Använda Dropbox smart synkning

Den här funktionen är endast tillgänglig för användare på en Dropbox Plus-, Family-, Professional- eller Business-plan.

Om du är administratör för Dropbox Business och du vill hantera ditt teams standardinställningar för smart synkning kan du besöka den här artikeln istället.

Smart synkning är en funktion i Dropbox-klienten som låter dig göra filer tillgängliga enbart online, så att du kan spara hårddiskutrymme på datorn. Du kan välja vilka filer som ska sparas enbart online, eller låta automatisk smart synkning välja åt dig.

Obs!De inställningar för smart synkning du väljer är unika för varje dator och omfattar inte övriga datorer du använder med Dropbox.

Ställ in en fil eller mapp till enbart online eller lokalt

Ställ in en fil eller mapp till enbart online manuellt med smart synkning:

1. Öppna Utforskaren (Windows) eller Finder (Mac).
  2. Öppna Dropbox-mappen.
  3. Högerklicka på den fil eller mapp du vill ställa om till enbart online.
  4. Håll musen över smart Smart synkning.
  5. Klicka på Enbart online. Om du vill spara filen på datorns hårddisk igen klickar du på Lokalt.

Ikon för endast online-innehåll Enbart online fungerar så här

Om du aldrig har aktiverat smart synkning, eller ställt in en fil eller mapp till enbart online, kommer alla filer och mappar i Dropbox-mappen på datorn vara "lokala". Det innebär att de tar upp lagringsutrymme på både datorns hårddisk och i Dropbox-kontot och finns tillgängliga oavsett om du är online eller offline.

Du kan fortfarande se filen eller mappen i Dropbox-mappen på datorn om du ställer in en fil eller mapp till enbart online, men det är bara en platshållare. Du kan endast öppna den om du är ansluten till internet. Dropbox tar bort den från datorns hårddisk så att den endast tar upp lagringsutrymme i ditt Dropbox-konto online.

När du öppnar en enbart online-fil ändrar Dropbox automatiskt den till "lokal" igen, men du kan ändra tillbaka den till enbart online när som helst.

Smart synkning jämfört med selektiv synkning

Selektiv synkning hjälper dig även att spara hårddiskutrymme genom att ta bort filer från hårddisken så att de är enbart online. De filerna visas dock inte längre i Dropbox-mappen på din dator.

Automatisk smart synkning

Du kan aktivera automatisk smart synkning så att de filer du inte öppnat på datorn under några månader automatiskt blir till enbart online och nya filer du lägger till blir enbart online som standard. På det sättet tar inte filerna du inte använder så ofta upp lagringsutrymme på din dator.

Aktivera automatisk smart synkning:

1. Öppna dina inställningar för Dropbox-klienten.
  2. Klicka på fliken Synka.
  3. Under Spara utrymme på hårddisken automatiskt väljer du På.

Obs! Om ett program på datorn kräver att en fil ska vara lokal för att fungera ställer automatisk smart synkning in den till lokal temporärt, men den återgår senare till enbart online.

Ställ in filer du lägger till på webben till enbart online som standard

Så här gör du alla filer du lägger till på dropbox.com till enbart online som standard:

1. Öppna dina inställningar för Dropbox-klienten.
  2. Klicka på fliken Synka.
  3. Klicka på rullgardinsmenyn bredvid Standardinställning för filer som läggs till på webben och klicka på Enbart online.
    • Om automatisk smart synkning är aktiverad kan du inte välja detta alternativ eftersom filerna redan som standard blir enbart online.

Varför ser det ut som om filer som är enbart online använder lagringsutrymme?

Enbart online-filer tar upp en liten mängd lagringsutrymme på hårddisken eftersom platshållaren kräver utrymme för att spara filnamnet och genvägen till dropbox.com, men de tar upp mycket mindre lagringsutrymme än själva filen skulle göra.

Om du använder Smart synkning med macOS High Sierra 10.13 och senare kanske du märker att filer som är enbart online tar upp lagringsutrymme när du försöker hantera lagringsutrymme i dina Mac-inställningar.

Anledningen är att storleken på en fil beräknas utifrån något som heter logisk storlek istället för fysisk storlek.

Ändra dina Dropbox-inställningar så att enbart online-filer har noll i både logisk och fysisk storlek om du vill kunna se vilka filer som verkligen använder lagringsutrymme. Gör så här:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på din avatar (profilbild eller initialer) längst upp till höger.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Växla Uppdatering av smart synkning för Mac till På.
    • Obs! Det kan ta en stund att uppdatera inställningen. Om du inte ser att uppdateringen är gjord efter några minuter stänger du Dropbox-klienten och öppna den igen.

Systemkrav för smart synkning

Mac: OS X Mavericks (10.9)

Windows: 7 och högre

Obs! Du kan inte använda smart synkning på en mobil enhet men du kan ställa in så att dina Dropbox-filer är tillgängliga offline på en mobil enhet