Så här använder du Dropbox för att spara hårddiskutrymme

Den här funktionen är endast tillgänglig för användare på en Dropbox Plus-, Family-, Professional- eller Business-plan.

Om du är administratör för Dropbox Business och du vill hantera ditt teams standardinställningar för enbart online kan du besöka den här artikeln istället.

Dropbox-klienten låter dig göra filer till enbart online så att du kan spara hårddiskutrymme på datorn.

Obs! De inställningar du väljer för enbart online är unika för varje dator och omfattar inte övriga datorer du använder med Dropbox.

Ställ in en fil eller mapp till enbart online eller tillgänglig offline

Ställ in en fil eller mapp till enbart online:

1. Öppna Utforskaren (Windows) eller Finder (Mac).
  2. Öppna Dropbox-mappen.
  3. Högerklicka på den fil eller mapp du vill ställa om till enbart online.
  4. Klicka på Gör till enbart online.
    • Om du vill spara filen eller mappen på datorns hårddisk repeterar du det här steget och klickar på Gör tillgänglig offline.

Enbart online fungerar så här

Om du inte har ställt in en fil eller mapp till enbart online så är alla dina filer och mappar i Dropbox-mappen på din dator tillgängliga offline. Det innebär att de tar upp lagringsutrymme på både datorns hårddisk och i Dropbox-kontot och finns tillgängliga även om du inte är ansluten till internet.

Du kan fortfarande se filen eller mappen i Dropbox-mappen på datorn om du ställer in en fil eller mapp till enbart online, men det är bara en platshållare. Du kan endast öppna den om du är ansluten till internet. Dropbox tar bort den här filen eller mappen från datorns hårddisk så att den endast tar upp lagringsutrymme i ditt Dropbox-konto online.

När du öppnar en enbart online-fil gör Dropbox automatiskt den till offline igen, men du kan ändra tillbaka den till enbart online när som helst.

Använd selektiv synkning

Selektiv synkning hjälper dig att spara hårddiskutrymme genom att ta bort filer från hårddisken så att de är enbart online. De filerna visas dock inte längre i Dropbox-mappen på din dator.

Ställ in filer du lägger till på webben till enbart online som standard

Så här gör du alla filer du lägger till på dropbox.com till enbart online som standard:

1. Klicka på Dropbox-ikonen i aktivitetsfältet (Windows) eller menyfältet (Mac).
  2. Klicka på din avatar (profilbild eller initialer) längst upp till höger.
  3. Klicka på Preferenser.
  4. Klicka på fliken Synka.
  5. Klicka på rullgardinsmenyn bredvid Standard för nya filer och klicka på Enbart online.

Varför ser det ut som om filer som är enbart online använder lagringsutrymme på min hårddisk?

Enbart online-filer tar upp en liten mängd lagringsutrymme på hårddisken eftersom platshållaren kräver utrymme för att spara filnamnet och genvägen till dropbox.com. Men detta tar upp mycket mindre lagringsutrymme än själva filen skulle göra.

Om du använder filer som är enbart online med macOS 10.13 till 12.2 kanske du märker att filer som är enbart online tar upp lagringsutrymme när du försöker hantera lagringsutrymme i dina Mac-inställningar.

Anledningen är att storleken på en fil beräknas utifrån något som heter logisk storlek istället för fysisk storlek.

Ändra dina Dropbox-inställningar så att enbart online-filer har noll i både logisk och fysisk storlek om du vill kunna se vilka filer som verkligen använder lagringsutrymme. Gör så här:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på din avatar (profilbild eller initialer) längst upp till höger.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Slå på Uppdatera för filer som är enbart online på Mac .
    • Obs! Det kan ta en stund att uppdatera inställningen. Om du inte ser att uppdateringen är gjord efter några minuter stänger du Dropbox-klienten och öppna den igen.

Systemkrav för att använda filer som är enbart online

Mac: OS 10.10 och senare

Windows: 8 och senare