Hur ser jag vem som visar mina filer?

Uppdaterat Oct 10, 2023
Med läsarinfo kan du se om någon tittar på en fil just nu. Beroende på vilken Dropbox-plan du har kan du kanske även se när någon senast tittade på en fil.
highlight icon

Obs! Informationen i den här artikeln om läsarinfo kan skilja sig från webbaserade filer, som Google Docs/Sheets/Slides, Paper docs eller Microsoft Office Online.

Använder du inte Dropbox än? Se hur Dropbox hjälper dig att enkelt dela filer och mappar.

Så här kontrollerar du om någon visar din fil

När någon visar en delad fil syns personens avatar i färg på förhandsvisningen av filen på dropbox.com. Om du håller muspekaren över deras avatar står det: Visar just nu.

Om någon har behörigheten Kan visa eller Kan redigera för en fil, men inte tittar på filen just nu, visas personens avatar i grått intill knappen Dela. Om du delar med en teammedlem genom en delad länk visas inte medlemmens avatar förrän filen visas.

Så här kontrollerar du när någon senast visade din fil

Kunder med dessa planer kan se när någon senast visade en fil:

• Dropbox Advanced
  • Dropbox Enterprise
  • Dropbox Education
  • Dropbox Professional
  • Grundläggande om Dropbox
  • Dropbox Business
  • Dropbox Business Plus

Håll muspekaren över en grå avatar på förhandsvisningen av en fil på dropbox.com för att se när personen senast visade filen.

Du kan också se en  fullständig historik  över när personer tittade på filer.

Se när någon senast visade en fil

Hur du kan bjuda in någon att gå med i ditt team från en fils visninginfo

Läsarinfo visar om en person som har sett en fil är medlem i ett Dropbox-teamkonto eller inte. Du kan bjuda in personer att gå med i ditt team direkt från en fil som du tittar på.

highlight icon

Obs! Det här alternativet är inte tillgängligt för administratör på Dropbox Standard.

Så här bjuder du in någon att gå med i ditt team:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på den fil du vill öppna.
  3. Klicka på profilbilden eller initialerna för den person du vill bjuda in.
  4. Klicka på Bjud in till team.
    • Vissa typer av administratörer kan bjuda in nya medlemmar. Om du inte är administratör visas Föreslå inbjudan istället för Bjud in till team. Klicka på Föreslå inbjudan för att skicka ett meddelande till din administratör om att du vill bjuda in någon ny till teamet.

Så här inaktiverar du läsarinfo för specifika filer eller mappar

Funktionen läsarinfo bör vara aktiverad för ditt konto som standard. Om så inte är fallet aktiverar du läsarinfo.

När läsarinfo har aktiverats är funktionen automatiskt aktiverad för alla filer du äger. Om du inte vill se läsarinfo kan du inaktivera funktionen för specifika filer eller mappar:

Om du vill inaktivera läsarinfo för en delad fil eller mapp:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. För muspekaren över filen och klicka på delningsikonen (rektangel med uppåtpil).
  3. Klicka på kugghjulsikonen.
  4. Intill Läsarinfo klickar du för att ställa in Av.
  5. Klicka på Spara.
highlight icon

Anmärkningar:

• Det är enbart ägaren av en delad mapp som kan inaktivera läsarinfo för hela mappen. Alla som kan hantera åtkomst till en mapp kan inaktivera läsarinfo för delade filer i en delad mapp. Du kan också inaktivera läsarinfo för hela kontot.
  • Om läsarinfo är aktiverat och du tittar på en fil kan du inte dölja din läsarinfo från filens ägare. Personer som visar ditt innehåll kan inte heller inaktivera läsarinfo på din delade fil eller mapp.
    • Exempel: ett team har läsarinfo inaktiverat. En teammedlem bjuds in till en delad mapp som ägs av en person som inte är med i teamet och som har läsarinfo aktiverat. Läsarinfo för denna teammedlem visas i den delade mappen.

Hur inaktiverar jag läsarinfo för hela kontot?

Om du inte vill att läsarinfo ska visas för någon, inklusive dig själv, kan du inaktivera den i ditt material:

Inaktivera läsarinfo för Dropbox-teamkontot

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på Adminkonsolen.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Klicka på Läsarinfo.
  5. Ändra valet på rullgardinsmenyn till Av som standard eller Helt avstängd.
    • Av som standard: Teammedlemmar kan aktivera läsarinfo för de filer eller mappar de äger.
    • Helt avstängd:Teammedlemmar kan aktivera läsarinfo för de filer eller mappar som de äger.
  6. Spara ändringar.
highlight icon

Obs! Den här inställningen gäller inte Skicka och spåra.

Inaktivera läsarinfo för Dropbox-teamkontot

Om du är medlem i ett Dropbox-teamkonto väljer administratören vad som ska gälla som standard för teamet.

• På som standard eller Av som standard: Du kan ändra inställningarna för läsarinfo för specifika filer och mappar du äger.
  • Helt avstängd: Du kan inte aktivera läsarinfo för filer eller mappar som du äger.
highlight icon

Obs! Den här inställningen gäller inte Skicka och spåra-länkar.

