Waarom heeft de Dropbox-app een hoog CPU-gebruik?

De Dropbox-desktopapp probeert zo efficiënt mogelijk te zijn. Maar de app kan af en toe meer geheugen (RAM) of CPU gebruiken dan verwacht. Dit kan ertoe leiden dat sommige functies op je computer langzamer gaan werken of dat je computer over het algemeen trager wordt.

Welke factoren veroorzaken een hoog geheugengebruik (RAM)?

Er zijn verschillende factoren die een hoger dan verwacht geheugengebruik (RAM) kunnen veroorzaken, waaronder het aantal bestanden dat is opgeslagen in je Dropbox-map. Hoe meer bestanden er in je Dropbox-map staan, hoe meer geheugen Dropbox nodig heeft om ze bij te houden.

Welke factoren veroorzaken een hoog CPU-gebruik?

Het is normaal dat er meerdere Dropbox-processen tegelijkertijd worden uitgevoerd. Als je meerdere Dropbox-processen ziet in de Activiteitenweergave (macOS) of het Taakbeheer (Windows), moet je ze niet beëindigen. Vaak bieden deze processen ondersteuning aan bepaalde Dropbox-functies of aan de desktopapp zelf. Ze zoeken daarnaast naar versie-updates en controleren op systeemcrashes.

Als je een hoger dan verwacht CPU-gebruik ziet voor de Dropbox-desktopapp, kan dit een aantal redenen hebben. Controleer of de volgende punten op jouw situatie van toepassing zijn:

1) De desktopapp synchroniseert een groot aantal bestanden

De desktopapp kan het CPU-gebruik laten pieken als er een groot aantal bestanden moet worden gesynchroniseerd. Dit gebeurt vaak bij de eerste keer dat bestanden op je computer worden gesynchroniseerd.

2) Externe factoren (of apps van derden) veroorzaken een conflict met Dropbox

Sommige apps van derden openen bestanden in je Dropbox-map. Als Dropbox dit opvat als het bewerken van bestanden, worden die bewerkingen gesynchroniseerd. Blijft een app van derden toegang tot je bestanden vragen, dan blijft Dropbox dus synchroniseren, wat tot een hoog CPU-gebruik leidt.

Deze oneindige lus treedt vaak op bij back-up- en synchronisatieapps van derden, bij antivirus- en beveiligingssoftware, of wanneer een app van derden is geïnstalleerd in de Dropbox-map.

Als je wilt achterhalen welke app van derden de oorzaak is van het hoge CPU-gebruik, schakel je de apps van derden één voor één tijdelijk uit in de Activiteitenweergave (macOS) of het Taakbeheer (Windows) en kijk je vervolgens of het CPU-gebruik van Dropbox omlaag gaat.

3) Bestanden in de Dropbox-map hebben onjuiste bestandsmachtigingen

Als er onjuiste machtigingen zijn ingesteld voor bestanden in je Dropbox-map, blijft de Dropbox-app tevergeefs proberen ze te synchroniseren.

4) Er staan een groot aantal bestanden in je Dropbox-map

De prestaties van de Dropbox-desktopapp beginnen terug te lopen bij circa 300.000 bestanden. Je kunt de prestaties en de synchronisatiesnelheid verbeteren met selectieve synchronisatie.

5) De Dropbox-map is geïnstalleerd op een NAS-apparaat

Installeer de Dropbox-map niet op een NAS-apparaat (Network Attached Storage, netwerkschijf), want onze desktopapp is niet ontwikkeld voor gebruik met bestandssystemen voor netwerkshares.

Verplaats je Dropbox-map naar een fysiek aangesloten station om dit probleem op te lossen. Of neem speciale maatregelen om Dropbox correct te gebruiken met een extern station.

6) Je bestandssysteem ondersteunt uitgebreide kenmerken niet

Voor onze desktopapp moet je de map met Dropbox-bestanden installeren op een station met een bestandssysteem dat uitgebreide kenmerken ondersteunt. Als de app wordt geïnstalleerd op een ander soort station, blijft de app tevergeefs proberen je bestanden te synchroniseren. Dit leidt tot een hoog CPU-gebruik.

Je kunt dit probleem oplossen door je Dropbox-map te verplaatsen naar een harde schijf of partitie met een ondersteund bestandssysteem.

7) Symbolische links veroorzaken problemen

Heb je symbolische links in je Dropbox-map? Verwijder ze dan om de prestaties van de Dropbox-desktopapp te verbeteren. Omdat symbolische links verwijzen naar gegevens op locaties buiten de Dropbox-map, kan de Dropbox-desktopapp vastlopen tijdens pogingen om toegang te krijgen tot die locaties.

Opmerking: in sommige gevallen synchroniseert de Dropbox-desktopapp alleen het symlink-bestand zelf en niet de daadwerkelijke bestanden of mappen waarnaar het verwijst.

Als je niet zeker weet of je symbolische links in je Dropbox-map hebt, voer je de onderstaande stappen uit om een lijst met symbolische links te genereren. Deze lijst bevat het volledige bestandspad naar elke symbolische link, evenals de locatie buiten de Dropbox-map waarnaar deze link verwijst.

In het algemeen raden we je aan om je gegevens (je bestanden en mappen) naar de Dropbox-map te verplaatsen en vervolgens een symbolische link te maken op de plek waar de gegevens oorspronkelijk stonden. Op die manier bevindt de symbolische link zich buiten de Dropbox-map en worden de gegevens in je Dropbox automatisch gesynchroniseerd. Je beschikt dus over alle gegevens in je Dropbox en je hebt bovendien nog altijd toegang tot de gegevens vanaf de gewenste locatie buiten de Dropbox-map.

Klik hieronder op je besturingssysteem voor instructies:

Linux en macOS

1. Open de Terminal-app (in /Programma's/Hulpprogramma's/Terminal). (Of open je favoriete programma om opdrachtregels in te voeren in Linux.)
  2. Kopieer en plak de onderstaande opdrachtregel en druk op Enter op je toetsenbord.
  3. find ~/Dropbox -type l -exec ls -lah {} \;

Windows

1. Druk (tegelijk) op de Windows-toets + R op je toetsenbord.
  2. Typ cmd en druk op Enter om de opdrachtprompt te openen.
  3. Kopieer en plak de onderstaande opdrachtregel en druk op Enter op je toetsenbord.
  4. dir "%HOMEPATH%\Dropbox" /a:l /s

De standaardlocatie voor de Dropbox-map is ~/Dropbox. Als je een Dropbox Business-account hebt, is de standaardlocatie voor de zakelijke Dropbox-map ~/Dropbox {teamnaam}. Je kunt de zakelijke Dropbox-map zoeken door ~/Dropbox te vervangen door het volledige pad naar de Dropbox-map en dit tussen aanhalingstekens te plaatsen. Doe dat ook als je de Dropbox-map hebt verplaatst naar een andere plek dan de standaardlocatie. Zie het volgende voorbeeld van een pad:

find "users/Michel/Documents/Dropbox (Enterprise)" -type l -exec ls -lah {} \;