Smart synkronisering

Smart synkronisering er en Dropbox-funksjon du kan bruke til å spare plass på harddisken. Få tilgang til hver eneste fil og mappe i Dropbox-kontoen fra datamaskinen, men bruk svært lite plass på harddisken. Smart synkronisering er tilgjengelig for Dropbox Plus- og Professional-kunder samt medlemmer av Dropbox Business-team. Med smart synkronisering kan du:

• Velge om individuelle filer eller mapper kun skal være tilgjengelig på nett eller lokalt på datamaskinen
  • Velge en standard synkroniseringsinnstilling for nye filer og mapper som er delt med deg

Med smart synkronisering vil innhold på datamaskinen være tilgjengelig som kun på nett, lokalt eller i mapper med blandede tilstander.

Ikon for innhold kun på nett

Innhold kun på nett

Innhold som kun er på nett, vises i Dropbox-mappen på datamaskinen din, men bruker ikke all plassen som filen ellers ville brukt. Du kan se filen, men innholdet lastes ikke ned i sin helhet før du trenger filen. Det er kun informasjon om filen, for eksempel filnavn, plassering og datoen filen ble oppdatert, som lastes ned.

Ikon for lokalt innhold

Lokalt innhold

Lokalt innhold lastes ned og lagres på harddisken til datamaskinen din. Du kan redigere disse filene direkte fra programmer på datamaskinen. Innholdet er fortsatt sikkerhetskopiert i Dropboxen din.

Ikon for mappe med blandet tilstand

Mappe med blandet tilstand

Mapper med blandet tilstand inneholder både lokalt innhold og innhold som kun er på nett.

Kom i gang med smart synkronisering

Når du begynner å bruke smart synkronisering:

• ingen endringer i filer som allerede ligger i Dropbox-mappen på datamaskinen
  • Nye filer opprettet på nett eller på en annen enhet vises som kun tilgjengelig på nett, noe som betyr at filene ikke tar opp plass på enheten din

Obs! Hvis du ønsker å bruke smart synkronisering, må du installere Dropbox-skrivebordsprogrammet på datamaskinen.

Klikk på operativsystemet ditt for å finne ut hvordan du bruker smart synkronisering:

Mac

Hvordan kan jeg gjøre innhold til «kun på nett»?

1. Åpne Dropbox-mappen på datamaskinen din.
    1. Klikk på Dropbox-ikonet fra menylinjen.
    2. Klikk på mappe-ikonet.
    3. Velg Åpne mappe.
  2. Finn innhold du ønsker å gjøre til «kun på nett».
  3. Control-klikk eller høyreklikk på filen eller mappen.
  4. Velg Smart synkronisering.
  5. Velg Kun på nett.

Gjør innhold til «kun på nett»

Hvordan synkroniserer jeg innhold som er «kun på nett» til datamaskinene?

Du kan åpne en fil som vanlig via programmet eller Finder. Dropbox laster ned hele filen til datamaskinen.

Hvis du vil synkronisere en fil eller mappe uten å åpne den umiddelbart, kan du gjøre den lokal:

1. Åpne Dropbox-mappen på datamaskinen din.
    1. Klikk på Dropbox-ikonet fra menylinjen.
    2. Klikk på mappe-ikonet.
    3. Velg Åpne mappe.
  2. Finn innholdet du vil synkronisere til datamaskinen din.
  3. Control-klikk eller høyreklikk på filen eller mappen.
  4. Velg Smart synkronisering.
  5. Velg Lokalt.

Hvordan kan jeg velge en standardinnstilling for nytt innhold?

1. Klikk på Dropbox-ikonet fra menylinjen.
  2. Klikk på profilbildet eller initialene dine og velg Innstillinger … på menyen.
  3. Klikk på Synkroniser.
  4. Velg den arbeidsrelaterte Dropbox-kontoen din.
  5. Endre valget for smart synkronisering-standarden:
    • Administrator-standard: Standardinnstillingen valgt av teamets administrator.
    • Lokalt: Alt nytt innhold lastes ned til datamaskinen.
    • Kun på nett: Last ned filer til datamaskinen manuelt når du trenger dem.

Windows

Hvordan kan jeg gjøre innhold til «kun på nett»?

