Machtigingen voor gedeelde links wijzigen

In dit artikel beschrijven we een functie die beschikbaar is voor alle gebruikers van Dropbox Professional en Dropbox Business.

Als je een link naar een bestand of map met iemand deelt, kun jij bepalen wie de inhoud van de link kan zien en wat ze met de link kunnen doen.

Opmerking: alle Dropbox-gebruikers kunnen een link verwijderen naar een bestand waarvan zij de eigenaar zijn.

Als je in plaats van een link te delen, leden hebt toegevoegd aan een bestand of map, kun je hun machtigingen wijzigen.

In dit artikel:

Wachtwoorden toevoegen aan gedeelde links

Dropbox Professional- en Business-gebruikers kunnen een wachtwoord toevoegen aan een gedeelde link op dropbox.com of via de mobiele Dropbox-app. Als iemand de link opent, heeft die persoon een wachtwoord nodig om de inhoud te zien.

Een wachtwoord toevoegen aan een gedeelde link op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com
  2. Klik op de knop Delen naast de bestandsnaam.
  3. Klik op Linkinstellingen.
  4. Selecteer naast Toegang via link de optie Alleen mensen met het wachtwoord in de vervolgkeuzelijst.
  5. Stel een wachtwoord in.
  6. Klik op Opslaan.

Een wachtwoord toevoegen via de mobiele Dropbox-app:

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op een bestand om de pagina met de voorbeeldweergave te openen.
  3. Tik op (het pictogram met drie puntjes) in de rechterbovenhoek.
  4. Tik op Toegang beheren.
  5. Tik op Linkinstellingen weergeven.
  6. Tik op Toegang via link.
  7. Selecteer Mensen met het wachtwoord in de vervolgkeuzelijst.
  8. Stel een wachtwoord in.
  9. Tik op Gereed.

Wanneer de link is opgeslagen, kun je de link kopiëren en in een e-mail plakken of direct via Dropbox verzenden.

Iemand die probeert een gedeelde link met een wachtwoord te bekijken, ziet de volgende pagina:

Gedeelde link met wachtwoordbeveiliging

Na invoer van het wachtwoord wordt de normale pagina van de gedeelde link weergegeven.

Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord voor de link vergeet of wil wijzigen?

Je kunt het wachtwoord voor links die je hebt gedeeld op dezelfde manier opnieuw instellen als toen je het wachtwoord voor de eerste keer hebt ingesteld. Als je het wachtwoord bent vergeten, kun je een nieuw wachtwoord maken. Je kunt de link ook uitschakelen. Met het oog op de beveiliging geven we nooit je bestaande wachtwoorden weer.

Meer informatie over het uitschakelen van links

Ik ben lid van een Dropbox Business-team. Heeft mijn beheerder iets te zeggen over de wachtwoorden die ik instel?

Beheerders kunnen geen wachtwoordbeleid afdwingen voor de gedeelde links van teamleden. Beheerders kunnen echter wel alle gedeelde links beperken tot uitsluitend teamleden.

Beheerders: ontdek hoe je links alleen toegankelijk maakt voor teams.

Vervaldatums instellen voor gedeelde links

Dropbox Professional- en Business-klanten kunnen een vervaldatum voor een gedeelde link maken, aanpassen of verwijderen op dropbox.com of via de mobiele Dropbox-app. Mensen hebben slechts tot de vervaldatum toegang tot de gedeelde link. Na deze datum is de link uitgeschakeld.

Een vervaldatum instellen voor een gedeelde link op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de naam van het bestand of de map aan en klik op de knop Delen die wordt weergegeven.
  3. Klik op Linkinstellingen in de pop-up.
  4. Klik naast Vervaldatum om de optie Aan te zetten.
  5. Kies de datum waarop de link moet vervallen. De gedeelde link verloopt om 23:59 op de dag die je kiest, op basis van je tijdzone.
  6. Klik op Opslaan om de vervaldatum toe te passen op de link.

Een vervaldatum instellen voor een gedeelde link via de mobiele Dropbox-app:

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op een bestand om de pagina met de voorbeeldweergave te openen.
  3. Tik op (het pictogram met drie puntjes) in de rechterbovenhoek.
  4. Tik op Toegang beheren.
  5. Tik op Linkinstellingen weergeven.
  6. Tik naast Vervaldatum om de optie Aan te zetten.
  7. Kies de datum waarop de link moet vervallen. De gedeelde link verloopt om 23:59 op de dag die je kiest, op basis van je tijdzone.
  8. Tik op Gereed.

