Een Dropbox-link naar bestanden of mappen delen

Je kunt een link naar een bestand of map in je Dropbox-account maken om het bestand of de map met anderen te delen. Wanneer je een bestand of map deelt via een link, kun je kiezen of personen met die link bewerkingsrechten krijgen of alleen-lezentoegang. Klanten met een Dropbox Professional- of Business-abonnement kunnen aanvullende machtigingen voor gedeelde links instellen, zoals wachtwoorden en vervaldatums.

Opmerkingen:

• In Microsoft Office en Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties heeft iedereen standaard het recht om bestanden te bewerken. Bij het maken van de link kun je de toegangsrechten wijzigen in alleen-lezen.
  • Je kunt geen gedeelde link naar een beperkte map maken.

Gebruik je Dropbox nog niet? Bekijk hoe je met Dropbox eenvoudig mappen kunt delen.

Een Dropbox-link maken en delen met bewerkingsrechten

Als je een Dropbox Basic-, Dropbox Professional- of Dropbox Plus-account hebt, kun je andere Dropbox-gebruikers via een link bewerkingsrechten geven voor je Dropbox-bestanden of -mappen. Als je een link deelt met iemand die geen Dropbox-account heeft, kan alleen een voorbeeld van het bestand of de map worden weergegeven.

Op dropbox.com

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs het item (bestand of map) aan dat je wilt delen en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl omhoog).
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst kan bewerken.
    • Als er nog geen link is gemaakt, klik je op Maken.
    • Als er een link is gemaakt, klik je op Link kopiëren.
  4. De link wordt gekopieerd naar je klembord. Plak de link vervolgens in een e‑mail, bericht of op een andere plek waar anderen deze kunnen openen.

Opmerking: als de ontvanger van de link lid is van een Dropbox Business-team, hangt het af van de machtigingen die zijn ingesteld voor dat team of de ontvanger het materiaal mag bewerken.

Een Dropbox-link maken en delen met alleen-lezentoegang

Als iemand een gedeelde link of gedeeld bestand met alleen-lezentoegang ontvangt, kan deze persoon het oorspronkelijke bestand niet bewerken.

Op dropbox.com

1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Wijs het item (bestand of map) aan dat je wilt delen en klik op het pictogram voor delen (rechthoek met pijl omhoog).
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst kan weergeven.
    • Als er nog geen link is gemaakt, klik je op Maken.
    • Als er een link is gemaakt, klik je op Link kopiëren.
  4. De link wordt gekopieerd naar je klembord. Plak de link vervolgens in een e‑mail, bericht of op een andere plek waar anderen deze kunnen openen.

Op je computer

1. Open de Dropbox-map in Verkenner (Windows) of Finder (Mac).
  2. Klik met de rechtermuisknop of klik met Command ingedrukt op het bestand of de map die je wilt delen.
  3. Klik op Delen...
    • Als er nog geen link is gemaakt, klik je op Link maken.
    • Als er een link is gemaakt, klik op Link kopiëren naast Kan bekijken.
  4. De link wordt gekopieerd naar je klembord. Plak de link vervolgens in een e‑mail, bericht of op een andere plek waar anderen deze kunnen openen.

Links beheren met bewerkingsrechten of alleen-lezentoegang

Na het delen kun je de machtigingen voor de bestands- of maplink nog wijzigen. Leer hoe je machtigingen voor delen in Dropbox beheert.

Er zijn enkele uitzonderingen:

Links en instellingen aanpassen

Dropbox Professional-gebruikers en andere zakelijke klanten kunnen linkinstellingen wijzigen en gedeelde links voorzien van hun eigen huisstijl.