Synchronisatie werkt niet: problemen oplossen met incompatibele tekens en ongeldige bestandsnamen

Controleer eerst de volgende drie punten die belangrijk zijn bij het synchroniseren van je bestanden:

• Je computer, telefoon of tablet is verbonden met internet.
  • Je bent op deze apparaten aangemeld bij hetzelfde Dropbox-account.
  • Het bestand of de map staat in de Dropbox-map op je computer.

Heb je gecontroleerd dat je computers online zijn en synchroon lopen, maar wordt een bestand nog steeds niet op de verwachte plek weergegeven? Dan kan het zijn dat er een probleem is met de naam van het bestand zelf. Bestanden met een ongeldige bestandsnaam kunnen wel synchroniseren met dropbox.com, maar worden mogelijk niet weergegeven in de Dropbox-map op je computer, of werken misschien niet goed in combinatie met incompatibele besturingssystemen.

Als je een of meer ongeldige bestanden hebt, kan dit een aantal redenen hebben. Hieronder hebben we veelvoorkomende oorzaken van ongeldige bestanden op een rijtje gezet.

Gebruik je Dropbox nog niet? Kijk hoe je met Dropbox eenvoudig bestanden kunt synchroniseren.

Tekens die incompatibel zijn met alle besturingssystemen

Als de synchronisatie niet werkt omdat de bestandsnaam een van de volgende tekens bevat, kun je dit het makkelijkst oplossen door het oorspronkelijke bestand een andere naam te geven die geen van deze tekens bevat:

• / (schuine streep naar voren)
  • \ (schuine streep naar achteren)

Je kunt synchronisatieproblemen voorkomen door deze tekens niet te gebruiken voor bestandsnamen. Dropbox kan deze bestanden namelijk niet synchroniseren op bepaalde platforms.

Opmerking: sommige emoji's kunnen ook synchronisatieproblemen veroorzaken.

Tekens die incompatibel zijn met Windows

Als de synchronisatie niet werkt in Windows omdat de bestandsnaam een van de volgende tekens bevat, kun je dit het makkelijkst oplossen door het oorspronkelijke bestand een andere naam te geven die geen van deze tekens bevat:

• < (kleiner dan)
  • > (groter dan)
  • : (dubbele punt)
  • " (dubbele aanhalingstekens)
  • | (verticale streep)
  • ? (vraagteken)
  • * (sterretje)
  • . (punt) of een spatie aan het einde van de naam van een bestand of map

Je kunt synchronisatieproblemen voorkomen door tekens die incompatibel zijn met het Windows-bestandssysteem niet te gebruiken voor bestandsnamen.

Gereserveerde bestandsnamen in Windows

In Windows zijn een aantal woorden gereserveerd die niet in een geldige bestandsnaam kunnen worden gebruikt. Als je een bestand of map met een gereserveerd woord in de naam maakt op dropbox.com of op een niet-Windows-apparaat, wordt dat bestand niet gesynchroniseerd met je Dropbox op een Windows-computer. Zie het gedeelte Naming Conventions (naamgevingsregels) in het Windows-ontwikkelaarsnetwerk voor een volledige lijst met gereserveerde bestandsnamen.

Genegeerde bestanden

Bepaalde kleine systeembestanden worden niet via Dropbox gesynchroniseerd. Dit zijn onder meer:

• desktop.ini
  • thumbs.db
  • .ds_store
  • icon\r
  • .dropbox
  • .dropbox.attr

Maximale tekenlengte

Als de synchronisatie niet werkt omdat de bestandsnaam uit meer dan 255 tekens bestaat, kun je dit eenvoudig oplossen door het oorspronkelijke bestand een kortere naam te geven.

Opmerkingen:

• Voor sommige apps, zoals Microsoft Excel, geldt een kortere limiet (218 tekens).
  • Windows telt het bestandspad mee als onderdeel van de naam. De onderstaande bestandsnaam telt bijvoorbeeld 158 tekens:

C:\Gebruikers\Panda\Mijn documenten\Dropbox\Creatieve non-fictie\Mijn autobiografie\Lievelingsdingen\Lievelingseten\Bamboe\Familierecepten\Groene blaadjes.doc

Maximum aantal onderdelen in een pad

Bestandspaden met meer dan 300 onderdelen worden niet gesynchroniseerd. Het onderstaande pad bevat bijvoorbeeld zeven onderdelen:

Creatieve non-fictie > Mijn autobiografie > Favorieten > Favoriete gerechten > Bamboe > Familierecepten > Verse kruiden.doc

Begintekens op Mac en in Linux

Bestanden of mappen die beginnen met een punt (bijv. .mijnbestand.doc) worden goed gesynchroniseerd met de Dropbox-map op je computer. In Mac- en Linux-besturingssystemen worden bestandsnamen die beginnen met een punt echter beschouwd als systeembestanden en automatisch verborgen. Je kunt de bestanden niet zien zonder de geavanceerde instellingen op je computer aan te passen. In plaats daarvan kun je je aanmelden op dropbox.com en de bestanden of mappen een nieuwe naam geven (bijv. _mijnmap).

