Een Dropbox-bestand vergrendelen of ontgrendelen

Bijgewerkt Sep 14, 2023
person icon

Deze functie is beschikbaar voor gebruikers met de Dropbox-abonnementen Professional, Education, Essentials, Standard, Business, Advanced, Business Plus en Enterprise.

Met de bestandsvergrendelingsfunctie kun je voorkomen dat een bestand wordt bewerkt. Teams en collega's kunnen met bestandsvergrendeling bijvoorbeeld coördineren wie een bestand mag bewerken, en zo voorkomen dat er conflicterende versies ontstaan.

Wat gebeurt er als je een bestand vergrendelt?

Als een bestand is vergrendeld, kunnen personen die toegang hebben tot het bestand nog steeds het bestand weergeven, een opmerking toevoegen aan het bestand en een link naar het bestand delen. Maar alleen de persoon die het bestand heeft vergrendeld of teambeheerders kunnen het bestand weer ontgrendelen.

Een vergrendeld bestand bewerken

Als je een vergrendeld bestand wilt bewerken, kun je een verzoek indienen om het bestand te ontgrendelen. Klik hiervoor op Vragen om te ontgrendelen in het venster dat verschijnt wanneer je het bestand probeert te openen. Je kan ook een kopie van het vergrendelde bestand maken. Maar wijzigingen die je aanbrengt in de kopie, worden niet weergegeven in het oorspronkelijke bestand wanneer dit weer is ontgrendeld.

Opmerking: alleen bestanden in gedeelde mappen kunnen worden vergrendeld.

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Alle bestanden in de linkerzijbalk.
  3. Wijs de naam van het bestand aan en klik op (drie puntjes) aan de rechterkant.
  4. Klik op Bewerken vergrendelen of Bewerken ontgrendelen.
  1. Open de Dropbox-map op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat je wilt vergrendelen of ontgrendelen.
  3. Klik op Bewerken vergrendelen of Bewerken ontgrendelen.

Een bestand van een teamlid ontgrendelen

Teambeheerders kunnen een bestand van een teamlid ontgrendelen. Dit doe je als volgt:

1. Meld je aan op dropbox.com als beheerder.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Inhoud.
  4. Klik op Vergrendelde bestanden.
  5. Wijs een bestand aan en klik op (drie puntjes).
    • Als je meerdere bestanden tegelijk wilt ontgrendelen, schakel je het selectievakje in naast elk bestand dat je wilt ontgrendelen.
  6. Klik op Bestanden ontgrendelen
  7. Selecteer of je de gebruiker die het bestand heeft vergrendeld wilt informeren.
    • De gebruiker die het bestand heeft vergrendeld ontvangt standaard een e-mailmelding dat het bestand is ontgrendeld.
    • Als je de gebruiker die het bestand heeft vergrendeld niet wilt informeren, schakel je het selectievakje uit naast Gebruiker informeren dat bestand is ontgrendeld of Vergrendelaar(s) informeren.
  8. Klik op Bevestigen.

Bestandsvergrendeling uitschakelen

Teambeheerders kunnen bestandsvergrendeling standaard uitschakelen voor hun team.

highlight icon

Opmerking: Bestanden die al waren vergrendeld voordat de bestandsvergrendelingsfunctie werd uitgeschakeld, blijven vergrendeld. Volg de bovenstaande instructies om het bestand van een bepaald teamlid te ontgrendelen.

Bestandsvergrendeling uitschakelen:

3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op Bewerken vergrendelen.
  5. Zet Bestandsvergrendeling op Uit.
  6. Klik op Opslaan.