Slimme synchronisatie

Slimme synchronisatie is een functie van Dropbox waarmee je opslagruimte op de harde schijf kunt besparen. Je kunt vanaf je computer bij elk bestand en elke map in je Dropbox-account, terwijl dit vrijwel geen opslagruimte op de harde schijf kost. Slimme synchronisatie is beschikbaar voor klanten van Dropbox Plus en Professional en leden van Dropbox Business-teams. Met Slimme synchronisatie kun je het volgende doen:

• Aangeven of specifieke bestanden of mappen alleen online of lokaal op je computer beschikbaar zijn.
  • Een standaardsynchronisatie-instelling selecteren voor nieuwe bestanden en mappen die met je worden gedeeld.

Met Slimme synchronisatie is materiaal op je computer alleen online, lokaal of in mappen met gemengde inhoud beschikbaar.

Pictogram voor alleen-online inhoud

Alleen-online inhoud

Een alleen-online bestand wordt weergegeven in de Dropbox-map op je computer, maar gebruikt niet de volledige hoeveelheid ruimte die het bestand normaal gesproken in beslag zou nemen. Je kunt het bestand wel zien, maar het wordt pas volledig gedownload op het moment dat je het nodig hebt. Er wordt alleen informatie over het bestand gedownload, zoals de bestandsnaam, de locatie en de datum waarop het is bijgewerkt.

Pictogram voor lokale inhoud

Lokale inhoud

Lokale bestanden worden gedownload en opgeslagen op de harde schijf van je computer. Je kunt deze bestanden direct bewerken met toepassingen op je computer. Ook van deze bestanden wordt een back-up in Dropbox gemaakt.

Pictogram voor mappen met gemengde inhoud

Mappen met gemengde inhoud

Mappen met gemengde inhoud bevatten zowel lokale inhoud als alleen-online inhoud.

Slimme synchronisatie gebruiken

Wanneer je begint met het gebruik van Slimme synchronisatie:

• Er verandert niets aan de bestanden die al in de Dropbox-map op je computer staan.
  • Nieuwe bestanden die je online of op een ander apparaat hebt gemaakt, worden weergegeven als alleen-online bestanden, die geen ruimte in beslag nemen op je apparaat.

Opmerking: wanneer je Slimme synchronisatie wilt gebruiken, moet je de Dropbox-desktopapp installeren op je computer.

Klik op je besturingssysteem voor meer informatie over het gebruik van Slimme synchronisatie:

Hoe maak ik materiaal alleen-online?

1. Open de Dropbox-map op je computer.
    1. Klik op het Dropbox-pictogram in de menubalk.
    2. Klik op het mappictogram.
    3. Kies Map openen.
  2. Zoek het materiaal dat je alleen-online wilt maken.
  3. Klik met de rechtermuisknop (of met Control ingedrukt) op het bestand of de map.
  4. Kies Slimme synchronisatie.
  5. Kies Alleen-online.

Materiaal alleen-online maken
Materiaal alleen-online maken

Hoe synchroniseer ik alleen-online materiaal met mijn computer?

Je kunt een bestand op de gebruikelijke manier openen in een programma of via Finder. Het volledige bestand wordt gedownload naar je computer.

Wanneer je bestanden of mappen wilt synchroniseren zonder deze onmiddellijk te openen, kun je ze lokaal maken:

1. Open de Dropbox-map op je computer.
    1. Klik op het Dropbox-pictogram in de menubalk.
    2. Klik op het mappictogram.
    3. Kies Map openen.
  2. Zoek naar het materiaal dat je wilt synchroniseren met je computer.
  3. Klik met de rechtermuisknop (of met Control ingedrukt) op het bestand of de map.
  4. Kies Slimme synchronisatie.
  5. Kies Lokaal.

Hoe kan ik een standaardinstelling kiezen voor nieuw materiaal?

1. Klik op het Dropbox-pictogram in de menubalk.
  2. Klik op je profielfoto of initialen en selecteer Voorkeuren... in het menu.
  3. Klik op Synchronisatie.
  4. Kies je zakelijke Dropbox-account.
  5. Wijzig je keuze voor Standaardinstelling voor Slimme synchronisatie:
    • Standaardinstelling van beheerder: de standaardinstelling gekozen door je teambeheerder.
    • Lokaal: alle downloads van nieuw materiaal naar je computer.
    • Alleen-online: handmatig bestanden downloaden naar je computer wanneer je ze nodig hebt.

Hoe maak ik materiaal alleen-online?

