Varför har min Dropbox-klient hög processoranvändning?

Dropbox-klienten försöker vara så effektiv som möjligt. Ibland kommer den dock att använda mer minne (RAM) eller processorkraft än förväntat. Detta kan leda till att vissa datorfunktioner blir långsammare eller att datorn kör långsammare överhuvudtaget.

Vilka faktorer orsakar hög användning av RAM-minne?

Det finns flera faktorer som kan orsaka högre användning av RAM-minne än förväntat, bland annat antalet filer som lagras i din Dropbox-mapp. Ju fler filer du har i Dropbox-mappen, desto mer minne behöver Dropbox för att hålla reda på dem.

Vilka faktorer orsakar hög processoranvändning?

Det är normalt att flera Dropbox-processer körs samtidigt. Om du ser flera Dropbox-processer i Aktivitetsövervakaren (macOS) eller Uppgiftshanteraren (Windows) bör du låta dem köra. De kan hjälpa själva klientprogrammet eller andra Dropbox-funktioner. De letar också efter versionsuppdateringar och kontrollerar systemkraschar.

Om du ser högre processoranvändning än förväntat för Dropbox-klienten finns det några olika möjliga förklaringar. Kontrollera var och en av följande:

1) Klienten synkar ett stort antal filer

Klienten kan orsaka hög processoranvändning om det finns ett stort antal filer som ska synkas. Detta gäller speciellt när filer synkas på din dator för första gången.

2) Externa faktorer (eller tredjepartsappar) är i konflikt med Dropbox

Några tredjepartsappar har åtkomst till filer i Dropbox-mappen. Dropbox kan tolka denna åtkomst som redigeringar av filerna och synka dessa uppfattade ändringar. Om en tredjepartsapp hela tiden kräver åtkomst till filerna fortsätter Dropbox att synkas, vilket leder till hög processoranvändning.

Loopen uppstår vanligtvis med synkroniseringsappar, säkerhetskopieringsappar och antivirus- eller säkerhetsprogram från tredje part, eller när en app från tredje part installeras inne i Dropbox-mappen.

För att hitta vilken tredjepartsapp som orsakar hög processoranvändning kan du temporärt inaktivera en tredjepartsapp i taget i Aktivitetsövervakaren (macOS) eller Aktivitetshanteraren (Windows) och se om processoranvändningen minskar för Dropbox.

3) Filer i Dropbox-mappen har felaktiga filbehörigheter

Om filer i Dropbox-mappen har felaktigt inställda behörigheter fortsätter Dropbox-klienten utan framgång att försöka synkronisera dem.

4) Det finns ett stort antal filer i din Dropbox-mapp

Dropbox-klientens prestanda på datorn börjar minska vid cirka 300 000 filer. Du kan förbättra prestanda och synkningshastighet med selektiv synkning.

5) Dropbox-mappen har installerats på en NAS-enhet

Dropbox-mappen bör aldrig installeras på en NAS-enhet eftersom klienten inte är avsedd för system som delar filer via nätverk.

Du kan åtgärda problemet genom att flytta tillbaka Dropbox-mappen till en fysiskt ansluten enhet. Du kan också följa speciella steg för att använda Dropbox på rätt sätt med en extern enhet.

6) Ditt filsystem stöder inte utökade attribut

Datorklienten kräver att du har datamappen för Dropbox installerad på en enhet med ett filsystem som stöder utökade attribut. Om mappen installeras någon annanstans fortsätter programmet att försöka ladda upp filerna utan att lyckas. Processen leder till hög processoranvändning.

Åtgärda detta genom att flytta Dropbox-mappen till en hårddisk eller partition med ett filsystem som stöds.

7) Symlänkar orsakar problem

Om du vet att du har symboliska länkar i Dropbox-mappen kan du ta bort dem för att förbättra prestanda för Dropbox-klienten. Symboliska länkar hänvisar till data utanför Dropbox-mappen kan Dropbox-programmet haka upp sig när det försöker få åtkomst till dem.

Obs: I vissa fall kan Dropbox-klienten synka bara själva symlink-filen och inte de verkliga filerna eller mapparna som den refererar till.

Om du är osäker på om du har symboliska länkar i Dropbox-mappen kan du använda stegen nedan för att generera en lista över alla som finns. Listan visar hela sökvägen för varje symbolisk länk och vart varje symbolisk länk pekar utanför Dropbox-mappen.

I allmänhet rekommenderar vi att du flyttar verkliga data (filer och mappar) till Dropbox-mappen, och sedan skapar en symbolisk länk dit där data fanns förut. På det sättet ligger den symboliska länken utanför Dropbox-mappen medan faktiska data synkroniseras i Dropbox. Med det här arrangemanget kan du fortfarande få åtkomst till data på en plats utanför Dropbox-mappen, utöver i Dropbox.

Hitta det operativsystem du använder nedan för fler anvisningar:

Linux och macOS

1. Öppna Terminal-appen som finns på /Applikationer/Funktioner/Terminal. (Eller: öppna den kommandotolk du föredrar på Linux).
  2. Kopiera och klistra in kommandoraden nedan och tryck på Enter på tangentbordet.
  3. find ~/Dropbox -type l -exec ls -lah {} \;

Windows

1. Tryck på Windows + R-knapparna (samtidigt) på tangentbordet.
  2. Skriv cmd och tryck på Enter på tangentbordet för att öppna kommandotolken.
  3. Kopiera och klistra in kommandoraden nedan och tryck på Enter på tangentbordet.
  4. dir "%HOMEPATH%\Dropbox" /a:l /s

Dropbox-mappen finns som standard i ~/Dropbox. Om du har ett Dropbox Business-konto är standardplatsen för Dropbox-mappen ~/Dropbox {teamets namn}. Sök företagets Dropbox-mapp genom att ersätta ~/Dropbox med hela sökvägen till Dropbox-mappen inom citattecken. Gör likadant om du har flyttat Dropbox-mappen till en annan plats än standardplatsen. Se följande exempel på sökväg:

sök ”användare/Michel/Dokument/Dropbox (Enterprise)" -skriv l -exec ls -lah {} \;