Jak korzystać z synchronizacji wybiórczej

Synchronizacja wybiórcza pomaga zwolnić miejsce na dysku twardym komputera bez usuwania czegokolwiek z konta Dropbox. 

Jeszcze nie korzystasz z Dropbox? Zobacz, jak Dropbox ułatwia synchronizację plików.

Chcesz zamiast tego usunąć pliki ze swojego konta Dropbox?

Do czego służy synchronizacja wybiórcza?

Gdy prześlesz plik do aplikacji Dropbox na komputerze, jest on zapisywany automatycznie zarówno na Twoim koncie online Dropbox, jak i na dysku twardym. Funkcja synchronizacji wybiórczej pozwala wybrać foldery do usunięcia z dysku twardego, ale zachować je na koncie online. 

Zalecamy korzystanie z synchronizacji wybiórczej dla plików i folderów, z których nie korzystasz zbyt często.

Jeśli korzystasz z Dropbox Plus, Dropbox Professional lub Dropbox Business, zalecamy raczej stosowanie synchronizacji inteligentnej, która jest bardziej zaawansowaną wersją synchronizacji wybiórczej. 

Film: Jak korzystać z synchronizacji wybiórczej

Zobacz w tym szczegółowym filmie, jak korzystać z synchronizacji wybiórczej.

Jak włączyć synchronizację wybiórczą

Gdy włączasz synchronizację wybiórczą, możesz wybrać pliki do usunięcia z dysku twardego. Zachowasz do nich dostęp na koncie w witrynie dropbox.com. 

  1. Upewnij się, że korzystasz z aplikacji Dropbox na komputerze. W witrynie dropbox.com nie widać opcji synchronizacji wybiórczej. 
  2. Kliknij ikonę Dropbox na pasku zadań lub pasku menu.
    • W systemie Linux może być konieczne uprzednie kliknięcie „↑” (strzałki w górę), aby ikona Dropbox stała się widoczna.
  3. Kliknij swoje zdjęcie profilowe lub inicjały.
    • Pomiń ten krok, jeśli korzystasz z Linuksa
  4. Wybierz Preferencje… z menu.
  5. Kliknij Synchr.
  6. Kliknij Synchronizacja wybiórcza… (Linux i Windows) lub Wybierz foldery do synchronizacji (Mac).
  7. Z lewej strony odznacz pola tych folderów, których nie potrzebujesz na dysku twardym komputera. Dalej będą one dostepne na Twoim koncie w dropbox.com. 
    • Uwaga: wszystkie foldery z zielonym haczykiem są obecnie pobrane na Twój komputer.
  8. Kiedy skończysz, wybierz Aktualizuj.

Co się stanie, jeśli odznaczę folder udostępniony?

Po odznaczeniu folderu udostępnionego nie będzie on już synchronizowany z komputerem. Wszystkie jego podfoldery również przestaną się synchronizować. 

Dalej pozostaniesz członkiem tego folderu udostępnionego i dalej będzie on widoczny na Twoim koncie w dropbox.com. Folder udostępniony pozostanie aktywny również dla innych jego członków. 

Aby usunąć siebie z folderu udostępnionego, możesz opuścić folder z poziomu witryny dropbox.com.Jeśli jesteś właścicielem folderu udostępnionego, możesz wyłączyć jego udostępnianie.

Widzisz „konflikt synchronizacji wybiórczej” lub inny komunikat o błędzie?

Dowiedz się, jak rozwiązywać typowe problemy związane z synchronizacją wybiórczą.

Jak przydatny był ten artykuł?

Przykro nam to słyszeć.
Daj nam znać, co możemy poprawić:

Dziękujemy za przesłanie opinii.
Daj nam znać, jak pomógł ten artykuł:

Dziękujemy za przesłanie opinii.