Slik bruker du Dropbox Vault

Oppdatert Aug 14, 2023
person icon

Denne funksjonen er tilgjengelig for brukere som har Dropbox Plus-, Professional- eller Family-abonnement.

Med funksjonen Dropbox Vault oppretter du et sted i Dropbox med et ekstra lag med sikkerhet for de mest sensitive filene dine, og du kan deretter dele dette stedet med betrodde kontakter. Denne plasseringen, eller «hvelvet» i Dropbox-kontoen din er beskyttet av et numerisk passord eller en «PIN-kode», og kan ikke åpnes eller gis tilgang til av tredjepartsapper.

Hvis du er en betrodd kontakt, eller har blitt invitert til å være en, kan du gå til denne artikkelen om å bli en betrodd kontakt.

Har du ikke begynt å bruke Dropbox Vault ennå? Se hvordan Dropbox kan hjelpe deg med å lagre personlig informasjon på nett.

highlight icon

Obs! Brukere med den nyeste Dropbox-oppdateringen for macOS har ikke lenger tilgang til Vault via Dropbox-skrivebordsappen. Du vil fremdeles kunne få tilgang til Vault på dropbox.com og i Dropbox-mobilappen.

Oppretter hvelvet ditt

Slik oppretter du hvelvet ditt:

1. Logg på dropbox.com.
  2. Klikk på avataren din (profilbilde eller initialer) øverst til høyre.
  3. Klikk på Innstillinger.
  4. Klikk på  Generelt-fanen.
  5. Under Funksjoner, ved siden av Vault: Klikk på Konfigurer. Et konfigurasjonsvindu vil nå åpnes.
  6. Klikk på Neste.
  7. Skriv inn en PIN-kode og klikk på Angi PIN-kode.

Hvelvet ditt heter «Vault» og vises sammen med filene og mappene dine på dropbox.com, i Dropbox-mobilappen og i Dropbox-mappen på datamaskinen din.

Når du låser opp et hvelv i Dropbox-mappen i Filutforsker (Windows) eller Finder (Mac), blir filene i hvelvet automatisk lastet ned til harddisken din. Når du låser hvelvet igjen, blir filene i hvelvet automatisk fjernet fra harddisken og lagres bare på dropbox.com.

highlight icon

Obs! Hvis du allerede har en mappe som heter «Vault» i Dropbox-kontoen, vil hvelvet ditt få navnet «Dropbox Vault». Hvis du allerede har en mappe som heter «Dropbox Vault», vil hvelvet få navnet «Dropbox Vault (1)».

Lås hvelvet ditt med PIN-koden din

Dropbox Vault sørger for at filene dine er ekstra trygge, ved hjelp av en PIN-kode. Du angir en PIN-kode for hvelvet ditt når du oppretter det. Når du åpner hvelvet, har du 10 forsøk til å skrive inn PIN-koden før du blir låst Hvis du er låst ute, kan du kontakte kundestøtte for å tilbakestille PIN-koden din.

Etter at du har brukt PIN-koden din til å låse opp hvelvet, låses hvelvet automatisk igjen etter 20 minutter på dropbox.com og etter 3 minutter på mobilen. Mens hvelvet er låst, vil ikke filene i hvelvet vises i lister med innholdsforslag, nylige, oppdateringer og varsler – eller som forslag i søkefeltet.

For å låse hvelvet manuelt trenger du en PIN-kode for å låse det opp:

• På dropbox.com: Klikk på hengelåsen øverst til venstre i hvelvet ditt.
  • I Dropbox-mobilappen: Trykk på «» (de tre prikkene) i hvelvet ditt, og trykk deretter på Lås Vault.
  • I Filutforsker (Windows) eller Finder (Mac): Høyreklikk på hvelvet og klikk på Lås Vault.

Hvelvets sikkerhetstiltak kommer i tillegg til sikkerhetstiltakene Dropbox har for alle filene og mappene dine, inkludert kryptering både under overføring og når filene er i ro. For å legge til sikkerhet for hele Dropbox-kontoen din, anbefaler vi at du aktiverer multifaktorverifisering

highlight icon

Merk: Hvis du bruker Windows 10 eller senere, hurtigbufrer datamaskinen bildene dine automatisk, slik at de kan vises, selv om Vault er låst. Hvis du vil unngå dette, kan du kjøre Diskopprydding for å slette hurtigbufferen for miniatyrbilder.

Velg filer til hvelvet ditt

Noen forslag til sensitive filer du kan legge til i hvelvet ditt, er:

• Identifikasjonsfiler: Bilder av passet ditt, førerkortet, nasjonalt ID-kort eller fødselsattest
  • Medisinske filer: Legejournal eller forsikringskort
  • Juridiske filer: Testament, ekteskapsattesten eller leieavtalen
  • Økonomiske filer: Skatteskjemaer

La Dropbox foreslå filer du kan legge i hvelvet

person icon

Denne Vault-funksjonen er kun tilgjengelig for noen Dropbox-kunder.

