Slik bruker du Dropbox til å spare plass på harddisken

Oppdatert Feb 27, 2024
person icon

Hvis du er administrator på en Dropbox-teamkonto og du ønsker å administrere teamets harddiskplass, kan du se hvordan du håndterer administrer teamets standardinnstillinger for kun på nett.

Du kan synkronisere filene dine på tre forskjellige steder med Dropbox:

I Dropbox-mappen på datamaskinen.

I en nettleser på Dropbox.com.

I Dropbox-mobilappen på en Android-enhet, iPhone eller et nettbrett.

Du kan angi filer til enten:

• Kun på nett: En fil som kun er på nett, lagres i skyen og tar ikke opp lagringsplass på datamaskinen eller mobilenheten din.
  • Tilgjengelig offline: Hvis en fil er tilgjengelig offline, kan du åpne den fra Dropbox-mappen på datamaskinen eller fra mobilenheten din uten å kreve tilkobling til internett. Disse filene tar opp lagringsplass på enheten din.
highlight icon

Merknader:

• Du kan også spare lagringsplass på enheten din ved å bruke selektiv synkronisering.
  • Systemkravene for bruk av filer som kun er på nett, er følgende:
    • Windows: 7 og høyere.
    • Mac: OS 10.12 og nyere.

Slik gjør du filer tilgjengelige kun på nett

I Dropbox-skrivebordsappen er det to måter du kan gjøre filer tilgjengelige kun på nett på.

• Du kan administrere filer direkte i Dropbox-mappen og individuelt merke dem som kun på nett.
  • Du kan bruke verktøyet Administrer harddiskplass, som lar deg sortere filer for å merke som kun på nett.

Du kan også sette filer til kun på nett i Dropbox-mobilappen. Filer som kun er på nett, vil ikke oppta lagringsplass på din lokale harddisk.

highlight icon

Merk: Når du åpner en fil som kun er på nett fra Dropbox-mappen på datamaskinen, vil den automatisk lastes ned og bli tilgjengelig offline.Dette betyr at du må ha nok harddiskplass til at filen kan lastes ned før du kan åpne den. Du kan endre det tilbake til kun på nett ved å følge instruksjonene nedenfor.

Slik endrer du filer til kun på nett manuelt i Dropbox-skrivebordsappen:
  1. Åpne Filutforsker.
  2. Åpne Dropbox-mappen.
  3. Naviger til filen eller mappen du vil endre til kun på nett.
  4. Høyreklikk på filen eller mappen.
  5. Klikk gjør tilgjengelig kun på nett.
    • Hvis du vil lagre filen eller mappen på harddisken i stedet, klikker du på Gjør tilgjengelig offline.
  1. Åpne Finder.
  2. Åpne Dropbox-mappen.
  3. Naviger til filen eller mappen du vil endre til kun på nett.
  4. Høyreklikk på filen eller mappen.
  5. Klikk gjør tilgjengelig kun på nett.
    • Hvis du vil lagre filen eller mappen på harddisken i stedet, klikker du på Gjør tilgjengelig offline.

Slik gjør du filer tilgjengelig kun på nett med verktøyet Administrer harddiskplass:

1. Klikk på Dropbox-ikonet på oppgavelinjen (Windows) eller menylinjen (Mac).
  2. Klikk på avataren din (profilbildet eller initialene).
  3. Klikk på Administrer harddiskplass for å åpne verktøyet.
    • Du kan se og sortere filer etter størrelse og datoen de sist ble endret.

4. Merk av i boksene ved siden av filene du vil gjøre tilgjengelig kun på nett.
  5. Klikk på Gjør tilgjengelig kun på nett.

En bekreftelsesmelding vises for å indikere hvor mye lagring på harddisken du har frigjort. I tillegg vil filer satt til kun på nett, bli fjernet fra den foreslåtte fillisten i verktøyet Administrer harddiskplass

Slik gjør du filer tilgjengelig kun på nett i Dropbox-mobilappen:
  1. Åpne Dropbox-mobilappen.
  2. Naviger til filen eller mappen du vil endre til kun på nett.
  3. Trykk på «» (vertikal ellipse) for flere alternativer.
  4. Slå av Gjør tilgjengelig offline

Brytersymbolet blir grått. Dette betyr at filen eller mappen kun er tilgjengelig på nett.

1. Åpne Dropbox-mobilappen.
  2. Naviger til filen eller mappen du vil endre til kun på nett.
  3. Trykk på «» (vertikal ellipse) for flere alternativer.
  4. Slå av Gjør tilgjengelig offline

Brytersymbolet blir grått. Dette betyr at filen eller mappen kun er tilgjengelig på nett.