Inaktivera läsarinfo för ditt personliga konto

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på din avatar (profilbild eller ansiktsikon).
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Växla Se information om personer som ser mina filer till Av.
highlight icon

Obs! Om du väljer Av, kan du aktivera läsarinfo för specifika filer eller mappar som du äger.

Vanliga frågor om sekretess och åtkomst

Vems information visas och visas inte?

Du kan se läsarinfo om medlemmar i teamet eller personer med behörigheten Kan redigera eller Kan visa.

När någon som inte är teammedlem och som inte specifikt bjudits in till filen får åtkomst till en fil genom en delad länk, visas de som en gäst som tittar på filen. Du kan inte se namn eller mejladress till en gäst i en fil. Gäster kan inte se läsarinfo.

Vem kan komma åt mina filer?

Endast du, eller personer som du bjuder in att redigera filen, kan bjuda in andra till dina delade filer.

Läs om hur du ändrar behörigheter för dina delade mappar och delade länkar.

Obs! Om någon laddar ner en delad länk utan att visa den på dropbox.com visas den inte i läsarinfo.

Hur aktiverar jag läsarinfo för hela kontot?

Läsarinfo kan vara aktiverat för ditt konto som standard.

Om läsarinfo inte visas för material du äger kan du aktivera funktionen för alla filer som du äger.

Aktivera läsarinfo för Dropbox-teamkontot:

1. Logga in på dropbox.com med dina inloggningsuppgifter som administratör.
  2. Klicka på Adminkonsolen.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Klicka på Läsarinfo.
  5. Ändra valet på rullgardinsmenyn till På som standard.
  6. Spara ändringar.

Obs! Om du är medlem i ett Dropbox-team och administratören har inaktiverat läsarinfo kan du kontakta administratören för att aktivera funktionen.

Aktivera läsarinfo för ditt personliga konto:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. Klicka på din avatar (profilbild eller initialer) längst upp till höger.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Växla Läsarinfo för alla filer jag äger till .

Hur aktiverar jag läsarinfo för specifika filer eller mappar?

Om läsarinfo är inaktiverat för ditt konto kan du aktivera funktionen för enskilda filer eller mappar:

Om du vill aktivera läsarinfo för en delad fil eller mapp:

1. Logga in på dropbox.com.
  2. För muspekaren över filen och klicka på delningsikonen (rektangel med uppåtpil).
  3. Klicka på kugghjulsikonen.
  4. Intill Läsarinfo klickar du för att ställa in Av.
  5. Klicka på Spara.

Vilka plattformar stöder läsarinformation?

När en fil förhandsvisas på dropbox.com går det att se vem som för närvarande tittar på en delad fil på dropbox.com. Om någon använder Dropbox-ikonen med en Microsoft Office-fil går det att se när hen visar filen.

Obs! Detta gäller inte Paper-dokument eller montrar.

Vilka plattförmar stöder läsarhistorik?

Om du har åtkomst till visningshistorik på dropbox.com går det att se när någon har använt följande för att se en fil:

• dropbox.com
    • Obs! Detta gäller inte Paper-dokument eller montrar
  • Dropbox mobilappar
  • Dropbox-klienten

För personer som använder Windows går det att se när de har visat filer i de flesta program.

Om du använder macOS 10.9 eller senare kan du se när någon har visat en fil med:

• Adobe Acrobat Pro
  • Adobe Photoshop CC 2015 & 2016
  • Microsoft PowerPoint 2011 & 2016
  • Microsoft Word 2011 & 2016
  • Microsoft Excel 2011 och 2016
  • iWork Keynote, Numbers, Pages
  • Förhandsvisning
  • TextEdit

Obs! Om någon tittar på din fil med macOS 10.14 (Mojave) kan de behöva aktivera ytterligare inställningar först.

Hur fick någon åtkomst till en fil?

Medlemmar i delade mappar som Kan redigera mappen kan bjuda in personer till mappen. Klicka på Dela och Vem har åtkomst på en fil eller mapp för att se vilken behörighet (Kan redigera eller Kan visa) en person har.

Om du äger en delad mapp kan du begränsa vem som får bjuda in personer till mappen.

Läs om hur du begränsar behörigheter för filer och mappar.

Om du ser en Gäst i filen har personen kommit åt filen via en delad länk. En Gäst kan också vara en person som har åtkomst till en fil men som visar en delad länk utan att vara inloggad.

Varför ser jag inte en person jag gett åtkomst till?

Om fler än fyra personer har visat en fil ser du en ikon med en siffra i förhandsvisningen av filen på dropbox.com. Denna ikon visar hur många personer som visat filen. Klicka på ikonen för att se alla som har öppnat filen.

Om du inte ser den person du letar efter kan det hända att personen inte har visat filen ännu, eller har visat filen utan att vara inloggad. En person som inte är inloggad visas som Gäst när hen tittar på filen.

Hur tar jag bort någon från min fil?

För att ta bort personer som har åtkomst att visa eller redigera ska du ta bort dem från den delade filen eller mappen.

Om du delat en fil med någon via en delad länk måste du radera länken för att ta bort avataren.