Når du oppretter hvelvet, kan du velge å la Dropbox foreslå filer som skal legges i det. Hvis du lar Dropbox komme med forslag, dukker det opp en liste med filer du kan velge mellom. Disse filene velges fordi navnene og innholdet inneholder nøkkelord som er vanlige for sensitive filer, for eksempel «selvangivelse» eller «pass». Denne informasjonen er privat, og brukes kun til å foreslå filer til deg.

Legge til filer i hvelvet ditt

Hvis du legger til en Dropbox-fil eller -mappe i hvelvet ditt, blir den fjernet fra sin opprinnelige plassering i Dropbox og lagt til i hvelvet ditt. Hvis du legger til en fil eller mappe i hvelvet ditt fra et annet sted på datamaskinen, forblir den på sitt opprinnelige sted, og en kopi av den blir lagt til i hvelvet.

Ønsker du å legge til en Dropbox-fil eller -mappe til hvelvet ditt, kan du flytte den dit på samme måte som du vanligvis flytter en fil eller mappe i Dropbox. Du kan også legge til en fil eller mappe fra Dropbox eller datamaskinen din til hvelvet ditt ved å følge instruksene nedenfor.

highlight icon

Merknader:

• Delte mapper kan ikke flyttes til hvelvet ditt. Fjern deling med alle medlemmer før du flytter den.
  • Filer med «kan redigere»-delingstillatelser kan ikke flyttes til hvelvet ditt. Endre delingstillatelsene til «kan se» før du flytter dem.
  • Du kan ikke åpne eller dele filene i hvelvet ditt med tredjepartsapper.
  • På mobilenheten din må du åpne filer som er lagret i hvelvet ditt direkte på Dropbox-appen, ikke gjennom tredjepartsapper (som Excel eller MS Word).

Legge til en fil eller mappe på dropbox.com

1. Logg på dropbox.com.
  2. Klikk på Vault i listen med filer og mapper.
  3. Skriv inn PIN-koden.
  4. Klikk på Legg til.
  5. Klikk på ett av følgende alternativer:
    • Fra Dropbox: Klikk på en fil eller mappe og klikk på Velg.
    • Fra datamaskin (fil): Klikk på en fil og klikk Åpne.
    • Fra datamaskin (mappe): Klikk på en mappe og klikk Velg mappe (Windows) eller Last opp (Mac).
    • Ny mappe: Skriv inn det nye mappenavnet ditt, velg en plassering og klikk på Opprett.

Legge til en fil eller mappe i Dropbox-skrivebordsprogrammet

For å legge til en fil eller mappe til hvelvet i Filutforsker (Windows) eller Finder (Mac) drar eller kopierer du filen eller mappen til hvelvet.

Del filene i hvelvet ditt

Du kan gi «kan se»-tilgang til filene i hvelvet ditt på samme måte som du ville delt vanlige filer i Dropbox. Alle du gir «kan vise»-tilgang til, kan se og kommentere filene dine uten en PIN-kode, men kan ikke redigere dem.

Endre PIN-koden din

Slik endrer du PIN-koden:

1. Logg på dropbox.com.
  2. Klikk på Vault i fillisten.
  3. Skriv inn PIN-koden.
  4. Klikk på Innstillinger-fanen.
  5. Klikk på Angi PIN-kode.
  6. Skriv inn den gamle PIN-koden, og den nye PIN-koden du vil bruke.
  7. Klikk på Lagre.

Tilbakestill PIN-koden din

For å tilbakestille PIN-koden åpner du hvelvet fra dropbox.com eller Dropbox-mappen i Filutforsker (Windows) eller Finder (Mac), og klikker på Har du glemt PIN-koden? for å bruke passordet til Dropbox-kontoen din for å tilbakestille det.

highlight icon

Obs! Hvis passordet til Dropbox-kontoen din nettopp ble endret, må du vente 48 timer før du kan tilbakestille PIN-koden.

Slett hvelvet ditt

Hvis du sletter hvelvet ditt, blir filene som er lagret der, slettet permanent. Disse filene kan ikke gjenopprettes. Slik sletter du hvelvet:

1. Logg på dropbox.com.
  2. Klikk på avataren din (profilbilde eller initialer) øverst til høyre.
  3. Klikk på Innstillinger.
  4. Klikk på  Generelt-fanen.
  5. Under Funksjoner, ved siden av Vault: Klikk på «» (ellipse).
  6. Klikk på Slett Vault.
  7. Klikk på Slett.
  8. Angi PIN-koden din og klikk på Slett.

Nedgradere, oppgradere eller slette Dropbox-kontoen

Hvis du nedgraderer Dropbox-kontoen til Basic eller oppgraderer Dropbox-kontoen til en teamkonto, vil hvelvet ditt bli en vanlig mappe neste gang du oppgir PIN-koden for å åpne hvelvet.

Hvis du sletter Dropbox-kontoen din, blir hvelvet ditt slettet.