Slik bruker du Dropbox til å spare plass på harddisken

Denne funksjonen er bare tilgjengelig for brukere som har abonnementene Dropbox Plus, Family, Professional eller Business.

Hvis du er administrator for Dropbox Business og du ønsker å  administrere teamets standardinnstillinger for smart synkronisering, se denne artikkelen i stedet.

Dropbox-skrivebordsprogrammet lar deg gjøre filer tilgjengelige kun på nett, slik at du sparer harddiskplass på datamaskinen.

Obs! Innstillingene du velger for tilgjengelig kun på nett er unike for hver datamaskin og påvirker ikke andre datamaskiner du bruker med Dropbox.

Gjør en fil eller mappe tilgjengelig kun på nett eller offline

Slik setter du en fil eller mappe til kun på nett:

1. Åpne filutforsker (Windows) eller Finder (Mac).
  2. Åpne Dropbox-mappen.
  3. Høyreklikk på filen eller mappen du vil endre til kun på nett.
  4. Klikk gjør tilgjengelig kun på nett.
    • Hvis du vil lagre filen eller mappen på datamaskinens harddisk igjen, gjentar du dette trinnet og klikker på Gjør tilgjengelig offline.

Forklaring av Kun på nett

Hvis du ikke har satt en fil eller mappe til kun på nett, er alle filene og mappene i Dropbox-mappen på datamaskinen tilgjengelig offline. Det betyr at de opptar plass både på datamaskinens harddisk og på Dropbox-kontoen din, men er også tilgjengelige når du ikke er på Internett.

Hvis du innstiller en fil eller en mappe til å være kun på nett, vil du fortsatt se filen eller mappen i Dropbox-mappen på datamaskinen din, men dette er bare en plassholder. Du kan bare åpne den hvis du er koblet til internett. Dropbox fjerner denne filen eller mappen fra datamaskinens harddisk slik at den bare opptar plass i Dropbox-kontoen din på nettet.

Hver gang du åpner en fil som er kun på nett, gjør Dropbox den automatisk tilgjengelig offline igjen, men du kan endre den tilbake til å være kun på nett når du ønsker det.

Bruke selektiv synkronisering

Selektiv synkronisering kan også bidra til å spare harddiskplass ved å fjerne filene fra harddisken slik at de er kun på nett. Men disse filene vil ikke lenger vises i Dropbox-mappen på datamaskinen din.

Gi filene du legger til på nettet, innstillingen kun på nett som standard

Slik innstiller du at alle filene du legger til i dropbox.com skal være kun på nett som standard:

1. Klikk på Dropbox-ikonet på oppgavelinjen (Windows) eller menylinjen (Mac).
  2. Klikk på avataren din (profilbilde eller initialer) øverst til høyre.
  3. Klikk på Innstillinger.
  4. Klikk på Synkroniser-fanen.
  5. Klikk på nedtrekksmenyen ved siden av Standard for nye filer, og klikk på Kun på nett.

Hvorfor ser det ut til at filer som kun på nett tar opp lagringsplass på harddisken min?

Filer som er kun på nett, opptar litt plass på harddisken. Plassholderen trenger nemlig plass til å lagre filnavnet og snarveien til dropbox.com. Den opptar imidlertid mye mindre plass enn det selve filen ville gjort.

Hvis du bruker tilgjengelig kun på nett med macOS fra 10.13 til 12.2, kan det hende du oppdager at filer som er kun på nett, tilsynelatende tar opp plass når du prøver å administrere lagringsplass i Mac-innstillingene.

Grunnen er at filstørrelsen beregnes på grunnlag av noe som kalles «logisk størrelse» i stedet for «fysisk størrelse».

Hvis du vil se hvilke filer som faktisk opptar harddiskplass, angir du null som både logisk og fysisk størrelse i Dropbox-innstillingene. Slik gjør du det:

1. Logg på dropbox.com.
  2. Klikk på avataren din (profilbilde eller initialer) øverst til høyre.
  3. Klikk på Innstillinger.
  4. Slå på filer som kun er på nett på Mac .
    • Obs! Det kan ta litt tid å oppdatere denne innstillingen. Hvis oppdateringen ikke vises etter noen minutter, lukker du Dropbox-skrivebordsprogrammet og åpner det på nytt igjen.

Systemkrav for bruk av filer som kun er på nett

Mac: OS 10.10 og nyere

Windows: 8 og nyere