Slimme synchronisatie van Dropbox gebruiken

Deze functie is alleen beschikbaar voor Dropbox-gebruikers met een Plus-, Professional- of Business-abonnement.

Beheerders van Dropbox Business-teams kunnen de instellingen voor slimme synchronisatie beheren voor hun teams.

Slimme synchronisatie is een functie van de Dropbox-desktopapp die bestanden alleen-online maakt, zodat je ruimte op de harde schijf van je computer bespaart. Je kunt zelf kiezen welke bestanden je alleen-online wilt maken, maar je kunt het ook automatisch door slimme synchronisatie laten doen.

Opmerking: de instellingen voor slimme synchronisatie die je kiest zijn uniek voor elke computer en hebben geen invloed op andere computers die je voor Dropbox gebruikt.

Een bestand of map instellen als alleen-online of als lokaal

Opmerking: als je slimme synchronisatie wilt gebruiken, moet je de Dropbox-desktopapp installeren op je computer.

Een bestand of map instellen als alleen-online met slimme synchronisatie:

1. Open Verkenner (Windows) of Finder (Mac).
  2. Open de map Dropbox.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het item (bestand of map) dat je wilt wijzigen in alleen-online.
  4. Wijs Slimme synchronisatie aan.
  5. Klik op Alleen-online. Als je het bestand later opnieuw wilt opslaan op de harde schijf van je computer, klik je op Lokaal.

Pictogram voor alleen-online inhoud Meer informatie over alleen-online

Als je een bestand of map instelt als alleen-online, wordt het van je harde schijf verwijderd, zodat het alleen is opgeslagen in je account op dropbox.com. Je kunt het bestand of de map nog steeds zien op je computer, maar dat is slechts een tijdelijke aanduiding. Je hebt verbinding met internet nodig om het bestand of de map te openen. Als je een alleen-online bestand opent, wordt het teruggezet op de harde schijf van je computer. Het bestand is dan 'lokaal'. Als je het lokale bestand op je computer verplaatst, verwijdert of een andere naam geeft, worden die wijzigingen ook doorgevoerd op dropbox.com. Ben je offline op het moment dat je deze acties uitvoert, dan worden de wijzigingen doorgevoerd op dropbox.com zodra je computer weer online is.

Slimme synchronisatie versus selectieve synchronisatie

Selectieve synchronisatie helpt net als slimme synchronisatie om ruimte op de harde schijf te besparen. Dit gebeurt door bestanden van je harde schijf te verwijderen zodat ze alleen nog op dropbox.com zijn opgeslagen. Maar bij selectieve synchronisatie kun je die bestanden of mappen niet zien op je computer. Ook is er geen automatische optie voor selectieve synchronisatie.

Automatische slimme synchronisatie

Als je automatische slimme synchronisatie inschakelt, worden bestanden die je een paar maanden niet op je computer hebt geopend automatisch als alleen-online opgeslagen. Nieuwe bestanden die je aan dropbox.com toevoegt, worden standaard als alleen-online opgeslagen.

Automatische slimme synchronisatie inschakelen:

1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak (Windows) of de menubalk (Mac)
  2. Klik op je avatar (profielfoto of initialen).
  3. Klik op Voorkeuren…
  4. Klik op het tabblad Synchroniseren.
  5. Ga naar Automatisch ruimte op de harde schijf besparen en selecteer Aan.

Als je bestanden en mappen op je computer een paar maanden niet hebt geopend, worden ze automatisch als alleen-online opgeslagen om ruimte op de harde schijf te besparen. Als een toepassing op je computer een bestand lokaal nodig heeft om correct te kunnen werken, stelt automatische slimme synchronisatie het bestand tijdelijk in als lokaal en verandert het later weer in alleen-online.

Bestanden die via de webapp worden toegevoegd standaard instellen als alleen-online

Je kunt alle bestanden die je toevoegt aan dropbox.com als alleen-online opslaan. Dit kan op de volgende twee manieren:

• Schakel automatische slimme synchronisatie in (zie de instructies hierboven).
  • Wijzig deze instelling in je voorkeuren. Dit doe je als volgt:
  1. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak (Windows) of de menubalk (Mac)
  2. Klik op je avatar (profielfoto of initialen).
  3. Klik op Voorkeuren…
  4. Klik op het tabblad Synchroniseren.
  5. Klik op het vervolgkeuzemenu naast Standaardinstelling voor bestanden die via de webapp worden toegevoegd en selecteer Alleen-online.
    • Als automatische slimme synchronisatie is ingeschakeld, kun je deze optie niet kiezen omdat je bestanden al standaard als alleen-online worden opgeslagen.

Waarom alleen-online bestanden toch een beetje schijfruimte in beslag nemen

Alleen-online bestanden hebben nog steeds een klein beetje ruimte op de harde schijf nodig waarin de tijdelijke aanduiding de bestandsnaam en de snelkoppeling naar dropbox.com kan opslaan. Maar dat is dus veel minder dan het bestand zelf in beslag zou nemen.

Opmerking: Op een Mac lijken de alleen-online bestanden de volledige ruimte op de harde schijf in te nemen. Je kunt dit oplossen door de instructies te volgen in het gedeelte Stel voor alleen-online bestanden de 'logische grootte' in op nul van dit artikel.

Systeemvereisten voor slimme synchronisatie

Mac: OS X Mavericks (10.9)

Windows: 7 en hoger

Opmerking: Je kunt slimme synchronisatie niet gebruiken op een mobiel apparaat. Wel kun je instellen dat je Dropbox-bestanden kunnen worden geopend op je mobiele apparaat terwijl je offline bent.