Översikt över selektiv synkning: sluta synka mappar från din dator

Uppdaterat Feb 14, 2024
person icon

Funktionen är tillgänglig för alla Dropbox-användare, även de som har den kostnadsfria Basic-planen.

Vad är selektiv synkning?

Selektiv synkning är en funktion i Dropbox-klienten som låter dig ta bort specifika Dropbox-mappar från hårddisken så att du kan spara utrymme på datorn. De mappar du väljer att ta bort från hårddisken finns fortfarande kvar i ditt konto på dropbox.com.

highlight icon

Obs! Det går inte att ta bort enskilda filer med selektiv synkning utan bara mappar, samt filerna och mapparna som finns i dem.

Hur fungerar selektiv synkning?

Selektiv synkning gör att du kan välja vilka mappar du vill lagra på datorns hårddisk från alla de mappar du har lagrat i Dropbox-kontot.

• Markerar du en mapp sparas den mappen samt filerna och mapparna i den på hårddisken.
  • Avmarkerar du en mapp tas den mappen samt filerna och mapparna i den bort från hårddisken och lagras enbart på dropbox.com.
highlight icon

Obs! De preferenser för selektiv synkning som du väljer är unika för varje dator och omfattar inte övriga datorer som du använder med Dropbox.

Vem kan använda selektiv synkning?

Funktionen är tillgänglig för alla Dropbox-användare, även de som har den kostnadsfria Basic-planen.

Om du är medlem i ett Dropbox-teamkonto och vill hantera inställningarna för selektiv synkning på din dator kan du använda den här artikeln. Om du är administratör i ett Dropbox-teamkonto kan du läsa om hur du hanterar teamets standardinställningar för selektiv synkning.

Så här använder du selektiv synkning

Obs! Om du vill använda selektiv synkning måste du ha Dropbox-klienten installerad på enheten.

Så här väljer du vilka Dropbox-mappar som lagras på eller tas bort från hårddisken:

1. Öppna dina inställningar för Dropbox-klienten.
  2. Klicka på Dropbox-ikonen i aktivitetsfältet.
  3. Klicka på din avatar (profilbild eller initialer) längst upp till höger.
  4. Klicka på Preferenser.
  5. Klicka på fliken Synka.
  6. Under Selektiv synkning (Windows) klickar du på Välj mappar.
  7. Markera mapparna du vill spara på hårddisken. Avmarkera mapparna du vill ta bort.
  8. Klicka på Uppdatera.
  1. Öppna dina inställningar för Dropbox-klienten.
  2. Klicka på Dropbox-ikonen i menyfältet längst upp till höger på skärmen.
  3. Klicka på din avatar (profilbild eller initialer) längst upp till höger.
  4. Klicka på Preferenser.
  5. Klicka på fliken Synka.
  6. Under Välj mappar att synkronisera till denna Mac (Mac) klickar du på Välj mappar.
  7. Markera mapparna du vill spara på hårddisken. Avmarkera mapparna du vill ta bort.
  8. Klicka på Uppdatera.
  1. Klicka på den lilla Dropbox-ikonen, som vanligen finns längst upp eller längst ned på skärmen.
  2. Klicka på din avatar (profilbild eller initialer) längst upp till höger.
  3. Klicka på Preferenser.
  4. Klicka på fliken Synka.
  5. Markera mapparna du vill spara på hårddisken. Avmarkera mapparna du vill ta bort.
  6. Klicka på Uppdatera.

Vanliga frågor om selektiv synkning

Vad är skillnaden mellan selektiv synkning och enbart online?

Genom att göra filer och mappar enbart online sparar du också utrymme på hårddisken. Dessa filer och mappar är fortfarande synliga på din dator men ligger lagrade online på ditt Dropbox-konto.

Beroende på hur du använder vissa filer och mappar kan de automatiskt ställas in som enbart online-filer.

Vad är skillnaden mellan selektiv synkning och ignorera en fil?

Selektiv synkning gör att du kan välja vilka mappar du vill lagra på datorns hårddisk från alla de mappar du har lagrat i Dropbox-kontot. Om du konfigurerar att en fil eller mapp ska ignoreras av Dropbox räknas den inte som en del av ditt lagringsutrymme.

Läs om hur du anger att en Dropbox-fil eller -mapp ska ignoreras.