Slimme synchronisatie van Dropbox gebruiken

Deze functie is alleen beschikbaar voor Dropbox Plus-, Family-, Professional- en Business-abonnementen.

Als je een Dropbox Business-beheerder bent en je wilt de standaardinstellingen voor Slimme synchronisatie van je team beheren, ga dan naar dit artikel .

Slimme synchronisatie is een functie van de Dropbox-desktopapp die bestanden alleen-online maakt, zodat je ruimte op de harde schijf van je computer bespaart. Je kunt zelf kiezen welke bestanden je alleen-online wilt maken, maar je kunt het ook automatisch door slimme synchronisatie laten doen.

Opmerking: de voorkeuren voor slimme synchronisatie die je kiest zijn uniek voor elke computer en hebben geen invloed op andere computers die je voor Dropbox gebruikt.

Een bestand of map instellen als alleen-online of als lokaal

Een bestand of map handmatig instellen als alleen-online met slimme synchronisatie:

1. Open Verkenner (Windows) of Finder (Mac).
  2. Open de map Dropbox.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het item (bestand of map) dat je wilt wijzigen in alleen-online.
  4. Wijs Slimme synchronisatie aan.
  5. Klik op Alleen-online. Als je het bestand later opnieuw wilt opslaan op de harde schijf van je computer, klik je op Lokaal.

Pictogram voor alleen-online inhoud Meer informatie over alleen-online

Als je Slimme synchronisatie nog nooit hebt ingeschakeld of een bestand of map hebt ingesteld op alleen-online, zijn alle bestanden en mappen in de Dropbox-map op je computer "lokaal". Dit betekent dat ze zowel ruimte op de harde schijf van je computer als in je Dropbox-account innemen en beschikbaar zijn, of je nu online of offline bent.

Als je een bestand of map instelt op alleen-online, zie je het bestand of de map nog steeds in de Dropbox-map op je computer, maar het is slechts een tijdelijke aanduiding. Je kunt het alleen openen als je verbonden bent met internet. Dropbox verwijdert het bestand van de harde schijf van je computer, zodat het alleen ruimte in je Dropbox-account online in beslag neemt.

Elke keer dat je een bestand opent dat alleen-online is, verandert Dropbox het automatisch weer in 'lokaal', maar je kunt het op elk moment weer terugzetten naar alleen-online.

Slimme synchronisatie versus selectieve synchronisatie

Selectieve synchronisatie helpt om ruimte op de harde schijf te besparen. Dit gebeurt door bestanden van je harde schijf te verwijderen zodat ze alleen-online zijn. Deze bestanden verschijnen echter niet meer in de Dropbox-map op je computer.

Automatische slimme synchronisatie

Als je automatische slimme synchronisatie inschakelt, worden bestanden die je een paar maanden niet op je computer hebt geopend automatisch als alleen-online opgeslagen. Nieuwe bestanden die je online toevoegt, worden standaard als alleen-online opgeslagen. Zo nemen de bestanden die je regelmatig gebruikt geen ruimte in beslag op je computer.

Automatische slimme synchronisatie inschakelen:

1. Open je voorkeuren voor de Dropbox-desktopapp.
  2. Klik op het tabblad Synchroniseren.
  3. Ga naar Automatisch ruimte op de harde schijf besparen en selecteer Aan

Opmerking:Als een toepassing op je computer een bestand lokaal nodig heeft om correct te kunnen werken, stelt automatische slimme synchronisatie het bestand tijdelijk in als lokaal en verandert het later weer in alleen-online.

Bestanden die je online toevoegt standaard op alleen-online instellen

Alle bestanden die je toevoegt aan dropbox.com standaard alleen-online maken:

1. Open je voorkeuren voor de Dropbox-desktopapp.
  2. Klik op het tabblad Synchroniseren.
  3. Klik op het vervolgkeuzemenu naast Standaardinstelling voor bestanden die via de webapp worden toegevoegd en selecteer Alleen-online.
    • Als automatische slimme synchronisatie is ingeschakeld, kun je deze optie niet kiezen omdat je bestanden al standaard als alleen-online worden opgeslagen.

Waarom lijken bestanden die alleen online zijn nog steeds ruimte in te nemen?

Voor alleen-onlinebestanden is nog steeds een klein beetje ruimte op de harde schijf nodig om de tijdelijke aanduiding van de bestandsnaam en de snelkoppeling op dropbox.com op te slaan. Maar dat is veel minder dan het bestand zelf in beslag zou nemen.

Als je slimme synchronisatie gebruikt met macOS High Sierra 10.13 en hoger, merk je wellicht dat bestanden die alleen online zijn, toch ruimte lijken in te nemen wanneer je probeert opslagruimte te beheren in je Mac-instellingen.

De reden hiervoor is dat de bestandsgrootte wordt berekend op basis van de zogenaamde 'logische grootte' in plaats van de 'fysieke grootte'.

Om te zien welke bestanden werkelijk ruimte in beslag nemen, moet je je Dropbox-instellingen zo aanpassen dat zowel de logische als de fysieke grootte van alleen-onlinebestanden is ingesteld op nul. Dat doe je als volgt:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik op je avatar (profielfoto of initialen) in de rechterbovenhoek.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Schakel Update voor Slimme synchronisatie voor Mac in.
    • Opmerking: Het kan even duren voordat deze instelling is bijgewerkt. Als de update na enkele minuten niet wordt weergegeven, sluit je de Dropbox-desktopapp en open je deze opnieuw.

Systeemvereisten voor slimme synchronisatie

Mac: OS X Mavericks (10.9)

Windows: 7 en hoger

Opmerking: Je kunt slimme synchronisatie niet gebruiken op een mobiel apparaat. Wel kun je instellen dat je Dropbox-bestanden offline beschikbaar zijn voor mobiele apparaten