Hvordan bruke Dropbox-funksjonen smart synkronisering

Denne funksjonen er bare tilgjengelig for brukere som har abonnementene Dropbox Plus, Family, Professional eller Business.

Hvis du er administrator for Dropbox Business og du ønsker å administrere teamets standardinnstillinger for smart synkronisering, se denne artikkelen i stedet.

Smart synkronisering er en funksjon i Dropbox-skrivebordsprogrammet som gjør at du kan innstille filer til å lagres kun på nett, slik at du kan spare harddiskplass på datamaskinen. Du kan velge hvilke filer som skal være kun på nett eller la automatisk smart synkronisering velge for deg.

Obs! Innstillingene du velger for Smart synkronisering, gjelder bare for den aktuelle datamaskinen og påvirker ikke andre datamaskiner du bruker med Dropbox.

Gjør at en fil eller mappe lagres kun på nett eller lokalt

Slik innstiller du en fil eller mappe til kun på nett ved hjelp av smart synkronisering:

1. Åpne filutforsker (Windows) eller Finder (Mac).
  2. Åpne Dropbox-mappen.
  3. Høyreklikk på filen eller mappen du vil endre til kun på nett.
  4. Før pekeren over Smart synkronisering.
  5. Klikk på Kun på nett. Hvis du vil lagre filen på datamaskinens harddisk igjen, klikker du på Lokalt.

Ikon for innhold kun på nett Forklaring på Kun på nett

Hvis du aldri har slått på smart synkronisering eller innstilt en fil eller mappe til kun på nett, vil alle filene og mappene i Dropbox-mappen på datamaskinen din være «lokale». Det betyr at de opptar plass både på datamaskinens harddisk og på Dropbox-kontoen din, og er tilgjengelige både når du er på nett og frakoblet.

Hvis du innstiller en fil eller en mappe til å være kun på nett, vil du fortsatt se filen eller mappen i Dropbox-mappen på datamaskinen din, men dette er bare en plassholder. Du kan bare åpne den hvis du er koblet til internett. Dropbox fjerner den fra datamaskinens harddisk slik at den bare opptar plass i Dropbox-kontoen din på nettet.

Hver gang du åpner en fil som er kun på nett, endrer Dropbox den automatisk til å være «lokal» igjen, men du kan endre den tilbake til å være kun på nett når du ønsker det.

Smart synkronisering og selektiv synkronisering

Selektiv synkronisering kan også bidra til å spare harddiskplass ved å fjerne filene fra harddisken slik at de er kun på nett. Men disse filene vil ikke lenger vises i Dropbox-mappen på datamaskinen din.

Automatisk smart synkronisering

Du kan slå på automatisk smart synkronisering slik at filer du ikke åpner fra datamaskinen på noen måneder, automatisk gjøres til kun på nett, og nye filer du legger til på nettet, gjøres til kun på nett som standard. På denne måten vil filer som du vanligvis ikke bruker, ikke oppta plass på datamaskinen.

Slik slår du på automatisk smart synkronisering:

1. Åpne innstillinger for Dropbox-skrivebordsappen.
  2. Klikk på Synkroniser-fanen.
  3. Under Spar harddiskplass automatiskvelger du På.

Obs! Hvis et program på datamaskinen har behov for at en fil skal lagres lokalt for å fungere slik det skal, gir automatisk smart synkronisering filen midlertidig lagringsstatus som lokal, og gjør den til kun på nett igjen senere.

Gi filene du legger til på nettet, innstillingen kun på nett som standard

Slik innstiller du at alle filene du legger til i dropbox.com skal være kun på nett som standard:

1. Åpne innstillinger for Dropbox-skrivebordsappen.
  2. Klikk på Synkroniser-fanen.
  3. Klikk på nedtrekksmenyen ved siden av Standard for filer som legges til på nett, og klikk på Kun på nett.
    • Hvis automatisk smart synkronisering er på, kan du ikke velge dette alternativet fordi filene dine allerede har kun på nett som standard.

Hva er grunnen til at filer som er kun på nett, likevel opptar plass?

Filer som er kun på nett, opptar litt plass på harddisken. Plassholderen trenger nemlig plass til å lagre filnavnet og snarveien til dropbox.com. Den opptar imidlertid mye mindre plass enn det selve filen ville gjort.

Hvis du bruker smart synkronisering med macOS High Sierra 10.13 eller nyere, kan det hende du oppdager at filer som er kun på nett, tilsynelatende tar opp plass når du prøver å administrere lagringsplass i Mac-innstillingene.

Grunnen er at filstørrelsen beregnes på grunnlag av noe som kalles «logisk størrelse» i stedet for «fysisk størrelse».

Hvis du vil se hvilke filer som faktisk opptar harddiskplass, angir du null som både logisk og fysisk størrelse i Dropbox-innstillingene. Slik gjør du det:

1. Logg på dropbox.com.
  2. Klikk på avataren din (profilbilde eller initialer) øverst til høyre.
  3. Klikk på Innstillinger.
  4. Slå på oppdatering for smart synkronisering på Mac.
    • Obs! Det kan ta litt tid å oppdatere denne innstillingen. Hvis oppdateringen ikke vises etter noen minutter, lukker du Dropbox-skrivebordsprogrammet og åpner det på nytt igjen.

Systemkrav for smart synkronisering

Mac: OS X Mavericks (10.9)

Windows: 7 og nyere

Obs! Du kan ikke bruke smart synkronisering på en mobil enhet, men du kan innstille Dropbox-filene til å være tilgjengelig offline på en mobil enhet