.
    • Selecteer Kopie maken of Origineel vervangen
      • Met Kopie maken wordt een kopie met watermerk van het bestand gemaakt en wordt (met watermerk) toegevoegd aan de bestandsnaam.
      • Met Origineel vervangen wordt het oorspronkelijke bestand gewijzigd.
        • Let op: De eigenaar van het bestand kan het watermerk alleen verwijderen als hij Origineel vervangen selecteert.

Een watermerk aanpassen

Je kunt de positie, draaiing, transparantie en grootte van een watermerk bewerken. Dit doe je als volgt:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op de naam van het gewenste bestand om het te openen in de voorbeeldweergave.
  3. Klik op Watermerk in de menubalk of klik op de knop Bewerken en selecteer Watermerk in het vervolgkeuzemenu.
  4. Klik op Tekst of Afbeelding om de stijl van het watermerk te kiezen.
  5. Bewerk een of meer van de onderstaande watermerkinstellingen.
    • Selecteer een optie in het vervolgkeuzemenu Positie om de positie van het watermerk in het bestand te wijzigen.
    • Selecteer een optie in het vervolgkeuzemenu Kleur om een donkere of lichte kleurtint te kiezen voor het watermerk in het bestand.
    • Klik op het pictogram Rotatie (pijlen in een cirkel) om de rotatie van het watermerk in stappen van 15 graden te wijzigen.
    • Gebruik de schuifregelaars Ondoorzichtigheid en Grootte om de transparantie en grootte van het watermerk in het bestand te wijzigen.
highlight icon

Opmerking: watermerkafbeeldingen mogen niet groter zijn dan 6 MB.

Een watermerk verwijderen

Als je Origineel vervangen hebt gekozen bij toevoeging van het watermerk, kun je het watermerk verwijderen uit je bestand. Dit doe je als volgt:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op de naam van het gewenste bestand om het te openen in de voorbeeldweergave.
  3. Klik op het tabblad Bestand.
  4. Klik op Versiegeschiedenis.
  5. Selecteer de versie zonder het watermerk om als voorbeeld weer te geven, en klik vervolgens op de X linksboven om het voorbeeld te sluiten.
  6. Houd de muis op de versie zonder het watermerk en klik op Terugzetten.
  7. Klik op de knop Terugzetten in de melding die wordt weergegeven.
highlight icon

Opmerking: Alleen de eigenaar van het bestand kan een watermerk verwijderen. Een ontvanger van een bestand met een watermerk kan het watermerk niet verwijderen.

Een watermerk toevoegen aan alle bestanden in een map

Je voegt als volgt een watermerk toe aan alle documenten in een map:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op de map met materiaal waaraan je een watermerk wilt toevoegen.
  3. Klik op '…' (drie puntjes)
  4. Klik op Automatisering toevoegen.
  5. Selecteer Watermerk toevoegen aan bestanden.
  6. Selecteer het vakje Alle bestanden in alle submappen.
  7. Klik op Tekst of Afbeelding om de stijl van het watermerk te kiezen.
  8. Pas de instellingen van het watermerk aan naar behoefte. Je kunt een voorbeeld van je bestanden met watermerk weergeven in het paneel aan de rechterkant.
    • Selecteer een optie in het vervolgkeuzemenu Positie om de positie van het watermerk in het bestand te wijzigen.
    • Selecteer een optie in het vervolgkeuzemenu Kleur om een donkere of lichte kleurtint te kiezen voor het watermerk in het bestand.
    • Klik op het pictogram Rotatie (cirkelvormige pijl) om de rotatie van het watermerk in stappen van 15 graden te wijzigen.
    • Versleep de schuifregelaars Ondoorzichtigheid en Grootte om de transparantie en grootte van het watermerk in het bestand te wijzigen.
  9. Klik op Opslaan.