1. Åpne Dropbox-mappen på datamaskinen din.
    1. Klikk på Dropbox-ikonet i systemfeltet.
    2. Klikk på mappe-ikonet.
    3. Velg Åpne mappe.
  2. Finn innhold du ønsker å gjøre til «kun på nett».
  3. Høyreklikk på filen eller mappen.
  4. Velg Smart synkronisering.
  5. Velg Kun på nett.

Gjør innhold til «kun på nett»

Hvordan synkroniserer jeg innhold som er «kun på nett» til datamaskinene?

Du kan åpne en fil som vanlig via programmet eller Windows Explorer. Dropbox laster ned hele filen til datamaskinen.

Hvis du vil synkronisere en fil eller mappe uten å åpne den umiddelbart, kan du gjøre den lokal:

1. Åpne Dropbox-mappen på datamaskinen din.
    1. Klikk på Dropbox-ikonet i systemfeltet.
    2. Klikk på mappe-ikonet.
    3. Velg Åpne mappe.
  2. Finn innhold du ønsker å gjøre til «kun på nett».
  3. Høyreklikk på filen eller mappen.
  4. Velg Smart synkronisering.
  5. Velg Lokalt.

Hvordan kan jeg velge en standardinnstilling for nytt innhold?

1. Klikk på Dropbox-ikonet i systemfeltet.
  2. Klikk på profilbildet eller initialene dine og velg Innstillinger … på menyen.
  3. Klikk på Synkroniser.
  4. Velg den arbeidsrelaterte Dropbox-kontoen din.
  5. Endre valget for smart synkronisering-standarden:
    • Administrator-standard: Standardinnstillingen valgt av teamets administrator.
    • Lokalt: Alt nytt innhold lastes ned til datamaskinen.
    • Kun på nett: Last ned filer til datamaskinen manuelt når du trenger dem.

Hvordan spare harddiskplass automatisk

Hvis du ikke har åpnet filer og mapper på et par måneder, endres de til kun på nett. Slik endrer du denne innstillingen:

1. Klikk på Dropbox-ikonet i systemfeltet eller menylinjen.
  2. Klikk på profilbildet ditt eller initialene dine.
  3. Klikk på Innstillinger … på menyen.
  4. Klikk på Synkroniser.
  5. Velg den arbeidsrelaterte Dropbox-kontoen din.
  6. Endre /Av-innstillingen under Spar harddiskplass automatisk.

Obs! Denne funksjonen er bare tilgjengelig for Dropbox Plus- og Professional-brukere.

Hva er systemkravene for smart synkronisering?

Smart synkronisering fungerer på Microsoft Windows 7 og nyere og på Mac OSX 10.9 og nyere.

Det er ikke støtte for å bruke Windows Subsystem for Linux (WSL) til å få tilgang til filer som er smartsynkronisert. Det kan hende du opplever feil eller filer kan virke tomme når du prøver å åpne en fil som er kun er på nett.

Hvor fort kan smart synkronisering frigjøre plass på harddisken min?

Når du velger at filer kun skal være tilgjengelige på nett, vil det vanligvis frigjøre plass på harddisken i løpet av få minutter (så lenge datamaskinen er tilkoblet og i stand til å synkronisere med Dropbox). Det er derimot en kjent begrensning med macOS 10.13 (High Sierra):

Apples operativsystem macOS 10.13 (High Sierra) bruker en ny type filsystem som heter APFS. Med APFS kan operativsystemet ta øyeblikksbilder av filsystemet og tilgjengelig harddiskplass. Det kan hende disse øyeblikksbildene ikke oppdateres etter du har brukt smart synkronisering til å gjøre Dropbox-filer kun tilgjengelige på nett. Dette betyr at harddiskplassen du frigjorde med smart synkronisering muligens ikke vises umiddelbart eller er tilgjengelig hvis dette øyeblikksbildet ikke har blitt oppdatert.

Plassen på denne harddisken vil etter hvert bli frigjort av operativsystemet, men hvor lang tid dette tar kan variere. Denne virkemåten gjelder ikke bare for Dropbox, men er i stedet den tiltenkte virkemåten for macOS.

Jeg har mapper som synkroniseres selektivt – hvordan kan jeg gjøre mitt selektivt synkroniserte innhold til «kun på nett»?

