Dropbox Vault gebruiken

Bijgewerkt Aug 14, 2023
person icon

Deze functie is beschikbaar voor Dropbox-gebruikers met een Plus-, Professional- of Family-abonnement.

Dropbox Vault is een functie waarmee je in Dropbox een locatie met een extra beveiligingslaag voor je gevoeligste bestanden kunt maken en deze locatie kunt delen met vertrouwde contactpersonen. Deze locatie, of 'kluis', in je Dropbox-account is beveiligd met een numeriek wachtwoord, de 'pincode'. De kluis kan niet worden geopend door apps van derden.

Als je een vertrouwde contactpersoon bent, of hiervoor bent uitgenodigd, lees je dit artikel over vertrouwde contactpersonen.

Gebruik je Dropbox Vault nog niet? Bekijk hoe je met Dropbox persoonlijke gegevens veilig online kunt opslaan.

highlight icon

Opmerking: Mac-gebruikers die hun systeem hebben bijgewerkt naar de laatste versie van Dropbox voor macOS, hebben niet langer toegang tot Vault via de Dropbox-desktop-app. Je hebt wel nog toegang tot Vault op  dropbox.com en in de mobiele Dropbox-app.

Een kluis maken

Voer deze stappen uit om je kluis te maken:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar (profielfoto of initialen) in de rechterbovenhoek.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op de tab Algemeen.
  5. Klik bij Functies naast Kluis op Instellen. Hiermee open je een instellingenvenster.
  6. Klik op Volgende.
  7. Voer een pincode in en klik op Pincode instellen.

Je kluis krijgt de naam 'Vault' en staat vermeld bij je bestanden en mappen op dropbox.com, in de mobiele Dropbox-app en in de Dropbox-map op je computer.

Wanneer je je kluis ontgrendelt in de Dropbox-map in de Verkenner (Windows) of de Finder (Mac), worden bestanden in je kluis automatisch gedownload naar je harde schijf. Wanneer je de kluis weer vergrendelt, worden de bestanden automatisch van je harde schijf verwijderd en alleen opgeslagen op dropbox.com.

highlight icon

Opmerking: Als je al een map met de naam 'Vault' in je Dropbox-account hebt, krijgt de kluis de naam 'Dropbox Vault'. Heb je ook al een map met de naam 'Dropbox Vault', dan krijgt de kluis de naam 'Dropbox Vault (1)'.

Je kluis vergrendelen met de pincode

Dropbox Vault biedt je bestanden extra bescherming met een pincode. Je stelt deze pincode in wanneer je de kluis maakt. Als je de kluis wilt openen, mag je de pincode tien keer fout invoeren voordat de toegang wordt geblokkeerd. Als dat gebeurt, kun je contact opnemen met support om de pincode opnieuw in te stellen.

Nadat je de pincode hebt gebruikt om de kluis te ontgrendelen, wordt de kluis na enige tijd automatisch opnieuw vergrendeld. Dit gebeurt na twintig minuten op dropbox.com en na drie minuten als je de mobiele Dropbox-app gebruikt. Als de kluis vergrendeld is, worden de bestanden in de kluis niet weergegeven in je materiaalsuggesties, recente activiteiten, updates, lijsten met meldingen of in de suggesties in de zoekbalk.

Je kunt de kluis als volgt handmatig vergrendelen, zodat er een pincode nodig is om de kluis te ontgrendelen:

• Op dropbox.com: klik op het hangslotpictogram in de linkerbovenhoek van de kluis.
  • In de mobiele Dropbox-app: tik op '' (drie puntjes) in de kluis en vervolgens op Kluis vergrendelen.
  • In de Verkenner (Windows) of de Finder (Mac): klik met de rechtermuisknop op je kluis en vervolgens op Kluis vergrendelen.

De beveiligingsmaatregelen van de kluis komen bovenop de beveiligingsmaatregelen die Dropbox gebruikt voor al je bestanden en mappen, inclusief de versleuteling van materialen tijdens verzending en in rust. Wil je beveiliging toevoegen aan je hele Dropbox-account, dan raden we je aan meerstapsverificatie in te schakelen

highlight icon

Opmerking: als je een Windows 10 (of nieuwer)-gebruiker bent, slaat je computer foto's automatisch op in het cachegeheugen. Dat betekent dat je foto's mogelijk nog steeds kunnen worden bekeken, ook als je kluis is vergrendeld. Als je dit wilt verhelpen,voer je Schijfopruiming uit om de cache voor miniaturen te wissen.

Bestanden kiezen voor je kluis

Hieronder vindt je enkele suggesties voor gevoelige bestanden die je zou kunnen toevoegen aan de kluis:

• Identificatiebestanden: foto's van je paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of geboorteakte
  • Medische bestanden: medische dossiers of een foto van je zorgverzekeringspasje
  • Juridische bestanden: testament, huwelijksakte of huurovereenkomst
  • Financiële bestanden: belastingformulieren

Dropbox suggesties laten doen voor bestanden die geschikt zijn voor je kluis

person icon

De functie Vault is alleen beschikbaar voor bepaalde gebruikers van Dropbox.

