Een Dropbox-bestand vergrendelen of ontgrendelen

Bestandsvergrendeling is een functie die beschikbaar is voor Dropbox Business- en Professional-gebruikers. Deze functie is bedoeld om te voorkomen dat een bestand wordt bewerkt. Teams en collega's kunnen bijvoorbeeld door middel van bestandsvergrendeling coördineren wie een bestand kan bewerken, en zo voorkomen dat er exemplaren met conflicten ontstaan.

Nadat een bestand is vergrendeld, kan iedereen met toegang tot het bestand nog steeds een link naar het bestand delen, het bestand bekijken en er opmerkingen aan toevoegen. Maar alleen de persoon die het bestand heeft vergrendeld, kan het bewerken en ontgrendelen.

Als je een vergrendeld bestand wilt bewerken, kun je een verzoek indienen om het bestand te ontgrendelen. Klik hiervoor op Vragen om te ontgrendelen in het venster dat verschijnt wanneer je het bestand probeert te openen. Je zou ook een kopie van het vergrendelde bestand kunnen maken. Maar wijzigingen die je aanbrengt in de kopie, worden niet weergegeven in het oorspronkelijke bestand wanneer dit weer is ontgrendeld.

Opmerking: alleen bestanden in gedeelde mappen kunnen worden vergrendeld.

Een bestand ontgrendelen met behulp van de Dropbox-map of de Dropbox-desktopapp op je computer:

1. Open de Dropbox-map of Dropbox-desktopapp op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat je wilt vergrendelen of ontgrendelen.
  3. Klik op Bewerken vergrendelen of Bewerken ontgrendelen.

Een bestand vergrendelen of ontgrendelen op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op Alle bestanden in de linkerzijbalk.
  3. Wijs de naam van het bestand aan en klik op (drie puntjes) aan de rechterkant.
  4. Klik op Bewerken vergrendelen of Bewerken ontgrendelen.

Opmerking: Bestandsvergrendeling wordt begin 2020 uitgerold naar alle Dropbox Business- en Professional-gebruikers. Het is dus mogelijk dat de functie pas beschikbaar is nadat de uitrol is voltooid.

Een bestand van een teamlid ontgrendelen

Teambeheerders kunnen een bestand van een teamlid ontgrendelen. Dit doe je als volgt:

1. Meld je aan op dropbox.com als beheerder.
  2. Klik op Beheerconsole.
  3. Klik op Inhoud.
  4. Klik op Vergrendelde bestanden.
  5. Wijs een bestand aan en klik op (drie puntjes).
    • Als je meerdere bestanden tegelijk wilt ontgrendelen, schakel je het selectievakje in naast elk bestand dat je wilt ontgrendelen.
  6. Klik op Bestanden ontgrendelen
  7. Selecteer of je de gebruiker die het bestand heeft vergrendeld wilt informeren.
    • Standaard ontvangt de gebruiker die het bestand heeft vergrendeld een e-mailmelding dat het bestand is ontgrendeld.
    • Als je de gebruiker die het bestand heeft vergrendeld niet wilt informeren, schakel je het selectievakje uit naast Gebruiker informeren dat bestand is ontgrendeld of Vergrendelaar(s) informeren.
  8. Klik op Bevestigen.

Bestandsvergrendeling uitschakelen

Beheerders kunnen bestandsvergrendeling uitschakelen voor hun team. Bestanden die al waren vergrendeld voordat de functie werd uitgeschakeld, blijven echter vergrendeld. Beheerders kunnen bestanden van teamleden ontgrendelen door de bovenstaande instructies te volgen.

Bestandsvergrendeling uitschakelen:

3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op Bewerken vergrendelen.
  5. Zet Bestandsvergrendeling op Uit.
  6. Klik op Opslaan.