1. Open de Dropbox-map op je computer.
    1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak.
    2. Klik op het mappictogram.
    3. Kies Map openen.
  2. Zoek het materiaal dat je alleen-online wilt maken.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het bestand of de map.
  4. Kies Slimme synchronisatie.
  5. Kies Alleen-online.

Materiaal alleen-online maken
Materiaal alleen-online maken

Hoe synchroniseer ik alleen-online materiaal met mijn computer?

Je kunt een bestand op de gebruikelijke manier openen in een programma of via Windows Verkenner. Het volledige bestand wordt gedownload naar je computer.

Wanneer je bestanden of mappen wilt synchroniseren zonder deze onmiddellijk te openen, kun je ze lokaal maken:

1. Open de Dropbox-map op je computer.
    1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak.
    2. Klik op het mappictogram.
    3. Kies Map openen.
  2. Zoek het materiaal dat je alleen-online wilt maken.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het bestand of de map.
  4. Kies Slimme synchronisatie.
  5. Kies Lokaal.

Hoe kan ik een standaardinstelling kiezen voor nieuw materiaal?

1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak.
  2. Klik op je profielfoto of initialen en selecteer Voorkeuren... in het menu.
  3. Klik op Synchroniseren.
  4. Kies je zakelijke Dropbox-account.
  5. Wijzig je keuze voor Standaardinstelling voor Slimme synchronisatie:
    • Standaardinstelling van beheerder: de standaardinstelling gekozen door je teambeheerder.
    • Lokaal: alle downloads van nieuw materiaal naar je computer.
    • Alleen-online: handmatig bestanden downloaden naar je computer wanneer je ze nodig hebt.

Automatisch ruimte op de harde schijf besparen

Als je bestanden en mappen een paar maanden niet hebt geopend, worden ze alleen-online. Je kunt deze instelling als volgt wijzigen:

1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak of de menubalk.
  2. Klik op je profielfoto of initialen.
  3. Klik op Voorkeuren... in het menu.
  4. Klik op Synchroniseren.
  5. Kies je zakelijke Dropbox-account.
  6. Schakel de Aan/Uit-instelling onder Automatisch ruimte op de harde schijf besparen.

Opmerking: deze functie is alleen beschikbaar voor Dropbox Plus- en Professional-gebruikers.

Wat zijn de systeemvereisten voor Slimme synchronisatie?

Slimme synchronisatie werkt in Microsoft Windows 7 en hoger en Mac OSX 10.9 en hoger.

Het gebruik van het Windows-subsysteem voor Linux (WSL) voor toegang tot bestanden waarop Slimme synchronisatie wordt toegepast, wordt niet ondersteund. Het kan zijn dat er fouten optreden of dat een bestand leeg lijkt te zijn wanneer je een bestand probeert te openen dat Alleen‑online is.

Hoe snel kan Slimme synchronisatie ruimte vrijmaken op mijn harde schijf?

Als je bestanden als alleen-online instelt, wordt er meestal binnen enkele minuten ruimte vrijgemaakt op je harde schijf (mits je computer online is en kan synchroniseren met Dropbox). Er is echter een bekende beperking in het geval van macOS 10.13 (High Sierra):

Het besturingssysteem macOS 10.13 (High Sierra) van Apple maakt gebruik van een nieuw type bestandssysteem, genaamd APFS. Met APFS maakt het besturingssysteem momentopnamen van het bestandssysteem en de beschikbare ruimte op de harde schijf. Deze momentopnamen worden mogelijk niet bijgewerkt nadat je Slimme synchronisatie hebt gebruikt om Dropbox-bestanden als alleen-online in te stellen. Dit betekent dat schijfruimte die je met Slimme synchronisatie hebt vrijgemaakt, niet onmiddellijk zichtbaar of beschikbaar is als deze momentopname niet is bijgewerkt.

Deze ruimte op de harde schijf moet uiteindelijk worden vrijgemaakt door het OS, maar het kan variëren hoelang dit duurt. Dit is geen gedrag specifiek voor Dropbox, maar het gevolg van het gedrag van macOS.

Ik heb mappen die selectief worden gesynchroniseerd. Hoe maak ik hier alleen-online materiaal van?

Volg onderstaande stappen om de instellingen voor Selectieve synchronisatie voor je mappen te wijzigen. Wanneer je mappen niet meer selectief worden gesynchroniseerd, worden ze automatisch alleen-online mappen.

Betekent het veranderen van een bestand in alleen-online dat het bestand wordt verwijderd uit mijn Dropbox?

Nee. Wanneer je een bestand alleen-online maakt, wordt het niet verwijderd uit je Dropbox. Alleen de bestandsinhoud wordt verwijderd van je computer, maar het volledige bestand blijft beschikbaar in je account online en op je andere apparaten.