Als je een kluis maakt, kan Dropbox suggesties doen voor bestanden die geschikt zijn om te worden toegevoegd aan je kluis. Maak je gebruik van deze mogelijkheid, dan wordt een lijst met bestanden weergegeven waaruit je kunt kiezen. Deze bestanden worden geselecteerd aan de hand van trefwoorden die vaak voorkomen in de naam of inhoud van gevoelige bestanden, zoals belastingaangifte of paspoort. Deze informatie is privé en wordt alleen gebruikt om suggesties te doen voor bestanden.

Bestanden aan je kluis toevoegen

Als je een Dropbox-bestand of -map toevoegt aan je kluis, wordt het bestand of de map verwijderd van de oorspronkelijke locatie in Dropbox en toegevoegd aan je kluis. Als je een bestand of map van een willekeurige locatie op je computer toevoegt aan de kluis, blijft het bestand op de oorspronkelijke locatie staan en wordt een kopie toegevoegd aan de kluis.

Je kunt een Dropbox-bestand of -map toevoegen aan je kluis net zoals je gewoonlijk een bestand op map verplaatst in Dropbox. Je kunt ook een bestand of map uit Dropbox of vanaf je computer toevoegen aan je kluis met de onderstaande instructies.

highlight icon

Opmerkingen:

• Gedeelde mappen kunnen niet worden verplaatst naar de kluis. Hef het delen van de map op voor alle leden voordat je de map verplaatst.
  • Bestanden die zijn gedeeld met de machtiging 'kan bewerken', kunnen niet worden verplaatst naar de kluis. Wijzig de machtiging in 'kan weergeven' voordat je deze bestanden verplaatst.
  • Je kunt de bestanden in de kluis niet openen of delen met apps van derden.
  • Op je mobiele apparaat moet je bestanden die in je kluis zijn opgeslagen rechtstreeks openen in de Dropbox-app, niet via apps van derden (zoals Excel of MS Word).

Een bestand of map toevoegen op dropbox.com

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Kluis in de lijst met bestanden en mappen.
  3. Voer je pincode in.
  4. Klik op Toevoegen.
  5. Klik op een van de volgende opties:
    • In Dropbox: klik op een bestand of map en vervolgens op Kiezen.
    • Op een computer (bestand): klik op een bestand en klik op Openen.
    • Op een computer (map): klik op een map en klik op Map selecteren (Windows) of Uploaden (Mac).
    • Nieuwe map: typ de naam van de nieuwe map, kies een locatie en klik op Maken.

Een bestand of map toevoegen in de Dropbox-desktopapp

Om een bestand of map aan je kluis toe te voegen in de Verkenner (Windows) of de Finder (Mac), sleep of kopieer je het bestand of de map naar je kluis.

De bestanden in de kluis delen

Je kunt de machtiging 'Kan weergeven' verlenen voor bestanden in de kluis, op dezelfde manier waarop je gewone bestanden in Dropbox deelt. Iemand die de machtiging 'kan weergeven' heeft, kan zonder een pincode in te voeren de bestanden bekijken en er opmerkingen aan toevoegen, maar ze niet bewerken.

Pincode wijzigen

Je kunt als volgt je pincode wijzigen:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Vault in de lijst met bestanden.
  3. Voer je pincode in.
  4. Klik op de tab Instellingen.
  5. Klik op Pincode instellen.
  6. Voer je oude pincode in en geef vervolgens de nieuwe pincode op die je wilt gebruiken.
  7. Klik op Opslaan.

Pincode opnieuw instellen

Om je pincode opnieuw in te stellen, open je de kluis via dropbox.com of de Dropbox-map in de Verkenner (Windows) of de Finder (Mac). Klik op Pincode vergeten? en gebruik het wachtwoord van je Dropbox-account om je pincode opnieuw in te stellen.

highlight icon

Opmerking: als het wachtwoord van je Dropbox-account zeer recent is gewijzigd, moet je 48 uur wachten voordat je de pincode opnieuw kunt instellen.

De kluis verwijderen

Als je je kluis verwijdert, worden de bestanden in je kluis permanent verwijderd en kunnen ze niet worden hersteld. Je kunt de kluis als volgt verwijderen:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar (profielfoto of initialen) in de rechterbovenhoek.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op de tab Algemeen.
  5. Klik bij Functies naast Kluis op de “” (ellipsis).
  6. Klik op Kluis verwijderen.
  7. Klik op Verwijderen.
  8. Voer je pincode in en klik op Verwijderen.

Je Dropbox-account downgraden, upgraden of verwijderen

Als je je Dropbox-account downgradet naar Basic of upgradet naar een teamaccount, verandert de kluis in een gewone map wanneer je de volgende keer de pincode invoert om de kluis te openen.

Als je je Dropbox-account verwijdert, wordt de kluis ook verwijderd.