Eindtekens

Bestanden en mappen die eindigen op een punt (.) worden niet goed gesynchroniseerd tussen verschillende besturingssystemen. Een bestand waarvan de naam eindigt op een punt, zoals bestand.txt., wordt niet gesynchroniseerd.

Tijdelijke bestanden

Wanneer in bepaalde toepassingen (zoals Microsoft Word, Excel of PowerPoint) een bestand wordt geopend, wordt er vaak een tijdelijk bestand in dezelfde map opgeslagen met een naam die op een van de volgende manieren is opgebouwd:

• Naam begint met een ~$ (een tilde en een dollarteken) of .~ (een punt en een tilde)
  • Naam begint met een tilde en eindigt op .tmp, zoals ~mijnbestand.tmp

Dropbox synchroniseert deze tijdelijke bestanden op geen enkel besturingssysteem.

Metagegevens en resource forks

Synchroniseer geen bestanden die gebruikmaken van metagegevens (of 'resource forks'), zoals Mac-aliassen of Windows-snelkoppelingen. Dit type bestanden werkt gewoonlijk alleen maar in de besturingssystemen waarin ze zijn gemaakt.

Koppelingspunten

Dropbox volgt Windows-koppelingspunten en synchroniseert de bestanden of mappen waaraan deze zijn gekoppeld. Wijzigingen die in die bestanden of mappen zijn aangebracht via het Windows-besturingssysteem, worden echter pas weer gesynchroniseerd nadat de Dropbox-desktopapp opnieuw is opgestart. Je kunt dit omzeilen door de oorspronkelijke map naar je Dropbox te verplaatsen en een koppelingspunt vanuit de eerdere locatie toe te voegen om een koppeling te maken naar de nieuwe locatie in de Dropbox-map.

Reparsepunten

In enkele zeldzame gevallen kan Windows een bepaald type uitgebreid kenmerk (een reparsepunt) toevoegen aan bestanden of mappen. De Dropbox-desktopapp kan bestanden of mappen met dit kenmerk niet synchroniseren.

Als je een rode X op bestanden of mappen ziet, kan het zijn dat dit wordt veroorzaakt door een reparsepunt. Je kunt dit voor een individueel bestand oplossen door een nieuw bestand van hetzelfde bestandstype te maken, de inhoud van het ongeldige bestand te kopiëren naar dit nieuwe bestand en het nieuwe bestand op te slaan. Gaat het om een map, dan kun je een nieuwe map maken en vervolgens de inhoud van de ongeldige map in de nieuwe map plakken.

Het kan zijn dat je meerdere bestanden en mappen met reparsepunten hebt. Is dat geval moet je deze oplossing meerdere keren toepassen. Kom je dit probleem vaak tegen, neem dan voor meer hulp contact op met de ondersteuning van Microsoft.

Een waarschuwing met betrekking tot metagegevens en FAT32-stations

Bepaalde documenten hebben bestandskenmerken (xattrs) die zijn opgenomen in gegevens die zijn gekoppeld aan het bestand. Deze gegevens noemen we metagegevens. Besturingssystemen maken op tal van manieren gebruik van metagegevens: het opslaan van het pictogram, het labelen van documenten, het bijvoegen van informatie bij het bestand, machtigingen, enzovoort. Dropbox ondersteunt xattrs in alle platforms. USB-sticks en externe stations die gebruikmaken van het FAT32-bestandssysteem ondersteunen echter geen metagegevens. Als je Dropbox-map op een FAT32-station staat, is het helaas onmogelijk om metagegevens te behouden wanneer het bestand wordt verplaatst of een andere naam krijgt.

Meer dan 10.000 mappen monitoren in Linux

De Linux-versie van de Dropbox-desktopapp kan standaard niet meer dan 10.000 mappen monitoren. Alles daarboven wordt niet bewaakt en daarom ook genegeerd bij de synchronisatie. Dit kun je echter gemakkelijk verhelpen. Open een terminal en voer het volgende in:

echo fs.inotify.max_user_watches=100000 | sudo tee -a /etc/sysctl.conf; sudo sysctl -p

Hiermee geef je het systeem opdracht om maar liefst 100.000 mappen te bewaken. Zodra de opdracht is ingevoerd en je je wachtwoord typt, hervat Dropbox het synchroniseren onmiddellijk.

Support voor uitgebreide kenmerken (xattr) inschakelen in Linux

Bij bepaalde Linux-distributies zijn uitgebreide kenmerken (xattrs) standaard uitgeschakeld. Als je werkt met een Linux-distributie met een ext3- of ext4-bestandssysteem, is het mogelijk om xattr-support in te schakelen, doorgaans via je /etc/fstab-instellingenbestand. Raadpleeg de documentatie bij de Linux-distributie voor instructies.

Gebruik van verwijzingsbestanden in Dropbox

We raden dringend af verwijzingsbestanden (symlinks, koppelingspunten of netwerkmappen) te gebruiken in de Dropbox-map. Het gebruik van verwijzingsbestanden kan leiden tot hoog CPU-gebruik, slechte synchronisatieprestaties, problemen met machtigingen en onjuiste meting van de gebruikte opslagruimte.