Nemen alleen-online bestanden ruimte in beslag op mijn lokale harde schijf?

Alleen-online bestanden nemen alleen wat ruimte in beslag voor de opslag van informatie over het bestand, zoals de naam en grootte. Dit kost veel minder ruimte dan het volledige bestand.

In sommige apps die je gebruikt, moeten bestanden mogelijk opnieuw worden gesynchroniseerd met de schijf van de computer om te zorgen dat de apps goed werken (bijvoorbeeld apps met een menu Onlangs bekeken). In bepaalde gevallen zal Dropbox proberen het bestand zo snel mogelijk weer op alleen‑online te maken, zodat zo min mogelijk ruimte op je schijf wordt gebruikt.

Heb ik toegang tot alleen-online materiaal wanneer ik geen verbinding heb met internet?

Nee. Alleen-online materiaal wordt niet lokaal opgeslagen op je computer. Wanneer je toegang wilt tot dit materiaal, moet je verbinding maken met internet.

Kan ik alleen-online bestanden verplaatsen binnen mijn Dropbox-map?

Ja. Je kunt alleen-online materiaal verplaatsen binnen de Dropbox-map op je apparaat. Deze wijzigingen worden vervolgens gesynchroniseerd naar je andere apparaten. Als je alleen-online materiaal verplaatst naar een locatie buiten je Dropbox-map, wordt het gedownload naar die locatie.

Wat gebeurt er als ik een alleen-online bestand verwijder of verplaats naar mijn prullenmand?

Alle bewerkingen met een alleen-online bestand worden gesynchroniseerd met je Dropbox-account en iedereen met wie je dat bestand deelt. Aangezien het bestand niet is opgeslagen op je computer, is de bestandsinhoud niet beschikbaar in je prullenmand. Je kunt verwijderde bestanden terugzetten via je Dropbox-account online.

Meer informatie over het terugzetten van bestanden

Kan ik via de zoekfunctie op mijn computer zoeken naar alleen-online bestanden of de inhoud hiervan?

Je kunt met de zoekfunctie op je computer alleen-online bestanden en mappen zoeken op naam. Dergelijke bestanden bevatten echter niet de volledige bestandsinhoud, dus je kunt met deze functie niet de inhoud van bestanden doorzoeken.

Kan ik verschillende instellingen voor Slimme synchronisatie hebben op verschillende apparaten?

Ja. De instellingen voor Slimme synchronisatie zijn uniek voor elk apparaat dat je koppelt aan je Dropbox-account.

Kan ik lokale bestanden hebben in een alleen-online map?

Ja. Als een map alleen-online is, kun je afzonderlijke bestanden downloaden in de map.

Kan ik materiaal volledig verwijderen van mijn apparaat zonder dit te verwijderen uit mijn Dropbox?

Ja. Als je geen bestanden op het apparaat zelf wilt hebben, kun je Selectieve synchronisatie gebruiken. Met Selectieve synchronisatie kun je kiezen welke bestanden worden weergegeven in je desktopapp en welke alleen online beschikbaar zijn.

Kan ik Slimme synchronisatie gebruiken in mijn persoonlijke account?

Slimme synchronisatie is beschikbaar voor alle gebruikers van Dropbox Plus, Professional en Business. Als je een persoonlijk account (Basic) hebt gekoppeld aan een Business-account, is Slimme synchronisatie niet beschikbaar voor dat persoonlijke account.

Moet voor Slimme synchronisatie een stuurprogramma worden geïnstalleerd?

Ja. Voor Slimme synchronisatie moet een stuurprogramma (of systeemextensie) worden ingeschakeld voor integratie met het bestandssysteem van je besturingssysteem.

Op Mac- en Windows-computers wordt vaak gebruikgemaakt van stuurprogramma's voor de interactie met randapparatuur, zoals een muis of printer. Ons stuurprogramma zorgt ervoor dat de Dropbox-desktopapp bestanden kan synchroniseren naar je bestandssysteem, wanneer je ze opent (uitsluitend voor alleen-online materiaal). Dit stuurprogramma biedt alleen de integratie die nodig is om het werken met Slimme synchronistie mogelijk te maken. Er is alleen interactie met bestanden op je Dropbox-opslaglocatie.

Nieuw bij Dropbox?

Of je nu een beginnende Dropbox-gebruiker bent of alleen je kennis wat wilt opfrissen, je kunt meer uit je Dropbox-account halen door gebruik te maken van onze zelfgestuurde training of virtuele training onder leiding van een instructeur

Video: Slimme synchronisatie gebruiken

Bekijk deze video voor meer informatie over het gebruik van Slimme synchronisatie.