Følg trinnene for å endre innstillingene for selektiv synkronisering for mappene dine. Når mappene ikke lenger synkroniseres selektivt, vil de automatisk bli til «kun på nett»-mapper.

Hvis jeg endrer en fil til «kun på nett», vil filen slettes fra Dropboxen?

Nei, filen slettes ikke hvis den gjøres til «kun på nett». Når du gjør en fil til «kun på nett», vil innholdet i filen slettes fra datamaskinen, men hele filen vil fortsatt være tilgjengelig på kontoen din på nett og på andre enheter.

Bruker «kun på nett»-filer plass på den lokale harddisken?

Filer som er kun på nett bruker bare litt plass på harddisken til å lagre informasjon om filen, f.eks. navn og størrelse. Dette bruker mindre plass enn hele filen.

Noen av programmene du bruker, må kanskje synkronisere filer til datamaskinens harddisk på nytt for å fungere som de skal (for eksempel programmer med en «Nylig vist»-meny). I noen tilfeller vil Dropbox forsøke å gjøre filen til kun på nett igjen så fort som mulig, for å minimere bruk av harddiskplassen.

Kan jeg få tilgang til innhold som er kun på nett når jeg ikke er tilkoblet Internett?

Nei, innhold som er kun på nett er ikke er lagret lokalt på datamaskinen. Koble til Internett for å få tilgang til innhold som er kun på nett.

Kan jeg flytte filer som kun er på nett innenfor Dropbox-mappen min?

Ja, du kan flytte innhold som er kun på nett innenfor Dropbox-mappen på enheten din, og endringer blir synkronisert med de andre enhetene dine. Hvis du flytter innhold som er kun på nett utenfor den lokale Dropbox-mappen, vil innholdet lastes ned til den plasseringen.

Hva skjer hvis jeg sletter en fil som er kun på nett, eller flytter den til papirkurven?

Alle handlinger som utføres på en fil som kun er på nett, synkroniseres til Dropbox-kontoen din og til alle andre som deler denne filen. Siden filen ikke er lagret på datamaskinen, vil ikke filens innhold være tilgjengelig i papirkurven. Du kan gjenopprette slettede filer fra Dropbox-kontoen på nett.

Finn ut mer om gjenoppretting av filer.

Kan jeg bruke søk på skrivebordet for å finne filer eller innhold som kun er på nett?

Du kan bruke søk på skrivebordet til å finne filer og mapper som kun er på nett, ved navn. Filer som kun er på nett inneholder imidlertid ikke hele innholdet i filen, så søkene på skrivebordet kan ikke søke i filinnhold.

Kan jeg ha ulike innstillinger for smart synkronisering på ulike enheter?

Ja, innstillingene for smart synkronisering er unike for hver enhet du kobler til Dropbox-kontoen.

Kan jeg ha lokale filer i en mappe som kun er på nett?

Ja, hvis en mappe er kun på nett, kan du laste ned enkeltfiler som er inne i mappen.

Kan jeg fjerne innhold fra enheten fullstendig, uten å fjerne det fra Dropboxen?

Ja, hvis du ikke vil at filene skal vises på enheten din, kan du bruke selektiv synkronisering. Med selektiv synkronisering kan du velge hvilke filer som dukker opp i skrivebordsprogrammet, og hvilke som kun er tilgjengelige på nett.

Kan jeg bruke smart synkronisering på den private kontoen?

Smart synkronisering er tilgjengelig for alle Dropbox Plus-, Professional- og Business-brukere. Hvis du har knyttet en privat konto (Basic) til en Business-konto, vil ikke smart synkronisering være tilgjengelig for den private kontoen.

Er jeg nødt til å installere en driver for å aktivere smart synkronisering?

Ja, smart synkronisering krever du aktiverer en driver (også kjent som en systemutvidelse) for å kunne integreres med operativsystemets filsystem.

Mac- og Windows-datamaskiner bruker vanligvis drivere for å samhandle med eksterne enheter som mus og skrivere. Driveren vår gjør det mulig for Dropbox-klienten å synkronisere filer på filsystemet når du åpner dem (for innhold som kun er på nett). Vi utviklet denne driveren på en slik måte at den bare inneholder integreringen som er nødvendig for å drive smart synkronisering. Den kommuniserer bare med filer som ligger på Dropbox-lagringsplassen din.