Leden verwijderen uit een gedeelde map en het delen van een map opheffen

Bijgewerkt Feb 29, 2024
person icon

De informatie in dit artikel geldt voor alle Dropbox-gebruikers, tenzij anders aangegeven.

Als je de toegang tot een gedeelde map wilt intrekken, kun je bepaalde leden verwijderen of het delen van de map opheffen.  Als je een gedeelde map, waarvan je lid bent, wilt verlaten, lees dan hoe je tijdelijk of permanent een gedeelde Dropbox-map kunt verlaten.

Als er een gedeelde link in deze map staat en de maker van de link de map verlaat, worden de links voor weergaverechten uitgeschakeld. Iedereen met bewerkingsrechten kan deze linkinstellingen wijzigen.

highlight icon

Opmerking: Wanneer je een lid van een map verwijdert of het delen van een map opheft, kun je kiezen of het lid een kopie van die map mag houden. Deze kopie wordt dan niet langer gesynchroniseerd met andere accounts.

Gebruik je Dropbox nog niet? Kijk hoe je met Dropbox eenvoudig machtigingen kunt beheren.

Een lid van een gedeelde map verwijderen

Wanneer je een lid van een gedeelde map verwijdert, verliest dat lid de toegang tot de map en alle bestanden die in de map staan. Alleen de eigenaar van de map kan leden verwijderen, tenzij de eigenaar redacteuren heeft gemachtigd om de toegang tot de map te beheren.

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de map aan die je wilt beheren en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl omhoog).
  3. Klik op Wie heeft toegang?
  4. Klik op het vervolgkeuzemenu naast het lid dat je wilt verwijderen.
  5. Klik op Verwijderen.
  6. Kies of het lid een kopie van de gedeelde map mag houden.
  7. Klik nogmaals op Verwijderen.
  1. Open de Dropbox-map in Verkenner (Windows) of de Finder (Mac).
  2. Klik met de rechtermuisknop of klik met Command ingedrukt op de map die je wilt beheren.
  3. Selecteer Delen… naast het Dropbox-pictogram.
  4. Klik op Wie heeft toegang?
  5. Klik op het vervolgkeuzemenu naast het lid dat je wilt verwijderen.
  6. Klik op Verwijderen.
  7. Kies of het lid een kopie van de gedeelde map mag houden.
  8. Klik nogmaals op Verwijderen.
  1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op " " (drie verticale puntjes op Android) of “” (drie horizontale puntjes op iOS) naast de map waarvan je de eigenaar wilt bepalen.
  3. Tik op Toegang beheren (Android) of Mapinstellingen (iOS).
  4. Tik op het gedeelte onder [x] leden.
  5. Tik op het lid dat je wilt verwijderen.
  6. Tik op Verwijderen (Android) of Toegang verwijderen (iOS).
  7. Kies of het lid een kopie van de gedeelde map mag houden.
  8. Tik nogmaals op Verwijderen (Android) of Toegang verwijderen (iOS).

Het delen van een map opheffen

Wanneer je het delen van een map opheft, worden de bestanden definitief verwijderd uit de accounts van alle leden en van hun gekoppelde apparaten zodra de Dropbox-desktop-app opnieuw synchroniseert. Als eigenaar van een gedeelde map kun je het delen ervan op elk gewenst moment opheffen.

Je kunt het delen van mappen niet opheffen als:

• de map gedeelde mappen bevat.
  • de map zich in een andere gedeelde map bevindt.

Als je een map deelt, krijgen de mensen die je uitnodigt voor die map namelijk toegang tot alles daarin, dus ook tot andere mappen. In dit geval kun je gebruikersmachtigingen instellen voor bewerken of alleen-lezen, maar binnen een gedeelde map kun je het delen van specifieke bestanden of mappen niet opheffen.

Als je de eigenaar bent van de volledige map, kun je ook de submap uit de gedeelde map verplaatsen of handmatig leden op het niveau van de bovenliggende mappen verwijderen door de bovenstaande instructies te volgen.

Het delen van een map opheffen:

1. Meld je aan op dropbox.com
  2. Wijs de map aan waarvoor je delen wilt opheffen en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl omhoog).
  3. Klik op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek.
  4. Klik op Delen van map opheffen.
  5. Klik op Delen opheffen.
  1. Open de Dropbox-map in Verkenner (Windows) of de Finder (Mac).
  2. Klik met de rechtermuisknop op de map waarvan je het delen wilt opheffen.
  3. Selecteer Delen… naast het Dropbox-pictogram.
  4. Klik op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek.
  5. Klik op Delen van map opheffen.
  6. Klik op Delen opheffen.

Android

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Druk op " " (drie verticale puntjes) naast de map waarvan je het delen wilt opheffen.
  3. Tik op Toegang beheren.
  4. Tik op Delen opheffen.
  5. Tik nogmaals op Delen opheffen.

iOS

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op de "..." (drie puntjes) naast de map waarvan je het delen wilt opheffen.
  3. Tik op Mapinstellingen.
  4. Tik op Delen van map opheffen.
  5. Tik nogmaals op Delen van map opheffen.
Als je een probleem hebt dat niet in dit artikel wordt beschreven, dan kun je de antwoorden op veelgestelde vragen over gedeelde mappen voor individuele gebruikers en teamaccounts bekijken.