Wanneer de link is opgeslagen, kun je de link kopiëren en in een e-mail plakken of direct via Dropbox verzenden. Zodra de link vervalt, moet je een nieuwe link maken als je het bestand of de map opnieuw wilt delen.

Voor ontvangers wordt de pagina voor de gedeelde link weergegeven als een normale pagina. Ze kunnen de vervaldatum niet zien.

Als je de vervaldatum wilt wijzigen, volg je dezelfde stappen als voor instellen van de vervaldatum.

Wat gebeurt er wanneer iemand na de vervaldatum op de link klikt?

Als iemand na de vervaldatum op de link klikt, verschijnt het bericht 'De link die je wilt openen, is verlopen'.

Ik ben lid van een Dropbox Business-team. Heeft mijn beheerder iets te zeggen over de vervaldatums die ik instel?

Beheerders kunnen geen vervalbeleid afdwingen voor de gedeelde links van teamleden. Ze kunnen echter wel alle gedeelde links beperken tot uitsluitend teamleden.

Dropbox Business-beheerders: ontdek hoe je links alleen toegankelijk maakt voor teams.

Downloads uitschakelen voor een gedeelde link

Dropbox Professional- en Business-gebruikers kunnen downloads voor een gedeelde link uitschakelen op dropbox.com of via de mobiele Dropbox-app.

Belangrijke opmerking: Wanneer je downloads voor een gedeelde link uitschakelt, kunnen mensen de inhoud van een link niet downloaden via Dropbox. Hiermee kun je echter niet voorkomen dat mensen de inhoud op een andere manier opslaan.

Downloads voor een gedeelde link uitschakelen op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs het bestand of de map aan en klik op Delen.
  3. Klik op Linkinstellingen.
  4. Klik naast Downloads uitschakelen om de optie Aan te zetten.
  5. Klik op Opslaan.

Downloads voor een gedeelde link uitschakelen via de mobiele Dropbox-app:

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op een bestand om de pagina met de voorbeeldweergave te openen.
  3. Tik op (het pictogram met drie puntjes) in de rechterbovenhoek.
  4. Tik op Toegang beheren.
  5. Tik op Linkinstellingen weergeven.
  6. Klik naast Downloads uitschakelen om de optie Aan te zetten.
  7. Tik op Gereed.

Je kunt deze link delen via Dropbox of door de link te plakken in een e-mail- of chatbericht.

Ontvangers kunnen dit bestand bekijken in de voorbeeldweergave op dropbox.com, maar de knop Downloaden wordt grijs weergegeven en is niet beschikbaar. Als een ontvanger de knop Downloaden aanwijst, wordt 'Downloads uitgeschakeld' weergegeven.

Als voorbeeldweergaven niet worden ondersteund voor het type bestand dat je deelt, zie je de foutmelding '[bestandstype]-bestanden kunnen niet worden bekeken in de voorbeeldweergave. Downloads moeten zijn ingeschakeld voor delen.' Downloads kunnen dus niet worden uitgeschakeld voor dat bestand.

Dropbox Business-gebruikers: de toegang tot gedeelde links beperken tot leden van je team

De toegang tot gedeelde links beperken tot leden van je team op dropbox.com:

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs de naam van het bestand of de map aan en klik op de knop Delen die wordt weergegeven.
  3. Klik op Linkinstellingen in de pop-up.
  4. Selecteer naast Toegang via link de optie Teamleden in de vervolgkeuzelijst.
  5. Klik op Opslaan.

De toegang tot gedeelde links beperken tot leden van je team via de mobiele Dropbox-app:

1. Open de mobiele Dropbox-app.
  2. Tik op een bestand om de pagina met de voorbeeldweergave te openen.
  3. Tik op (het pictogram met drie puntjes) in de rechterbovenhoek.
  4. Tik op Toegang beheren.
  5. Tik op Linkinstellingen weergeven.
  6. Tik op Toegang via link.
  7. Selecteer Teamleden in de vervolgkeuzelijst.
  8. Tik op Gereed.

Wanneer de link is opgeslagen, kun je de link kopiëren en in een e-mail plakken of direct via Dropbox verzenden.