Slik gjør du filer tilgjengelig kun på nett som standard

Slik gjør du alle filer du legger til i Dropbox-mappen på datamaskinen, tilgjengelig kun på nett som standard:

1. Klikk på Dropbox-ikonet i varslingssenteret (Windows) eller menylinjen (Mac).
  2. Klikk på avataren din (profilbilde eller initialer) øverst til høyre.
  3. Klikk på Innstillinger.
  4. Klikk på Synkroniser-fanen.
  5. Klikk på rullegardinmenyen ved siden av Standard for nye filer.
  6. Velg kun på nett.

Disse innstillingene betyr at alle fremtidige filer og mapper som du legger til i Dropbox-mappen på datamaskinen din vil være kun på nett, og nye filer vil ikke ta opp lagringsplass på datamaskinen din når de er lagt til. Disse betingelsene gjelder ikke med tilbakevirkende kraft for eksisterende filer og mapper, som kan gjøres tilgjengelige kun på nett gjennom trinnene i forrige seksjon.

highlight icon

Merk: Hvis du oppretter et dokument direkte på datamaskinen din og flytter det inn i Dropbox-mappen din, vil det fortsatt være tilgjengelig offline med mindre du manuelt setter det til kun på nett.

Vanlige spørsmål om kun på nett

Hva betyr kun på nett?

Når du setter en fil til kun på nett, er den lagret på nett og vil ikke ta opp lagringsplass på din datamaskin eller mobilenhet. Kun på nett-filer tar opp lagringsplass på Dropbox.com.

Hva betyr tilgjengelig offline?

Hvis en fil eller mappe er tilgjengelig offline, kan du åpne den fra Dropbox-mappen på datamaskinen eller Dropbox-mobilappen selv når du ikke er koblet til internett. Dette betyr at de tar opp lagringsplass på datamaskinen eller mobilenheten din i tillegg til dropbox.com. Hvis du ikke vil at en fil eller mappe skal ta opp lagringsplass på enheten din, setter du den til kun på nett.

Hvordan vet jeg om en fil kun er på nett eller tilgjengelig offline?

Hvis du bruker Windows, ser du etter synkroniseringssymbolet som er beskrevet i denne artikkelen.

Hvis du bruker Mac, ser du etter synkroniseringssymbolet som er beskrevet i denne artikkelen.

Merk: Hvis du ikke har satt en fil eller mappe til kun på nett, er alle filene og mappene i Dropbox-mappen på datamaskinen tilgjengelig offline.  Se hvordan du gjør en fil eller mappe tilgjengelig offline.

Hvorfor kan jeg ikke åpne en fil som kun er på nett, fra Dropbox-mappen på datamaskinen min?

Du må være koblet til internett for å åpne filer som kun er på nett, fra Dropbox-mappen på datamaskinen.

Hvorfor kan jeg fortsatt se filer som kun er på nett, i Dropbox-mappen på datamaskinen min?

Du ser en fil eller mappe som kun er på nett, i Dropbox-mappen på datamaskinen din, men det er bare en plassholder.

Hvordan kan jeg se hvor mye lagringsplass hver fil eller mappe tar opp?

Høyreklikk på filen eller mappen, og klikk deretter på Hent info. Informasjonen vil vises ved siden av Størrelse.

Hvorfor ser det ut som om filer som kun er på nett, tar opp lagringsplass på harddisken min?

Filer som er kun på nett, opptar litt plass på harddisken. Plassholderen trenger nemlig plass til å lagre filnavnet og snarveien til dropbox.com. Den opptar imidlertid mye mindre plass enn det selve filen ville gjort.

Hvis du bruker tilgjengelig kun på nett med macOS fra 10.13 til 12.2, kan det hende du oppdager at filer som er kun på nett, tilsynelatende tar opp plass når du prøver å administrere lagringsplass i Mac-innstillingene.

Grunnen er at filstørrelsen beregnes på grunnlag av noe som kalles «logisk størrelse» i stedet for «fysisk størrelse».

Hvis du vil se hvilke filer som faktisk opptar harddiskplass, angir du null som både logisk og fysisk størrelse i Dropbox-innstillingene. Slik gjør du det:

1. Logg inn på dropbox.com.
  2. Klikk på avataren din (profilbilde eller initialer) øverst til høyre.
  3. Klikk på Innstillinger.
  4. Slå på oppdatering for filer som kun er på nett, på Mac .
    • Obs! Det kan ta litt tid å oppdatere denne innstillingen. Hvis oppdateringen ikke vises etter noen minutter, lukker du Dropbox-skrivebordsprogrammet og åpner det på nytt igjen.

Hva skjer hvis jeg sletter en kun på nett-fil?

Hvis du sletter en kun på nett-fil, blir den slettet overalt der du bruker Dropbox.